Η πορεία ενός θεατρικού μπουλουκιού που δίνει παραστάσεις στον ελλαδικό χώρο με το ίδιο πάντα έργο, την Γκόλφω του Σπυρίδωνος Περεσιάδη. Τα μέλη του θιάσου έχουν μεταξύ τους σχέσεις ανάλογες με αυτές των προσώπων της κλασικής τραγωδίας Ορέστεια. Οι διαρκείς περιοδείες του θιάσου ανά την Ελλάδα της περιόδου 1939-’52, γίνονται η αιτία ανάδυσης της πρόσφατης ιστορικής μνήμης: ένα μακρύ ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, στους τόπους, τα βιώματα και τις μνήμες. Η ταινία αρχίζει το σωτήριο έτος 1952, με την άφιξη του θιάσου στο Αίγιο. Τον τόπο είχε επισκεφτεί ο θίασος το καλοκαίρι του 1939 και από ‘κει αρχίζει μια ατέλειωτη σειρά αναδρομών. Έτσι, τα ιστορικά γεγονότα των δεκατριών αυτών ετών αντανακλώνται μέσα στο περιβάλλον του θιάσου, επιδρούν στις διαπροσωπικές σχέσεις των μελών του, και τις επηρεάζουν καθοριστικά.

Σκηνοθεσία:

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Κύριοι Ρόλοι:

Εύα Κοταμανίδου … Ηλέκτρα

Αλίκη Γεωργούλη … η μητέρα της Ηλέκτρας

Στράτος Παχής … ο πατέρας της Ηλέκτρας

Βαγγέλης Καζάν … Αίγισθος

Μαρία Βασιλείου … Χρυσόθεμις

Πέτρος Ζαρκάδης … Ορέστης

Κυριάκος Κατριβάνος … Πυλάδης

Γιάννης Φύριος … ακορντεονίστας

Νίνα Παπαζαφειροπούλου … γηραιά γυναίκα

Γρηγόρης Ευαγγελάτος … ποιητής

Νένα Μεντή … φοιτήτρια

Θάνος Γραμμένος

Δημήτρης Καμπερίδης

Δάνης Κατρανίδης

Στέλιος Λιονάκης

Κώστας Μεσσάρης

Βασίλης Τσάγκλος

Καίτη Ιμπροχώρη

Χριστόφορος Νέζερ

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Παραγωγή: Γιώργος Παπαλιός

Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης

Μοντάζ: Τάκης Δαυλόπουλος, Γιώργος Τριανταφύλλου

Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης

Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Ο Θίασος
 • Διεθνής Τίτλος: The Travelling Players

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Κύριες Διακρίσεις

 • Βραβείο Interfilm για το τμήμα Φόρουμ του φεστιβάλ Βερολίνου.
 • Βραβείο FIPRESCI για τα παράλληλα τμήματα του φεστιβάλ Κανών.
 • Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, πρώτος αντρικός ρόλος (Βαγγέλης Καζάν), πρώτος γυναικείος ρόλος (Εύα Κοταμανίδου), σενάριο και φωτογραφία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
 • Επίσημη πρόταση της Ελλάδας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

 • Μαζί με τον Μέρες του ’36 και τους Κυνηγούς, η ταινία ανήκει στην Τριλογία της Ιστορίας.
 • Το γύρισμα είχε ξεκινήσει το 1973, ενόσω ακόμα στην Ελλάδα υπήρχε χούντα. Για να μπορέσει να κρυφτεί από τις αρχές, ο δημιουργός υποστήριζε ότι γυρνούσε μια εκδοχή της Ορέστειας, τοποθετημένης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, ενώ είχε γίνει η επιλογή των ηθοποιών, η παραγωγή ξεκίνησε χωρίς να έχουν κανένα σενάριο στα χέρια τους για θέμα ασφάλειας.
 • Μέλη του συνεργείου τύχαινε να βρίσκονταν εντός του Πολυτεχνείου κατά τις ημέρες της εξέγερσης του 1973. Πολλοί από αυτούς δεν εμφανίστηκαν ξανά στα γυρίσματα.
 • Γυρίσματα έγιναν στην Καρδίτσα, στο Αίγιο, στα Ιωάννινα, στο Μεσολόγγι, στα Ζαγοροχώρια, στο Ναύπλιο, στην Άμφισσα, στη Λευκάδα, στην Κηφισιά και στην Ξάνθη.
 • Όλη αυτή η διάρκεια των τεσσάρων ωρών ταινίας βγήκε μέσα σε 80 μόνο λήψεις.
 • Η πρώτη της προβολή έγινε στο στούντιο της Φίνος Φιλμ (οδός Χίου), και ήταν ειδικά για τους έλληνες κριτικούς. Σε κανέναν σχεδόν δεν άρεσε η ταινία, ακόμα και στον Βασίλη Ραφαηλίδη που ήταν φίλος του Αγγελόπουλου.
 • Κατά την πρώτη προβολή της στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η ουρά έξω από την αίθουσα ήταν η μεγαλύτερη που είχε παρουσιαστεί ποτέ.
 • Η συντηρητική κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την ταινία από το να διαγωνιστεί επίσημα στο φεστιβάλ Κανών. Οι αρχές θεωρούσαν ότι αναλύονταν η πολιτική ιστορία της Ελλάδας υπό μια απόλυτα αριστερή σκοπιά, παρότι τα γεγονότα του έργου που καταγράφονται είναι επισήμως καταχωρημένα.
 • Κόβοντας 189.620 εισιτήρια, ήρθε στη 2η θέση ανάμεσα σε 38 ελληνικές ταινίες της σαιζόν.
 • Η ταινία επέφερε παγκόσμια αναγνώριση στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, θεωρείται μία από τις καλύτερες του ελληνικού κινηματογράφου, και συγκαταλέγεται σε πολλές από τις έγκυρες λίστες των σπουδαιότερων έργων της έβδομης τέχνης.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Τραγουδιστικά συμμετέχουν -και- οι Δημήτρης Καμπερίδης (Παιδιά Σηκωθείτε), Ιωάννα Κιουρτσόγλου (Εγώ θα σ’ Αγαπώ), Κώστας Μέσαρης (Λαέ Σκλαβωμένε) και Νένα Μεντή (Το Πουλί του Σκόμπι).

Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *