Ο Άσγκερ Χολμ, αστυνομικός, τηλεφωνητής στα επείγοντα περιστατικά, απαντάει το ένα μετά το άλλο τηλεφωνήματα ρουτίνας και κλήσεις σε βοήθεια, σε μια βάρδια που μοιάζει τυπική. Μέχρι που η κλήση μιας γυναίκας που πιθανά έχει απαχθεί θα δώσει στη βραδιά μια αναπάντεχη τροπή αποκαλύπτοντας ένα έγκλημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που νόμιζε αρχικά. Μαζί θα φέρει στην επιφάνεια τα δικά του τραύματα.

Σκηνοθεσία:

Gustav Moller

Κύριοι Ρόλοι:

Jakob Cedergren … Asger Holm

Jessica Dinnage … Iben (φωνή)

Omar Shargawi … Rashid (φωνή)

Johan Olsen … Michael (φωνή)

Jacob Lohmann … Bo (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Gustav Moller, Emil Nygaard Albertsen

Παραγωγή: Lina Flint

Μουσική: Carl Coleman, Caspar Hesselager

Φωτογραφία: Jasper Spanning

Μοντάζ: Carla Luffe Heintzelmann

Σκηνικά: Gustav Pontoppidan

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Den Skyldige

Ελληνικός Τίτλος: Ο Ένοχος

Διεθνής Τίτλος: The Guilty

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο κοινού για το παγκόσμιο τμήμα του φεστιβάλ Sundance.
  • Υποψήφιο για αντρική ερμηνεία (Jakob Cedergren) και σενάριο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
  • Βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου (Jakob Cedergren) στα Bodil, τα εθνικά βραβεία της Δανίας. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία.
  • Επίσημη πρόταση της Δανίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Έφτασε ως την τελική εννιάδα.

Παραλειπόμενα

  • Πρώτη ταινία του Gustav Moller (μετά μόνο από μία ταινία μικρού μήκους), ενώ διόλου τυχαία αυτός, ο παραγωγός, ο διευθυντής φωτογραφία και ο μοντέρ ήταν μεταξύ τους γνωστοί κι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής της Δανίας.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 28/12/2018

Ο Άσγκερ είναι αστυνομικός και βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της βάρδιας του στο τηλεφωνικό κέντρο όταν δέχεται μια κλήση από την Ίμπεν, που κατά τα φαινόμενα έχει απαχθεί από τον άντρα της. Ο Άσγκερ αποφασίζει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να σώσει τη γυναίκα με οποιοδήποτε κόστος.

Η πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά του Δανού Gustav Moller είναι ένα αριστοτεχνικό τηλεφωνικό δραματικό θρίλερ δωματίου (στα πρότυπα του Locke), που κλιμακώνεται άψογα σε ένταση. Βασικό κλειδί της επιτυχίας το εξαιρετικά επιμελημένο σενάριο, που εστιάζει υπογείως στον πρωταγωνιστή, ξεγελώντας τον θεατή μέσω της διαρκούς τεταμένης αγωνίας, και των συνεχόμενων και συχνά αναπάντεχων εξελίξεων. Η ταινία μάς πείθει να πιστέψουμε όσα ακούμε, μα ποτέ δεν βλέπουμε, και μας παρασέρνει μέσω της οπτικής γωνίας του πρωταγωνιστή σε ένα ασυνείδητο ψυχολογικό ταξίδι.

Τα ζητήματα που τίθενται ποικίλλουν, μα ως κεντρική θεματική θα ορίζαμε την έννοια της ενοχής, τόσο ως προσωπικό συνειδησιακό βάρος, αλλά και ως κοινωνικό στίγμα ως προς τη μορφή που παίρνει στη σκέψη του κριτή. Ο Άσγκερ αναλαμβάνει τον ρόλο του σωτήρα της Ίμπεν από τον “ένοχο” σύζυγό της, προκειμένου εμμέσως να απαλλάξει τον εαυτό του από τις δικές του ενοχές του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την προσωπική του ηθική και την εξουσία που του δίνει το επάγγελμά του. Οι ρόλοι, όμως, κάποια στιγμή αντιστρέφονται, και οι ανατροπές του αστυνομικού θρίλερ θα λειτουργήσουν δεξιοτεχνικά στην αφήγηση και ως ανατροπές πάνω στη δόμηση του κεντρικού χαρακτήρα, που στο σενάριο βρίσκεται σε πλήρη εναρμονισμό με την πλοκή. Ειδική μνεία πρέπει επίσης να αποδοθεί στην εξαιρετική πρωταγωνιστική ερμηνεία του Jakob Cedergren, που με τα εκφραστικά του μέσα παίρνει πάνω του σχεδόν όλο το δραματικό βάρος του έργου.

Εδώ που τα λέμε, το Δανέζικο σινεμά σπάνια απογοητεύει, και ο «Ένοχος» κάθε άλλο παρά εξαίρεση αποτελεί. Σε παγιδεύει, συνειδητά ή ασυνείδητα, στον περιορισμένο χώρο του ενός δωματίου, εξαναγκάζοντας τη συμμετοχή σου στο επώδυνο, και εν μέρει σκοτεινό εσωτερικό ταξίδι του πρωταγωνιστή, μέχρι την απελευθερωτική του λύτρωση.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.