Ο Γκεργκ Έλσερ θα μπορούσε να έχει αλλάξει τον κόσμο και να σώσει εκατομμύρια ζωές. Φτάνει να είχε στη διάθεση του 13 παραπάνω λεπτά. Μέσα σε αυτά τα 13 λεπτά, η βόμβα που συναρμολόγησε ο ίδιος θα σκότωνε τον Αδόλφο Χίτλερ και τα πρωτοπαλίκαρα του. Αλλά αυτό δεν ήταν γραφτό να συμβεί καθώς στις 8 Νοεμβρίου του 1939 ο Χίτλερ έφυγε από το σημείο, όπου είχε σχεδιαστεί η δολοφονία του, νωρίτερα από το αναμενόμενο, οδηγώντας τον Έλσερ στην απόλυτη καταστροφή. Ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος που αναγνώρισε νωρίτερα από τους υπόλοιπους τον κίνδυνο που προμηνυόταν εξαιτίας του Χίτλερ, που ανέλαβε δράση όταν όλοι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των γερμανών αξιωματούχων, εκτελούσαν πειθήνια διαταγές ή αποσιωπούσαν την κατάσταση; Τι ήταν αυτό που είδε και το οποίο οι Γερμανοί δεν είδαν ή δεν ήθελαν να δουν; Ποιος ήταν αυτός ο άντρας που είπε ευθαρσώς στους βασανιστές του ότι θέλησε να αποτρέψει την αιματοχυσία του παγκόσμιου πολέμου που ακολούθησε;

Σκηνοθεσία:

Oliver Hirschbiegel

Κύριοι Ρόλοι:

Christian Friedel … Georg Elser

Katharina Schuttler … Else Harlen

Burghart Klaussner … Arthur Nebe

Johann von Bulow … Heinrich Muller

Felix Eitner … Hans Eberle

David Zimmerschied … Josef Schurr

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Leonie-Claire Breinersdorfer, Fred Breinersdorfer

Παραγωγή: Boris Ausserer, Fred Breinersdorfer, Oliver Schundler

Μουσική: David Holmes

Φωτογραφία: Judith Kaufmann

Μοντάζ: Alexander Dittner

Σκηνικά: Benedikt Herforth, Thomas Stammer

Κοστούμια: Bettina Marx

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Elser

Ελληνικός Τίτλος: Τα 13 Λεπτά που Δεν Άλλαξαν την Ιστορία

Διεθνής Τίτλος: 13 Minutes

Εναλλακτικός Τίτλος: Elser – Er Hatte die Welt Verandert

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για αντρική ερμηνεία (Christian Friedel) στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
  • Υποψήφιο για 7 κατηγορίες στα εθνικά βραβεία της Γερμανίας.

Παραλειπόμενα

  • Τα ίδια αληθινά γεγονότα είναι το θέμα και της ταινίας Georg Elser: Einer aus Deutschland (1989) του Klaus Maria Brandauer.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 5/2/2016

Για 13 λεπτά, ο μαραγκός Γκεργκ Έλσερ έχασε την ευκαιρία να αλλάξει τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Στις 8 Νοεμβρίου του 1939, τοποθέτησε μια αυτοσχέδια βόμβα στο βήμα όπου θα στεκόταν ο Αδόλφος Χίτλερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μόναχο. Όμως, ο Φίρερ έφυγε από το σημείο 13 λεπτά νωρίτερα και γλίτωσε από μια δολοφονία που θα μπορούσε να αποτρέψει τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Όλιβερ Χιρσμπίγκελ, αφού κατέγραψε τις τελευταίες μέρες του δικτάτορα στην Πτώση του, επιστρέφει στη ναζιστική Γερμανία για να φωτίσει μια πράξη με θαρραλέα κίνητρα που κατέληξε σε τραγωδία, μέσα από μια ταινία αφιερωμένη στον μικρό Γκεργκ των Σουηβικών Άλπεων.

Συνθέτοντας το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο που επικράτησε μετά το 1933, όταν ο εθνικοσοσιαλισμός έφτασε μέχρι και το χωριό του Γκεργκ Έλσερ, παρακολουθούμε πώς ένας νεαρός μαραγκός με αγάπη για την μουσική και αριστερές πεποιθήσεις, αποφάσισε να τα βάλει με το ίδιο το τέρας. Με χρήση flashback χτίζει το πορτρέτο του, μέσα από τις μνήμες του για την προσωπική του ζωή, την οικογένειά του και την συμπάθειά του για τους αγωνιστές του κόκκινου στρατού, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να αποδείξει στον Άρθουρ Νέμπε, επικεφαλή ντετέκτιβ των Κεντρικών Γραφείων Ασφαλείας του Ράιχ ότι δεν είχε συνεργούς. Καλογυρισμένη, με αξιόλογες ερμηνείες και ροή που κυλάει αβίαστα, η ταινία του Χιρσμπίγκελ ανοίγει πολλά μέτωπα της ζωής του Έλσερ και παρουσιάζει τα γεγονότα σαν ένα παραμύθι, πέφτοντας έτσι στην παγίδα των περισσότερων βιογραφικών ταινιών, που επικεντρώνονται στην αφήγηση και απομακρύνονται από την ουσία.

Το όλο εγχείρημα μοιάζει να στηρίζεται σ`ένα υποθετικό ερώτημα: “Τι θα είχε αποφευχθεί αν τα 13 λεπτά δεν στέκονταν εμπόδιο στα σχέδια του Γκεργκ Έλσερ;” …Ένα ερώτημα μάλλον μάταιο και σίγουρα αναπάντητο, που προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι για τραγικά λάθη του παρελθόντος, που ειρωνικά έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.