Πολύ πίσω στον χρόνο, σε μια προϊστορική εποχή όπου ο πλανήτης μας ήταν γνωστός ως Croodaceous, η χλωρίδα και η πανίδα δεν είχε καταλήξει στη σημερινή μορφή της γιατί βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. Ο Γκραγκ είναι ένας άνθρωπος των σπηλαίων που οδηγεί την οικογένεια του σε μια άλλη τοποθεσία, αφού το σπίτι τους καταστράφηκε μετά από έναν σεισμό. Στην προσπάθεια, λοιπόν, να βρει το μέρος που θα στεγάσει την οικογένεια του, θα την οδηγήσει σε ένα ταξίδι εξερεύνησης ενός κόσμου άγνωστου, ενώ σύντομα θα προστεθεί κι ένας συνοδοιπόρος στην παρέα τους, που θα τους βοηθήσει να γνωρίσουν τον κόσμο και θα τους γοητεύσει με τους μοντέρνους τρόπους του.

Σκηνοθεσία:

Kirk DeMicco

Chris Sanders

Κύριοι Ρόλοι:

Nicolas Cage … Grug Crood (φωνή)

Emma Stone … Eep Crood (φωνή)

Ryan Reynolds … Guy (φωνή)

Catherine Keener … Ugga Crood (φωνή)

Clark Duke … Thunk Crood (φωνή)

Cloris Leachman … Gran (φωνή)

Randy Thom … Sandy Crood (φωνή)

Chris Sanders … Belt (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Chris Sanders, Kirk DeMicco

Στόρι: John Cleese, Kirk DeMicco, Chris Sanders

Παραγωγή: Kristine Belson, Jane Hartwell

Μουσική: Alan Silvestri

Μοντάζ: Darren T. Holmes

Σκηνικά: Christophe Lautrette

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Croods
  • Ελληνικός Τίτλος: Οι Κρουντς

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Η ταινία είχε ανακοινωθεί το 2005 ως Crood Awakening, και ήταν να γίνει σε stop-motion κινούμενο σχέδιο από την Aardman, σε συνεργασία με την DreamWorks. Το αρχικό στόρι δεν προχώρησε ποτέ, και η DreamWorks αποφάσισε να το βάλει εκ νέου μπρος.
  • Πολύ υψηλές οι εισπράξεις, με έσοδα που έφτασαν τα 587,2 εκατομμύρια δολάρια, έναντι μπάτζετ των 135.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Εβίτα Φιτσαντωνάκη (Επ), Αντέλα Μέρμηγκα (Για), Κώστας Κόκλας (Κρουγκ), Πέτρος Σπυρόπουλος (Θουγκ), Νίκος Κουρής (Γκάι), Ντορίνα Θεοχαρίδου (Ούγκα), Βασίλης Μήλιος (Ζώνης), Ρόζι Παπαϊωάννου (Σάντι). Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Ζερβός. Μετάφραση: Μαρία Μουρκούση.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Το σάουντρακ περιέχει κι ένα αυθεντικό τραγούδι, το Shine Your Way, ερμηνευμένο από τους Owl City και Yuna.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 12/4/2013

Αν σας άρεσε το Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας, θα την καταβρείτε κι εδώ, μια και δεν είμαστε μακριά. Αν, όμως, με έβαζαν να επιλέξω ανάμεσα στις δύο δημιουργίες του Chris Sanders, θα επέλεγα με ασφάλεια τον «Δράκο». Το μεγάλο κακό με τους «Κρουντς» είναι πως πατάνε πάνω σε μια πολύ κλισέ άποψη περί ενωμένης οικογένειας, παρά το προϊστορικό τοπίο που υπάρχει μονάχα ως περίφραση, η οποία δεν αφήνει ιδιαίτερο χώρο για χαβαλέ. Υπάρχουν αστεία, κάποια πετυχημένα και κάποια χιλιοειπωμένα, αλλά δεν είναι το χιούμορ που επιβάλλεται εδώ στον θεατή. Ναι, υπάρχει κάτι που επιβάλλεται, και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Το «Κρουντς» έχει θέαμα και μάλιστα αρκετό. Κάνει όλα όσα το ζωντανό αποφεύγει λόγω έλλειψης τεχνολογικής ικανότητας. Κάτι σαν τον ντισνεϊκό Δεινόσαυρο του 2000. Οι θεαματικές σκηνές δένουν έξυπνα με τη μεγαλόπνοη υφή, κι ο γονιός αισθάνεται βολικά που έχει συνοδεύσει το παιδί του. Αλλά εδώ καθαρίσαμε με τα καλά σημεία, αφού επιστρέφοντας στα γενικά, οι χαρακτήρες είναι κι αυτοί κλισέ και βγαλμένοι από πρότυπα γραμμένα «αιώνες» τώρα. Κάποιοι θα εντυπωσιαστούν και με τη ζωντάνια του καρτούν, που ενισχύεται με την αποτύπωση ανθρωπίνων χαρακτήρων, αλλά νομίζω ότι αυτό σε κερδίζει με το καλημέρα, αφού στο καληνύχτα το έχεις συνηθίσει. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα: δεν σου μένει κάτι με το καληνύχτα. Ένα ακόμα καρτούν που πετυχαίνει μια στάνταρ διασκέδαση, αλλά δεν μπορεί κανείς να το συγκαταλέγει στα αγαπημένα του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.