Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες
- Around the World in 80 Days
- Around the World in Eighty Days
- 2004
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Καντονεζικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ινδικά, Τουρκικά
- Δράσης, Έπος, Εποχής, Κωμωδία, Περιπέτεια
- 19 Νοεμβρίου 2004
1890. Ο Πασπαρτού προσπαθεί να φτάσει στην Κίνα για να αποκαταστήσει ένα ιερό αντικείμενο που έχει κλαπεί από το χωριό του. Ο Φιλέας Φογκ είναι ο σύμμαχός του, και ένας άνδρας που έβαλε για λίγο τη φήμη του και την καριέρα του ως εφευρέτης στην άκρη, για χάρη ενός τολμηρού στοιχήματος που τον θέλει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα σε ογδόντα μέρες. Στους δύο άντρες εναντιώνεται ο λόρδος Κέλβιν, υπεύθυνος της βασιλικής ακαδημίας επιστήμης που συμφωνεί να χάσει την περιουσία και τη δύναμή του, αν ο Φιλέας και ο Πασπαρτού τα καταφέρουν, αλλά σκοπεύει να κάνει τα πάντα για να δυσκολέψει την προσπάθειά τους. Σύντομα στην παρέα του Φιλέας Φογκ και του Πασπαρτού θα μπει και η Μονίκ ντε Γκρέιβ, μια όμορφη γαλλίδα καλλιτέχνης που βλέπει στο ταξίδι αυτό τη λύση για τη χαμένη της έμπνευση. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς τους, η παρέα συναντά πολλούς και διάφορους χαρακτήρες βιώνοντας από τη μια τον έρωτα, το γέλιο και τις συγκινήσεις, και από την άλλη τον κίνδυνο και την αγωνία, πάντα στην προσπάθειά τους να τα βάλουν με τον χρόνο και να ταξιδέψουν ανά την υφήλιο.
Σκηνοθεσία:
Frank Coraci
Κύριοι Ρόλοι:
Jackie Chan … Passepartout/Lau Xing
Steve Coogan … Phileas Fogg
Cecile de France … Monique La Roche
Jim Broadbent … λόρδος Kelvin
Ewen Bremner … επιθεωρητής Fix
Kathy Bates … βασίλισσα Victoria
Arnold Schwarzenegger … πρίγκιπας Hapi
Ian McNeice … συνταγματάρχης Kitchener
Karen Mok … στρατηγός Fang
Roger Hammond … λόρδος Rhodes
Luke Wilson … Orville Wright
Owen Wilson … Wilbur Wright
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: David N. Titcher, David Benullo, David Andrew Goldstein
Παραγωγή: Bill Badalato, Hal Lieberman
Μουσική: Trevor Jones, David A. Stewart
Φωτογραφία: Phil Meheux
Μοντάζ: Tom Lewis
Σκηνικά: Perry Andelin Blake
Κοστούμια: Anna B. Sheppard
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Around the World in 80 Days
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες
- Εναλλακτικός Τίτλος: Around the World in Eighty Days
Άμεσοι Σύνδεσμοι
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: Around the World in Eighty Days του Jules Verne.
Παραλειπόμενα
- Δεύτερη κινηματογραφική διασκευή ενός εκ των διασημότερων έργων του Jules Verne, αλλά πολύ μακριά από το αυθεντικό κείμενο, και πολλούς -κωμικούς- αναχρονισμούς.
- Η Walt Disney Pictures κέρδισε την άτυπη μονομαχία με την 20th Century Fox, που την ίδια εποχή σχεδίαζε κι αυτή την ίδια διασκευή, με υποψήφιους για τη σκηνοθεσία τους Ang Lee και Stephen Herek.
- Το υψηλό μπάτζετ έκανε την Paramount Pictures να παραιτηθεί γρήγορα από τη διανομή. Πριν αναλάβει η Disney, ήταν μία από τις ακριβότερες παραγωγές όλων των εποχών δίχως κλεισμένη συμφωνία με διανομέα.
- Τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση για τον Arnold Schwarzenegger πριν αναλάβει κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, συνοδευόμενη όμως από υποψηφιότητα στα Χρυσά Βατόμουρα. Ο σταρ επανήλθε στα πλατό το 2010.
- Σε διάφορους κάμεο ρόλους, στην παράδοση της ταινίας του 1956, εμφανίζονται οι: John Cleese, Macy Gray, Rob Schneider και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
- Ντεμπούτο στο σινεμά για τον Will Forte, που ερμηνεύει τον μικρό ρόλο ενός γάλλου αστυφύλακα με το όνομα Bobby.
- Μεγάλη εμπορική αποτυχία, αφού ενώ είχε κόστος 110 εκατομμύρια δολάρια, έβγαλε μόνο 72,2.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Οι Baha Men διασκευάζουν το κλασικό θέμα πάρκων της Disney με τίτλο It’s a Small World.
Κριτικός: Νίκος Ρέντζος
Έκδοση Κειμένου: 1/6/2020
Ιδού λοιπόν η πιο πιστή μεταφορά βιβλίου του Ιουλίου Βερν στην οθόνη! Εδώ αποκαλύπτεται η πραγματική φύση του Φιλέα Φογκ και του πιστού υπηρέτη του, Πασπαρτού! Ο Φιλέας δεν ήταν ποτέ ένας αργόσχολος Άγγλος της υψηλής κοινωνίας αλλά ένας παράξενος επιστήμονας και φυσικά ο Πασπαρτού δεν ήταν Γάλλος αλλά Κινέζος, ειδικός στις πολεμικές τέχνες, που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο αυτό για να ξεφύγει από την Σκότλαντ Γιαρντ, που τον κυνηγούσε για μια ληστεία στην τράπεζα της Αγγλίας!
Εντάξει, ηρεμήστε! Πλάκα κάνω. Προφανώς και δεν μιλάμε για μια πιστή μεταφορά του μυθιστορήματος του Βερν στον κινηματογράφο αλλά για μια αρκετά ελεύθερη εκδοχή, όπου πρωταγωνιστής είναι ο Πασπαρτού, τον οποίο υποδύεται ο χαρισματικός κύριος Τσαν, Τζάκι Τσαν. Αυτό που πρέπει να ομολογήσω είναι ότι παρότι μεγάλος θαυμαστής του Τζάκι, όταν πριν αρκετά χρόνια είδα για πρώτη φορά την ταινία, δεν κατάφερε να με κερδίσει. Σήμερα όμως, δέκα οκτώ χρόνια μετά, στη δεύτερη προβολή της ταινίας, πρέπει να παραδεχτώ ότι την βρήκα αρκετά διασκεδαστική.
Η ιστορία είναι γνωστή φαντάζομαι σε όλους και η βασική πλοκή δεν αλλάζει ούτε εδώ. Ο Βρετανός τζέντλεμαν Φιλέας Φογκ, βάζει στοίχημα με μέλη της Λέσχης στην οποία συχνάζει ότι μπορεί να κάνει το γύρω του κόσμου σε ογδόντα ημέρες. Σιγά την υπόθεση θα μου πεις αλλά μην ξεχνάς ότι η ιστορία διαδραματίζεται στα 1872, οπότε δεν ήταν εύκολο το στοιχηματάκι του Φιλέα. Μερικά από τα πράγματα που αλλάζουν εδώ είναι ότι ο Φιλέας Φογκ δεν είναι απλώς ένας μοναχικός Βρετανός τζέντλεμαν αλλά εκκεντρικός επιστήμονας και ο βοηθός του, Πασπαρτού, είναι ένας Κινέζος που κλέβει από την τράπεζα της Αγγλίας έναν Βούδα από νεφρίτη, φυλαχτό που προσπαθεί να επιστρέψει στο χωριό του. Ο Φογκ έχει μόλις απολύσει τον προηγούμενο μπάτλερ του, ο Κινέζος εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή και για τους δυο τους και σύντομα βρίσκονται να σε ένα τεράστιο αερόστατο να ξεκινούν για το γύρο του κόσμου.
Σκηνοθέτης εδώ είναι ο Φρανκ Κοράτσι, ο οποίος μέχρι τότε, το 2002, είχε να επιδείξει τις δύο επιτυχημένες εισπρακτικά συνεργασίες του με τον Άνταμ Σάντλερ, στα The Waterboy και The Wedding Singer. Γενικότερα αν δεις τη φιλμογραφία του θα παρατηρήσεις ότι σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε και μετέπειτα, είτε σε συνεργασίες με τον Σάντλερ είτε με φίλους του Σάντλερ, σε κωμωδίες που μπορείς να τις θεωρήσεις -σχεδόν- οικογενειακής διασκέδασης. Αυτό το πνεύμα υπάρχει και σε αυτή την πολύχρωμη μεταφορά του βιβλίου του Βερν και μπορώ να πω ότι μια χαρά χειρίζεται την κωμωδία και τις γρήγορες εναλλαγές σκηνικών και αστείων ο Κοράτσι. Δεν είναι ότι απογειώνεται ποτέ η ταινία αλλά κυλάει πάρα πολύ εύκολα ο χρόνος, μέσα από τη διαδοχή των τόπων που επισκέπτονται οι ήρωες. Χώρια από αυτό, εξαιρετικά χειρίζεται ο Κοράτσι και οι σεναριογράφοι του, την πληθώρα των ειδικών συμμετοχών! Εύκολα θα ξεχωρίσετε τον Άρνολντ Σβατζενέγκερ, την Κάθι Μπέιτς, τους Λουκ και Όουεν Ουίλσον, τον Τζον Κλιζ αλλά και τον φίλο και εξίσου μεγάλο όνομα στο σινεμά πολεμικών τεχνών με τον Τζάκι Τσαν, Σάμο Χουνγκ, ενώ έξυπνο είναι και το πέρασμα του Ρίτσαρντ Μπράνσον, που θα μπορούσε να είναι ίσως γνήσιος απόγονος του Φιλέα Φογκ.
Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας πέφτει στις πλάτες του Τζάκι Τσαν, ο οποίος κανένα πρόβλημα δεν έχει με αυτό. Επιδίδεται στα γνωστά ακροβατικά του και κρατάει το χιούμορ σε ένα επίπεδο που μπορεί να πιάσει όλες τις ηλικίες, χωρίς κανείς να προσβάλλεται. Καλύτερη σκηνή του ίσως αυτή λίγο πριν το φινάλε, με το άγαλμα της Ελευθερίας. Ο Στιβ Κούγκαν, ένας γνήσιος Βρετανός, υποδύεται τον γνήσιο Βρετανό, Φιλέα Φογκ, και τα πάει κι αυτός περίφημα, ενώ δένουν μια χαρά ως δίδυμο με τον Τσαν.
Υπάρχει φυσικά και το ερωτικό ενδιαφέρον στην ταινία, το οποίο έχει τη μορφή της Σεσίλ Ντε Φρανς, η οποία, εδώ που τα λέμε, και να έλειπε από την ταινία μπορεί να μην άλλαζαν πολλά. Όχι ότι φταίει αυτή. Μια χαρά ηθοποιός είναι και πανέμορφη! Ο ρόλος της δεν λέει πολλά αλλά χρησιμεύει κυρίως ως μια γοητευτική θηλυκή παρουσία, ικανή να αλλάξει την εργένικη ζωή του Φογκ.
Ανακάλυψα ξανά την ταινία μέσα στις επιλογές του Νέτφλιξ και νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να της ρίξετε μια ματιά. Στην εποχή της αποτέλεσε τεράστια οικονομική αλλά και κριτική αποτυχία και θάφτηκε σύντομα. Φαίνεται ότι με τα χρόνια κάποιοι την επαναξιολογούν, ένας από αυτούς κι εγώ. Θεωρώ ότι το αξίζει και ότι είναι μια χαρά σαν ταινία οικογενειακής προβολής.
Βαθμολογία:
Πολυ Ωραια ταινία να την δείτε ολοι