Η εθισμένη στο «χαρτάκι» σύζυγος ευκατάστατης οικογένειας οδηγεί εξαιτίας του πάθους της σε πλήρη αποδιοργάνωση τη ζωή της και την οικογένειά της. Ο σύζυγός της, αγανακτισμένος από την αδιάφορη στάση της απέναντι στον ίδιο αλλά και σε οποιονδήποτε μέσα στο σπίτι, ακολουθεί τη συμβουλή ενός φίλου του και βάζει σε εφαρμογή το κόλπο της ζήλιας για να τραβήξει την προσοχή και να την απομακρύνει από την καταστροφική της ασχολία.

Σκηνοθεσία:

Γιάννης Δαλιανίδης

Κύριοι Ρόλοι:

Ρένα Βλαχοπούλου … Αλέκα Οικονομίδου

Λάμπρος Κωνσταντάρας … Ανδρέας Οικονομίδης

Κώστας Βουτσάς … Λάκης Οικονομίδης

Λίλη Παπαγιάννη … Λελέ

Χλόη Λιάσκου … Νίνα Οικονομίδου

Γιώργος Βρασιβανόπουλος … Γιαννάκης ‘Μπάμιας’

Σαπφώ Νοταρά … Μαριγώ

Νίκος Φέρμας … Βάγγος Καψούρης

Άγγελος Μαυρόπουλος … ο στρατηγός

Περικλής Χριστοφορίδης … φίλος του Ανδρέα

Νικήτας Πλατής … Παμίνος Στραβοκάνης

Νάσος Κεδράκας … Νικολόπουλος

Γιώργος Λουκάκης … γιατρός

Ραφαήλ Ντενόγιας … δικαστής Ευαγγελόπουλος

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης

Παραγωγός: Φιλοποίμην Φίνος

Μουσική: Μίμης Πλέσσας

Φωτογραφία: Νίκος Δημόπουλος

Μοντάζ: Πέτρος Λύκας

Σκηνικά: Μάρκος Ζέρβας

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μη αρκούντα στοιχεία.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Η Χαρτοπαίχτρα
  • Διεθνής Τίτλος: The Gambler

Σεναριακή Πηγή

  • Θεατρικό: Η Χαρτοπαίχτρα του Δημήτρη Ψαθά.

Παραλειπόμενα

  • Το θεατρικό του Ψαθά ανέβηκε πρώτη φορά έναν μόλις χρόνο πριν την ταινία, με την Κατερίνα Ανδρεάδη στον πρώτο ρόλο. Η Βλαχοπούλου ερμήνευσε εκ νέου θεατρικά τον ρόλο δύο φορές (1975 και 1993), αλλά ήταν η Μαίρη Αρώνη το 1981 που θεωρείται ότι πέτυχε τη σημαντικότερη ερμηνεία. Άννα Παναγιωτοπούλου και Υρώ Μανέ πήραν κι αυτές τη θεατρική σκυτάλη, ενώ στην τηλεόραση χαρτοπαίχτρα ντύθηκε η Κατερίνα Γιουλάκη, αλλά και στο ραδιόφωνο η Βίλμα Κύρου.
  • Ο ρόλος ήταν να δοθεί στην Κατερίνα Ανδρεάδη, αλλά η γνωστότερη ως “κυρία Κατερίνα” δεν δέχτηκε ποτέ να παίξει στον κινηματογράφο.
  • Παρότι ασπρόμαυρο, γυρίστηκε σε CinemaScope.
  • Με 534.085 εισιτήρια, βρέθηκε στην τρίτη θέση της σαιζόν της.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Παραδόξως δεν υπάρχει τραγούδι που να ακούγεται επί της ταινίας, αλλά τον ψυχαγωγικό ρόλο ανέλαβαν οι γνωστοί χορευτές Φώτης Μεταξόπουλος και Βίκυ Τζινιέρη.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 17/4/2016

Μια ευχάριστα περίεργη περίπτωση. Το περίεργο είναι ότι δεν έχουμε την καλύτερη ηθογραφία που έγραψε ποτέ ο Δημήτρης Ψαθάς, αλλά και σκηνοθετικά δεν θυμίζει πουθενά τον γνωστό Γιάννη Δαλιανίδη. Σεναριακώς θα το έλεγες ότι πατάει σε αρκετά κλισέ, ενώ σκηνοθετικά είναι αρκετά σεμνό. Εκεί που η ταινία «φυσάει», είναι στην καλύτερη ερμηνεία που μας χάρισε ποτέ η Ρένα Βλαχοπούλου. Λίγο θυμίζει τη Ρένα των υπερβολών, και περισσότερο μια κωμική ερμηνεία ουσίας. Με την αρωγή ενός πολύ σοβαρού Λάμπρου Κωνσταντάρα, η αγαπημένη ερμηνεύτρια δίνει βάθος στον κατήφορο που παίρνει ο χαρακτήρας, χωρίς ταυτόχρονα να χάνει το διασκεδαστικό της ύφος. Έτσι, το κείμενο αφήνεται να αποδώσει τα μέγιστα, σε μια ταινία που κάλλιστα θα μπορούσες να συγκρίνεις με καλές στιγμές του ευρωπαϊκού σινεμά της εποχής. Σε κατάλληλο ρόλο και η Λίλη Παπαγιάννη, ενώ μέσα στο κλίμα κι ο νεαρός τότε Κώστας Βουτσάς.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.