Ο ιδεαλιστής αρχιτέκτονας Χάουαρντ Ρορκ απολύεται από το κολέγιο όπου εργάζονταν, επειδή τα σχέδια του δεν συμπίπτουν με τα ήδη υπάρχοντα των κτηρίων. Βρίσκει δουλειά δίπλα στον ομοϊδεάτη Χένρι Κάμερον, αλλά μετά από λίγα χρόνια ο τελευταίος έχει γίνει αλκοολικός. Μάλιστα, προειδοποιεί τον Χάουαρντ πως αν δεν συμβιβαστεί, θα έχει την ίδια μοίρα. Όμως, ο Χάουαρντ έχει σκοπό να διατηρήσει τις ιδέες του με κάθε τίμημα.

Σκηνοθεσία:

King Vidor

Κύριοι Ρόλοι:

Gary Cooper … Howard Roark

Patricia Neal … Dominique Francon

Raymond Massey … Gail Wynand

Kent Smith … Peter Keating

Robert Douglas … Ellsworth M. Toohey

Henry Hull … Henry Cameron

Ray Collins … Roger Enright

Moroni Olsen … ο πρόεδρος

Jerome Cowan … Alvah Scarret

Griff Barnett … ο δικαστής

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Ayn Rand

Παραγωγή: Henry Blanke

Μουσική: Max Steiner

Φωτογραφία: Robert Burks

Μοντάζ: David Weisbart

Σκηνικά: Edward Carrere

Κοστούμια: Milo Anderson

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: The Fountainhead

Ελληνικός Τίτλος: Χαλύβδινες Ψυχές

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: The Fountainhead της Ayn Rand.

Παραλειπόμενα

  • Παρότι το βιβλίο της δεν αλλοιώθηκε επί της οθόνης, άλλωστε η ίδια ανάλαβε και το σενάριο, η Ayn Rand κριτίκαρε αυστηρά το μοντάζ, τις ερμηνείες και τα σκηνικά.
  • Η Barbara Stanwyck ήταν αυτή που ζήτησε από τον Jack L. Warner να αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου. Αφού αυτό έγινε, προσλήφθηκε ο Mervyn LeRoy για τη σκηνοθεσία. Η παραγωγή όμως καθυστερούσε. Ο σκηνοθέτης είχε πει ότι αυτό ήταν υπό την ευθύνη της πολεμικής επιτροπής που έλεγχε τις παραγωγές, ωθούμενη από τις αντι-ρωσικές πεποιθήσεις της συγγραφέως, κι ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος ακόμα δεν είχε ξεκινήσει.
  • Η Stanwyck έμαθε από τον τύπο ότι πήρε η Patricia Neal τον ρόλο, παίρνοντας έπειτα οριστικά διαζύγιο από τη Warner.
  • Μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων, ανέλαβε ο King Vidor. Ανάμεσα όμως σε αυτόν, τη συγγραφέα και το στούντιο ξεκίνησε ένας μικρός πόλεμος. Αιχμή ήταν η επιλογή του καστ, με τον Vidor να επιμένει για τον Humphrey Bogart, αλλά να τον νικάει η Rand που ήθελε τον Gary Cooper. Ο τελευταίος πήρε τον ρόλο, αλλά αντικαταστάθηκε η Lauren Bacall που ήταν τότε να πάρει τον ρόλο της Ντομινίκ.
  • Ο Cooper είχε κριτικάρει την οντισιόν της Neal ως κακή, παρότι πήρε τον ρόλο. Αυτό δεν τους εμπόδισε να ξεκινήσουν δεσμό κατά τα γυρίσματα.
  • Ενώ κατέφθαναν στο στούντιο προτάσεις από αρχιτέκτονες για να είναι τα δικά τους σχέδια που θα επιδείκνυε ως δικά του ο πρωταγωνιστής, η συγγραφέας ήθελε μονάχα αυτά του Frank Lloyd Wright. Αυτός όμως αρνήθηκε την πρόταση, κι επιλέχθηκε ο μεξικανός Edward Carrere. Η συγγραφέας τα βρήκε πολύ μοντέρνα, και έδειξε δυσφορία.
  • Η ταινία απέτυχε τόσο σε κριτικό επίπεδο, όσο κι εμπορικό. Με τα χρόνια όμως το φιλμ επανεκτιμήθηκε, ενώ δημιουργοί όπως ο Michael Cimino, Phil Joanou, Oliver Stone και Zack Snyder εξέφρασαν ανά καιρούς τη θέληση να αναλάβουν ένα ριμέικ.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Γκαλερι φωτογραφιων

28 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *