Στη Ναζαρέτ, κάτω από την επιφανειακή καθημερινή ρουτίνα, η πόλη βράζει. Ένας άνθρωπος προσπαθεί να σώσει την επιχείρησή του που καταρρέει, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να αυτοκαταστραφεί. Αυτός ο άνθρωπος είναι ο πατέρας του Ε.Σ. Ταυτόχρονα, μια ερωτική έλξη δημιουργείται ανάμεσα σε έναν Παλαιστίνιο της Ιερουσαλήμ και μια Παλαιστίνια της Ραμάλα. Ο άνδρας είναι ο Ε.Σ., που προσπαθεί να διατηρήσει στη ζωή τόσο τον άρρωστο πατέρα του, όσο και τη σχέση του με τη γυναίκα. Η ελευθερία των εραστών σταματάει στο φυλάκιο του ισραηλινού στρατού ανάμεσα στις δύο πόλεις, αναγκάζοντάς τους να συναντιούνται σε ένα κοντινό ερημικό πάρκινγκ. Οι πληγωμένες καρδιές τους θα βρουν καταφύγιο στη φαντασία.

Σκηνοθεσία:

Elia Suleiman

Κύριοι Ρόλοι:

Elia Suleiman … E.S.

Manal Khader … η γυναίκα από τη Ραμάλα

George Ibrahim … Αϊ Βασίλης

Amer Daher … Auni

Jamel Daher … Jamal

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Elia Suleiman

Παραγωγή: Humbert Balsan

Φωτογραφία: Marc-Andre Batigne

Μοντάζ: Veronique Lange

Σκηνικά: Miguel Markin, Denis Renault

Κοστούμια: Eve-Marie Arnault

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Yadon Ilaheyya
  • Ελληνικός Τίτλος: Θεϊκή Παρέμβαση
  • Διεθνής Τίτλος: Divine Intervention

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών. Βραβείο επιτροπής και βραβείο FIPRESCI.
  • Επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Η σιωπηλή ερμηνεία του πρωταγωνιστή-σκηνοθέτη συγκρίθηκε με τι αντίστοιχες των Buster Keaton, Jacques Tati, αλλά και το σινεμά του Jim Jarmusch.
  • Έντονος διάλογος ξέσπασε πάνω στο αν μπορούσε η Παλαιστίνη να καταθέσει ταινία ως πρόταση της για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Η αρχική αντίδραση της Ακαδημίας σε ερώτηση του αμερικανού διανομέα Humbert Balsan ήταν αρνητική και έλεγε λιτά ότι η Παλαιστίνη δεν είναι κράτος και αυτό ήταν αντίθετα στους κανονισμούς τους. Μέλος όμως του κογκρέσου, ο John Pavlik, δήλωσε πως η Ακαδημία δεν έπρεπε να βιάσει την απόφαση της, μια και ήταν η πρώτη φορά που ο Suleiman κατέθετε μια τέτοια πρόταση, άρα δεν υπήρχε προηγούμενο. Δημοσιογράφοι επίσης έκριναν ανοιχτά την απόφαση ως καθαρά πολιτική. Εντέλει ήταν την επόμενη χρονιά που η Ακαδημία αποδέχτηκε την πρόταση της Παλαιστίνης (ακόμα κι αν αυτή δεν είχε ανανεωθεί), με μέλος της Ακαδημίας να δηλώνει πως έλαβαν υπόψιν τους ως ξεχωριστή περίπτωση τη συγκεκριμένη, μια και υπήρχε ήδη το παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ. Έκτοτε η Παλαιστίνη βρίσκεται σχεδόν σε κάθε έτος μέσα στις οσκαρικές προτάσεις για την εν λόγω κατηγορία.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Δεν γράφτηκε καμία μουσική για την ταινία, αλλά ακούγονται δουλειές από A.R. Rahman, Soapkills, Mirwais Ahmadzai κ.α. Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η διασκευή του I Put a Spell on You με τη φωνή της Natacha Atlas.

Γκαλερι φωτογραφιων

6 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *