Η Κάρεν είναι μια γυναίκα που αφού τελειώνει ο πόλεμος, καταλήγει σ’ ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Ιταλία. Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της να βγάλει βίζα για την Αργεντινή, κι ενώ συνέχεια την κορτάρει ο Αντόνιο, ένας ιταλός ψαράς, συνειδητοποιεί ότι η μόνη της επιλογή είναι να τον παντρευτεί. Συνοδεύοντας τον πίσω στο απομονωμένο νησί Στρόμπολι, βλέπει ότι σχεδόν όλο το νησί είναι ένα ηφαίστειο.

Σκηνοθεσία:

Roberto Rossellini

Κύριοι Ρόλοι:

Ingrid Bergman … Karin

Mario Vitale … Antonio

Renzo Cesana … ο ιερέας

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Sergio Amidei, Gian Paolo Callegari, Art Cohn, Renzo Cesana, Roberto Rossellini

Στόρι: Roberto Rossellini

Παραγωγή: Roberto Rossellini

Μουσική: Renzo Rossellini

Φωτογραφία: Otello Martelli

Μοντάζ: Jolanda Benvenuti

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Stromboli (Terra di Dio)
  • Ελληνικός Τίτλος: Στρόμπολι
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Stromboli
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Stromboli: Γη του Θεού [επανέκδοσης]

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας.

Παραλειπόμενα

  • Η ταινία ήρθε ως συνέπεια ενός διάσημου γράμματος της Ingrid Bergman προς τον Roberto Rossellini, στο οποίο εκθείαζε τη δουλειά του και εξέφραζε τη θέληση της να εργαστεί για αυτόν. Οι δυο τους σχημάτισαν τότε την εταιρία Berit Films, ενώ η σταρ εξασφάλισε συνεργασία με τον Howard Hughes και την εταιρία του, RKO, που προμήνυε μεγαλύτερο μπάτζετ και διεθνή διανομή. Αρχικά είχε προσεγγισθεί ο Samuel Goldwyn, αλλά δεν ήθελε νέα συνεργασία με τον Rossellini μετά το Η Γερμανία στο Έτος Μηδέν.
  • Αφού ολοκλήρωσε ο Rossellini το φιλμ στα 105 λεπτά διάρκειας, το παρέδωσε στην RKO που θα μοντάριζε την αμερικανική εκδοχή. Χωρίς καμία του μεσολάβηση, το στούντιο έβγαλε το φιλμ τελείως διαφοροποιημένο στα 81 λεπτά. Αυτό ήταν η έναρξη μιας μεγάλης διαφιλονικίας, με τις δύο πλευρές να ωθούνται σε αγωγές.
  • Το Στρόμπολι είναι μεν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ιταλικού νεορεαλισμού, αλλά έμελλε εντέλει να καταγραφεί στη μνήμη για την εξωσυζυγική σχέση του σκηνοθέτη με την Ingrid Bergman κατά τα γυρίσματα, που επιστεγάστηκε και με ένα παιδί. Αυτό προκάλεσε μέγιστο σκάνδαλο σε συγκεκριμένους συντηρητικούς κύκλους των ΗΠΑ (και μαζί μεγάλη εμπορική αποτυχία για το φιλμ), που επιζητούσαν την απαγόρευση της προβολής της ταινίας, ενώ η Bergman κατηγορήθηκε ως “ισχυρότατη επιρροή του σατανά” από τον γερουσιαστή Edwin C. Johnson. Χρειάστηκε τουλάχιστον μία πενταετία για να αναπτερωθεί η καριέρα της στο Χόλιγουντ, και μάλιστα υπό τη συνοδεία ενός Όσκαρ για το Αναστασία.

Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *