Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους παρουσιάζει στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, δέκα εμβληματικές ταινίες από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα.

Οι ταινίες θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο για όλους κάθε Τρίτη στο Cine Cinema της Αμαλιάδας και κάθε Τετάρτη στον Ορφέα του Πύργου. Πρόκειται για μερικές από τις πιο πολυβραβευμένες ταινίες του ρεύματος που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970 και χαρακτηρίστηκε ως «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος», όπως οι Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού, Το προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη, Ιωάννης ο βίαιος της Τώνιας Μαρκετάκη, Μέγαρα των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, Ο θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Το άλλο γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου, αλλά και παλαιότερες, της δεκαετίας του 1960, όπως οι Μανταλένα του Ντίνου Δημόπουλου, Το μπλόκο του Άδωνι Κύρου, Z του Κώστα Γαβρά, και ακόμη πιο παλιές όπως τα Πρόσωπα λησμονημένα του Γιώργου Τζαβέλλα. Όλες οι ταινίες είναι αποκατεστημένες και προβάλλονται από νέες ψηφιακές κόπιες υψηλής ποιότητας.

Το ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ είναι ένα πρόγραμμά διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, που υλοποίησε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.

Αποτελείται από 42 συνολικά ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και υβριδικές, άλλες κλασικές, άλλες σπάνιες, όλες μοναδικές στο είδος τους, εκ των οποίων οι 30 αποκαθίστανται με νέες ψηφιακές κόπιες με την επιμέλεια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η διαδικασία ψηφιοποίησης και αποκατάστασης κλασικών τίτλων της ελληνικής κινηματογραφίας δημιουργεί μια παρακαταθήκη για το μέλλον με νέα αρχεία, προσβάσιμα στις επόμενες γενιές επαγγελματιών του σινεμά και κινηματογραφόφιλων, με υπότιτλους στα αγγλικά και στα ελληνικά για κωφούς και βαρήκοους.

Το πρόγραμμα συνοδεύει ειδική έκδοση, στην οποία οι ταινίες και η εποχή τους συνομιλούν με θεωρητικούς και κινηματογραφιστές, μέσα από κείμενα και άλλα σχεδιάσματα, ενώ δημιουργείται και εκπαιδευτική βαλίτσα, που πρόκειται να κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά  ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

  • Τρίτη 29 Μαρτίου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): Z, του Κώστα Γαβρά (1969, 127’)
  • Τετάρτη 30 Μαρτίου, Πύργος (Ορφέας, 21:00): ΜΕΓΑΡΑ των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1974, 72´)
  • Τρίτη 5 Απριλίου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ του Ντίνου Δημόπουλου (1960, 88´)
  • Τετάρτη 6 Απριλίου, Πύργος (Ορφέας, 21:00): ΕΥΔΟΚΙΑ του Αλέξη Δαμιανού (1971, 105´)
  • Τετάρτη 13 Απριλίου, Πύργος (Ορφέας, 20:30): Ο ΘΙΑΣΟΣ του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975, 230´)
  • Τρίτη 19 Απριλίου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): ΠΡΟΣΩΠΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ του Γιώργου Τζαβέλλα (1946, 86´)
  • Τρίτη 3 Μαΐου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ του Άδωνι Κύρου (1965, 82´)
  • Τετάρτη 4 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 21:00): ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ του Παντελή Βούλγαρη (1972, 85´)
  • Τρίτη 10 Μαΐου, Αμαλιάδα (cine Cinema, 21:30): ΤΟ ΑΛΛΟ ΓΡΑΜΜΑ του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976, 72´)
  • Τετάρτη 11 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 20:30): ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΙΑΙΟΣ της Τώνιας Μαρκετάκη (1973, 177´)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *