Ο «οδηγός» είναι ο εξπέρ σε μια σπάνια δουλειά: οδηγεί αμάξια σε ληστείες. Το εξαιρετικό του ταλέντο τον έχει κάνει ασύλληπτο. Μετά από μία ακόμα πετυχημένη του δουλειά, ένας ντετέκτιβ βάζει σκοπό να τον συλλάβει. Φτάνει σε σημείο να συνδιαλέγεται με συμμορία για να στήσουν μια ληστεία, ώστε να βάλει στο χέρι τον οδηγό. Η απάντηση του οδηγού είναι να ζητήσει βοήθεια από την «παίκτρια» για να παραπλανήσει τον ντετέκτιβ.

Σκηνοθεσία:

Walter Hill

Κύριοι Ρόλοι:

Ryan O’Neal … ο οδηγός

Bruce Dern … ο ντετέκτιβ

Isabelle Adjani … η παίκτρια

Ronee Blakley … η σύνδεσμος

Matt Clark … ο κόκκινος ασφαλίτης

Felice Orlandi … ο χρυσός ασφαλίτης

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Walter Hill

Παραγωγή: Lawrence Gordon

Μουσική: Michael Small

Φωτογραφία: Philip H. Lathrop

Μοντάζ: Tina Hirsch, Robert K. Lambert

Σκηνικά: Harry Horner

Κοστούμια: Jack Bear, Jennifer L. Parsons

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Driver
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Ασύλληπτος Οδηγός του Σαν Φρανσίσκο
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Ντράιβερ, ο Ασύλληπτος Οδηγός [επανέκδοσης]
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Ο Οδηγός [VHS]

Παραλειπόμενα

  • Μόλις είχε ολοκληρώσει την πρώτη του ταινία ο Walter Hill (Ο Βίαιος με τον Charles Bronson), και ο παραγωγός του, ο Larry Gordon, του πρότεινε μια ταινία για έναν οδηγό ληστειών. Ο Hill συμφώνησε, και πριν βγει η πρώτη του ταινία στις αίθουσες είχε ήδη ολοκληρώσει το σενάριο. Τότε έστειλε μια κόπια στον βετεράνο σκηνοθέτη Raoul Walsh, τον οποίο και θαύμαζε, και πήρε την πνευματική έγκριση του.
  • Η χρηματοδότηση φάνηκε να βρίσκεται την εποχή που η βρετανική EMI Films έκανε άνοιγμα στο Χόλιγουντ, και συμφώνησε να παρέχει το απαραίτητο μπάτζετ αν βρίσκονταν δυνατό όνομα για τον πρώτο ρόλο. Η ανεύρεση όμως αυτού πήρε 1μιση χρόνο, μια και το σενάριο δεν τύχαινε προτίμησης ανάμεσα στους αστέρες. Πρώτος το απέρριψε ο Steve McQueen, ενώ ο Bronson είπε όχι, μια και δεν ενέκρινε το μοντάζ του Hill στην προηγούμενη συνεργασία τους. Τότε ο σκηνοθέτης επικοινώνησε με τον ατζέντη του Ryan O’Neal, καταφέρνοντας να τον συναντήσει. Οι δυο τους τα βρήκαν σε όλα, και παρότι ο O’Neal ήταν διάσημος για τις κομεντί ταινίες του, η χρηματοδότηση από τους Βρετανούς εξασφαλίστηκε άμεσα με την παρουσία του.
  • Julie Christie και Charlotte Rampling ήταν υποψήφιες για τον ρόλο με τον οποίο η Isabelle Adjani έκανε το χολιγουντιανό της ντεμπούτο. Ο λόγος που δέχτηκε ήταν επειδή της άρεσε ιδιαίτερα το Ο Βίαιος.
  • Το στούντιο πρότεινε τον Robert Mitchum για τον ντετέκτιβ, αλλά ενώ ο ηθοποιός συναντήθηκε με τον Hill, απέρριψε τη συμμετοχή του.
  • Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη το φινάλε θα ήταν πιο εντυπωσιακό, αλλά κατά το βραδινό γύρισμα του, ένας ηλεκτρολόγος του επιτελείου έπεσε από οροφή και τραυματίστηκε άσχημα.
  • Επιλογή του δημιουργού ήταν οι δραματικές σκηνές να λαμβάνουν χώρα κατά την ημέρα, και οι σκηνές καταδίωξης μέσα στη νύχτα. Αυτό έγινε επειδή πίστευε ότι τη νύχτα κάνουμε επιλογές που δεν μπορούμε να τις εξηγήσουμε.
  • Επιρροή για τον σκηνοθέτη υπήρξαν οι πίνακες του Edward Hopper, και οι εμπειρίες του ως βοηθός σκηνοθέτη στο Μπούλιτ.
  • Οι κριτικές της εποχής του ήταν αποκαρδιωτικές, τις οποίες ακολούθησε φτωχή κίνηση στα ταμεία. Με τα χρόνια όμως αυτό όλο και αντιστρέφονταν, με το κοινό να αγκαλιάζει την ταινία ως cult. Ανάμεσα στους θαυμαστές της, Quentin Tarantino, Nicolas Winding Refn και Edgar Wright βάσισαν συγκεκριμένες δουλειές τους πάνω της.
  • Το 1996, η 20th Century Fox είχε ανακοινώσει ένα ριμέικ σε σκηνοθεσία του Luc Besson. Παρότι το σενάριο άρχισε να γράφεται, η ταινία δεν έγινε ποτέ.

Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *