Πολωνία, 1990. Ο αέρας της αλλαγής πνέει στη χώρα. Πρώτη χρονιά ευφορίας μιας νέας ελευθερίας, αλλά αβεβαιότητας για το μέλλον. Τέσσερις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών αποφασίζουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουν τη ζωή τους, πολεμώντας για αληθινή ευτυχία και εκπλήρωση των πόθων τους. Η Αγκάτα είναι μια νεαρή μητέρα, αιχμάλωτη σε έναν δυστυχισμένο γάμο, ζητάει καταφύγιο σε μια άλλη, απίθανη σχέση. Η Ρενάτα είναι μια μεσήλικη δασκάλα, εκστασιασμένη με τη γειτόνισσα της, Μαρτζένα, μια μοναχική πρώην νικήτρια καλλιστείων της περιοχής, της οποίας ο σύζυγος εργάζεται στη Γερμανία. Τέλος, η αδελφή της Μαρτζένα, η Ίζα, είναι μια διευθύντρια ερωτευμένη με τον πατέρα ενός μαθητής της.

Σκηνοθεσία:

Tomasz Wasilewski

Κύριοι Ρόλοι:

Julia Kijowska … Agata

Magdalena Cielecka … Iza

Dorota Kolak … Renata

Marta Nieradkiewicz … Marzena

Andrzej Chyra … Karol

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Tomasz Wasilewski

Παραγωγή: Agnieszka Drewno, Piotr Kobus

Φωτογραφία: Oleg Mutu

Μοντάζ: Beata Walentowska

Σκηνικά: Marcel Slawinski, Katarzyna Sobanska-Strzalkowska

Κοστούμια: Monika Kaleta

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Zjednoczone Stany Milosci

Ελληνικός Τίτλος: Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης

Διεθνής Τίτλος: United States of Love

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βερολίνου. Βραβείο σεναρίου.
  • Υποψήφιο για σενάριο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Δημήτρης Μπαμπούλης

Έκδοση Κειμένου: 20/4/2017

Τέσσερις γυναίκες διαφορετικής ηλικίας αναζητούν την ευτυχία και την αγάπη σε μια εποχή που επιφέρει μεγάλες αλλαγές πολιτικές, κοινωνικές, αλλαγές συνηθειών, αλλά και γενικότερα αλλαγές συνθηκών διαβίωσης. Όλο αυτό το κύμα μεταβολής θα τις οδηγήσει να ψάξουν τη δική τους διαφυγή για μια εσωτερική αλλαγή που θα τους προσφέρει ίσως ένα καλύτερο μέλλον και μια συναισθηματική πληρότητα, αν και τα πράγματα μοιάζουν τελείως αβέβαια.

Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί μια αντικειμενική ματιά στην κοινωνική ζωή που επικράτησε πριν και μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ, μέρος της οποίου ήταν και η Πολωνία, και μέσα από την κάθε προσωπικότητα προβάλλει ίσως έναν κοινωνικοπολιτικό χαρακτηριστικό με τα δύο καίρια και ακραία σημεία μεταβολής να είναι η Ρενάτα και η Άγκατα. Αυτά γίνονται αντιληπτά στον θεατή τόσο στην τελευταία σκηνή της ταινίας, αλλά και σε όλη την διάρκεια της, με τις αναφορές των αμερικανικών προτύπων που υιοθετήθηκαν τη μετασοβιετική εποχή, αλλά και με κάποιες ιστορικές αναφορές που αποτελούν ορόσημο για την ιστορία της σοβιετικής Πολωνίας. Επιπλέον, δεν εκλείπουν κάποιοι προβληματισμοί του σκηνοθέτη για τη θρησκεία, την κοινωνική επιρροή της, αλλά και την ηθικότητα που προβάλλει, αλλά και κάποιες αναφορές στην εκπαίδευση.

Στο τεχνικό κομμάτι, ο νεαρός σκηνοθέτης Τόμαζ Βαζιλέφσκι ακολουθεί μια αργή ροή και αργή εξιστόρηση των γεγονότων, με τα περισσότερα από τα πλάνα (τα οποία θυμίζουν ελάχιστα αυτά του Τριέρ) να είναι στατικά, μέσα από τα οποία καταφέρνει να αποκομίσει τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που επιθυμεί από τους ηθοποιούς. Επιπλέον, η αφήγηση της ιστορίας κάθε γυναίκας είναι ευρηματική, καθώς ο σκηνοθέτης κινείται συνεχώς χρονικά μέσα στην ταινία και συνδέει τις ιστορίες μέσω της σύνδεσης των προσώπων, είτε αυτή είναι άμεση είτε έμμεση. Το σενάριο καλογραμμένο, με δουλεμένους διαλόγους και τις απαραίτητες αναφορές για να γίνει αντιληπτή τόσο η άποψη του σκηνοθέτη για κάποια θέματα, όσο και το επικριτικό του ύφος. Όσον αφορά τις ερμηνείες, οι πρωταγωνίστριες είναι εξαιρετικές και καλύπτουν υποκριτικά κενά που δημιουργούν λιγότερο εμφανιζόμενοι ηθοποιοί όπως ο Λούκας Σίλματ που υποδύεται τον άντρα της Άγκατα.

Συνεπώς, το «Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης» είναι μια καλά δομημένη ταινία και ιδιαίτερα προσεγμένη, με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο που περιέχει απόψεις του σκηνοθέτη, ο οποίος τις παρουσιάζει στον θεατή με έναν ιδιαίτερο κι έξυπνο τρόπο, αφήνοντας τον να αναρωτιέται και να προβληματίζεται για διαφόρων ειδών θέματα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *