Ο Σεμπαστιάν Νικολά πάντα ονειρευόταν ότι είναι κάποιος άλλος. Αλλά δεν είχε καθόλου φαντασία. Έτσι, αντιγράφει. Παρατηρεί τους ανθρώπους που συναντά και στη συνέχεια τους μιμείται. Περνάει μέσα από τις ζωές τους. Αλλά κάποια ταξίδια δεν έχουν δρόμο επιστροφής.

Σκηνοθεσία:

Matthieu Delaporte

Κύριοι Ρόλοι:

Mathieu Kassovitz … Sebastien Nicolas/Henri de Montalte

Marie-Josee Croze … Clemence Corneli

Eric Caravaca … αστυνόμος Deveaux

Siobhan Finneran … Elizabeth Traven

Olivier Rabourdin … Pierre Chambard

Philippe Duclos … ο ιερέας

Diego Le Martret … Vincent Corneli

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Matthieu Delaporte, Alexandre de La Patelliere

Παραγωγή: Dimitri Rassam, Jerome Seydoux

Μουσική: Jerome Rebotier

Φωτογραφία: David Ungaro

Μοντάζ: Celia Lafitedupont

Σκηνικά: Marie Cheminal

Κοστούμια: Anne Schotte

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Un Illustre Inconnu

Ελληνικός Τίτλος: Ο Επιφανής Άγνωστος

Διεθνής Τίτλος: Nobody from Nowhere

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 11/12/2014

Ο Σεμπαστιάν Νικολά είναι ένας 45χρονος κτηματομεσίτης που αισθάνεται κενός μέσα του. Δεν έχει «εγώ», του λείπει ένας προσωπικός εαυτός και προσπαθεί να τον ανακαλύψει στα πρόσωπα των άλλων. Για να το πετύχει, παρατηρεί έμμονα τους ανθρώπους γύρω του, με στόχο να υιοθετήσει την ταυτότητά τους, δημιουργώντας αμφιέσεις και μάσκες, ώστε να τους μοιάσει εμφανισιακά. Καθώς αυτό δεν αρκεί, αρχίζει να τους μιμείται πλήρως, σε επίπεδο συμπεριφοράς και επανάληψης εκφράσεων που χρησιμοποιούν σε διάφορες περιστάσεις. Όταν θα συναντήσει τον Ανρί ντε Μοντάλτ, έναν εκκεντρικό μοναχικό μουσικό, θα γοητευτεί από αυτόν, θα μπει στο δικό του πετσί και θα προσπαθήσει να κλέψει ένα μέρος της ζωής του, αυτό που αφορά την επανασύνδεση με τον μη αναγνωρισμένο γιο του.

Ο Σεμπαστιάν θα χρειαστεί να πληρώσει το τίμημα της μη δυνατής επιστροφής. Θα εγκατασταθεί μόνιμα στο χαρακτήρα ενός άλλου και θα τον κατακτήσει σε απόλυτο βαθμό, ώστε να πάψει πλέον να υπάρχει ως «Σεμπαστιάν». Θα χρειαστεί να σκοτώσει τον παλιό κενό χαρακτήρα του, που, είτε τον αποδέχεται είτε όχι, παραμένει ένας εαυτός, μια προσωπικότητα που ανήκει μέσα του και καλείται τώρα να την πετάξει.

Ο Matthieu Delaporte και ο Alexandre de La Patelliere, που συνεργάστηκαν είτε ως σεναριογράφοι, είτε ως σκηνοθέτες στα «22 Σφαίρες» και «Για Ολα Φταίει τ’ Όνομα σου», επιστρέφουν με ένα μελαγχολικό ψυχολογικό θρίλερ, με θέμα την αναζήτηση ενός εαυτού. Η σκηνοθεσία, πάντα σε εναρμονισμό με τις αμφιέσεις του Σεμπαστιάν, ξεκινάει στήνοντας μια ανοιχτή ατμόσφαιρα μυστηρίου, με το γκρι ως μοτίβο ενός άχρωμου χαρακτήρα και στην πορεία κλιμακώνεται σε αυστηρά γεωμετρικά κάδρα μέσα στο σπίτι του ντε Μοντάλτ, όπου κυριαρχούν τα σκούρα χρώματα μιας ξένης προσωπικότητας, στην οποία αρχίζει ηθελημένα να εγκλωβίζεται.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ένας εξαιρετικός Mattieu Kassovitz, που εκφράζει με ακρίβεια τις συναισθηματικές εκφάνσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις του χαμηλότονου, μα πολύπλοκου χαρακτήρα του. Η αφήγηση από την οπτική του γωνία, ως εκφώνηση των σκέψεων και των αισθημάτων του, συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην ταύτιση και το χτίσιμο ενός δεσμού με τον θεατή. Μόνη ένσταση η σεναριακή κορύφωση, που θα μπορούσε να είχε δουλευτεί λίγο πιο επιμελημένα, καθώς μοιάζει κάπως άμεση και βιαστική σε σχέση με τους μέχρι στιγμής αργούς, μα κλιμακούμενους ρυθμούς του έργου. Η θεματολογία είναι πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα, αλλά από τη φύση της δεν μπορεί να επεκταθεί σε κάτι «παραπάνω», κάτι που να μείνει και να κρατήσει το έργο για καιρό ζωντανό. Ως ταινία χαρακτήρα, όμως, πετυχαίνει απόλυτα τον στόχο της.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *