Ένα συνεργείο από το Χόλιγουντ βρίσκεται στα γυρίσματα ενός γουέστερν σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο Περού. Όταν η παραγωγή ολοκληρώνεται, ο κασκαντέρ Κάνσας παραμένει εκεί, προσπαθώντας να βρει τη λύτρωση στην απομόνωση του Περού, και στην αγκαλιά μιας πρώην πόρνης. Την ίδια στιγμή, οι ντόπιοι έχουν καταλάβει το ερειπωμένο σκηνικό, και ξεκινούν να στήσουν μια τελετουργική αναπαράσταση της παραγωγής, με τον Κάνσας ως το εξιλαστήριο θύμα τους.

Σκηνοθεσία:

Dennis Hopper

Κύριοι Ρόλοι:

Dennis Hopper … Kansas

Stella Garcia … Maria

Don Gordon … Neville Robey

Julie Adams … Κα Anderson

Peter Fonda … σερίφης

Samuel Fuller … Sam

Kris Kristofferson … καβγατζής

Dean Stockwell … Billy the Kid

Russ Tamblyn … μέλος συμμορίας

Tomas Milian … ιερέας

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Stewart Stern

Στόρι: Dennis Hopper, Stewart Stern

Παραγωγή: Paul Lewis

Μουσική: Severn Darden, Chabuca Granda, Kris Kristofferson, John Buck Wilkin

Φωτογραφία: Laszlo Kovacs

Μοντάζ: David Berlatsky, Dennis Hopper, Antranig Mahakian

Σκηνικά: Leon Ericksen

Κοστούμια: Jerry Alpert

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: The Last Movie

Ελληνικός Τίτλος: Η Τελευταία Ταινία

Εναλλακτικός Τίτλος: Το Τελευταίο Γύρισμα [VHS]

Παραλειπόμενα

  • Έχει προβληθεί στο φεστιβάλ Αθηνών, είχε κυκλοφορήσει παλιότερα σε βιντεοκασέτα, αλλά διανομή στην Ελλάδα πήρε για πρώτη φορά το 2019.
  • Το νέο ψηφιακό αρχείο σκαναρίστηκε σε ποιότητα 4Κ από το αρχικό αρνητικό του 35mm φιλμ από την L’Immagine Ritrovata της Μπολόνια. Σε λίγα πλάνα όπου το αρχικό αρνητικό είχε χαθεί χρησιμοποιήθηκαν άλλα στοιχεία. Σκόνη, κοψίματα, γρατζουνιές και πολλά άλλα αφαιρέθηκαν ψηφιακά από την Arbelos χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Phoenix της Digital Vision. Ο φυσικός κόκκος της ταινίας έχει διατηρηθεί όσο περισσότερο γινόταν. Μια 35mm κόπια από το 2007, που είχε φτιαχτεί υπό την επίβλεψη του Hopper και του Laszlo Kovacs, χρησιμοποιήθηκε σαν οδηγός για την αποκατάσταση των χρωμάτων. Το αρχικό soundtrack αποκαταστάθηκε από την Audio Mechanics από τα αρχικά στοιχεία του 35mm φιλμ.
  • Η Τελευταία Ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας το 1971, αλλά το στούντιο πίσω από την παραγωγή τής αρνήθηκε να την κυκλοφορήσει στις αίθουσες, πέρα από μια -αποτυχημένη- ελάχιστη διανομή σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. Η ταινία για δεκαετίες παρέμεινε ένας χαμένος θρύλος με σποραδικές μόνο προβολές, και με μια κάκιστη VHS εκδοχή της να παραμένει ο βασικός τρόπος να τη δει κανείς. Ανάμεσα στους φανατικούς της θαυμαστές που βοήθησαν όσο λίγοι στη διάσωσή της μέσα στα χρόνια συγκαταλέγεται ο cult δημιουργός Alex Cox.
  • Κόστισε μόνο 1 εκατομμύριο δολάρια, και γυρίστηκε εξολοκλήρου στο Περού, μια και ο Hopper ήθελε να είναι όσο πιο μακριά από το Χόλιγουντ γίνονταν. Ήταν μια περίοδος όπου ο δημιουργός ήταν όλος μέσα στις καταχρήσεις, και αποφάσισε να καθίσει στο Περού περίπου έναν χρόνο, τραβώντας εντέλει υλικό ωρών και ωρών. Παρόλα αυτά, κατάφερε να φέρει το υλικό σε μια ευθεία, με μια ιστορία που είχε αρχή και τέλος. Όμως, ο φίλος του, ο cult σκηνοθέτης Alejandro Jodorowsky, του έκανε πλάκα, και τον ώθησε σε κάτι το απόλυτα μη συμβατικό. Τότε ο Hopper κατάστρεψε το αρχικό μοντάζ, και το μόνταρε εκ νέου όπως υπάρχει και σήμερα.
  • Η αποτυχία της ταινίας οδήγησε σε 10χρονη “εξορία” του Hopper από το Χόλιγουντ. Ακόμα όμως κι όταν άρθηκε ο αποκλεισμός του, ο αμερικανός δημιουργός δεν έπαψε ποτέ να λέει ότι ήταν περήφανος για αυτή του τη δουλειά.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.