Βρισκόμαστε στον 23ο αιώνα και μια μυστηριώδης εξωγήινη δύναμη απειλεί τη Γη εξατμίζοντας τους ωκεανούς και καταστρέφοντας την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Στην προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο, ο ναύαρχος Κερκ και το πλήρωμά του πρέπει να γυρίσουν στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο του 1986. Εκεί βρίσκονται σε έναν κόσμο πιο ξένο απ’ ό,τι έχουν συναντήσει μέχρι τώρα στην καριέρα τους.

Σκηνοθεσία:

Leonard Nimoy

Κύριοι Ρόλοι:

William Shatner … ναύαρχος James T. Kirk

Leonard Nimoy … Spock

DeForest Kelley … Δρ Leonard ‘Bones’ McCoy

James Doohan … Montgomery ‘Scotty’ Scott

George Takei … Hikaru Sulu

Walter Koenig … Pavel Chekov

Nichelle Nichols … Nyota Uhura

Jane Wyatt … Amanda Grayson

Catherine Hicks … Δρ Gillian Taylor

Mark Lenard … πρέσβης Sarek

Robin Curtis … υποπλοίαρχος Saavik

Brock Peters … ναύαρχος Cartwright

John Schuck … πρέσβης Kamarag

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Steve Meerson, Peter Krikes, Harve Bennett, Nicholas Meyer

Στόρι: Leonard Nimoy, Harve Bennett

Παραγωγή: Harve Bennett

Μουσική: Leonard Rosenman

Φωτογραφία: Donald Peterman

Μοντάζ: Peter E. Berger

Σκηνικά: Jack T. Collis

Κοστούμια: Robert Fletcher

 

 • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
 • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Star Trek IV: The Voyage Home

Ελληνικός Τίτλος: Σταρ Τρεκ Νο 4: Επιστροφή στο Παρόν

Εναλλακτικός Τίτλος: Star Trek: The Voyage Home

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σταρ Τρεκ: Η Ταινία (1979)

Σταρ Τρεκ Νο 2: Η Οργή του Καν (1982)

Σταρ Τρεκ Νο 3: Αναζητώντας τον Μίστερ Σποκ (1984)

Σταρ Τρεκ Νο 5: Τα Τελευταία Σύνορα (1989)

Σταρ Τρεκ Νο 6: Ο Άγνωστος Κόσμος (1991)

Σταρ Τρεκ: Γενεές (1994)

Σταρ Τρεκ: Πρώτη Επαφή (1996)

Σταρ Τρεκ: Η Εξέγερση (1998)

Star Trek: Nemesis (2002)

Star Trek (2009)

Star Trek Into Darkness (2013)

Star Trek: Beyond (2016)

Σεναριακή Πηγή

 • Χαρακτήρες franchise: Star Trek του Gene Roddenberry.

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής, φωτογραφίας, ήχου και ηχητικών εφέ.

Παραλειπόμενα

 • Κλείνει μια υποενότητα, που άνοιξε από το δεύτερο μέρος.
 • Ζητώντας εκ νέου η παραγωγή από τον Leonard Nimoy να αναλάβει τη σκηνοθεσία, του πρόσφεραν μεγαλύτερες ακόμα δημιουργικές ελευθερίες.
 • Απογοητευμένη από το πρώτο σενάριο που παρέδωσαν οι Steve Meerson και Peter Krikes, η Paramount ζήτησε από τον δημιουργό του δεύτερου μέρους, τον Nicholas Meyer, να το φρεσκάρει. Αυτός και ο Harve Bennett χώρισαν το κείμενο στα δύο, και ο καθένας ανέλαβε από ένα κομμάτι.
 • Δεν έγιναν καθόλου γυρίσματα σε στούντιο, ενώ το σκηνικό λαμβάνει χώρα γύρω και μέσα στο Σαν Φρανσίσκο.
 • Ελάχιστες από τις φάλαινες είναι αληθινές. Η Industrial Light & Magic έβαλε σε χρήση animatronics πλήρους μεγέθους, αλλά και μικρά αυτοκινούμενα μοντέλα.
 • Ο Eddie Murphy, φαν των Σταρ Τρεκ, είχε ζητήσει έναν ρόλο. Παρότι υπήρχε κίνδυνος να παρεκτραπεί κωμικά η ταινία, η σκέψη πως θα τραβήξει και μη φαν έκανε τον Nimoy να ορίσει να γραφτεί ένας ρόλος, που αφορούσε έναν καθηγητή κολεγίου που πίστευε στους εξωγήινους. Ο έγχρωμος ηθοποιός όμως δήλωσε δυσαρεστημένος με τον ρόλο, και προτίμησε να κάνει το Χρυσό Παιδί.
 • Η ταινία αφιερώθηκε στο πλήρωμα του διαστημοπλοίου Challenger, που τον Ιανουάριο του 1986 ανατινάχθηκε λίγο μετά την απογείωση του.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 21/6/2016

Με το τέταρτο Σταρ Τρεκ ολοκληρώνεται μια άτυπη τριλογία, που ξεκίνησε με το δεύτερο φιλμ της σειράς, Η Οργή του Καν. Η ατάκα «οι ανάγκες των πολλών υπερτερούν τις ανάγκες του ενός», είτε σε αυτή τη μορφή είτε σε αναστροφή, είναι η κινητήριος δύναμη στα τρία αυτά φιλμ και δίνει στο Σταρ Τρεκ δύο από τις καλύτερες στιγμές του.

Όντας το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά φιλμ του Σταρ Τρεκ, το Επιστροφή στο Παρόν έχει καταφέρει με τα χρόνια να διεκδικήσει την πρώτη θέση για την καλύτερη ταινία της σειράς, απειλώντας την Οργή του Καν! Ο Λέοναρντ Νιμόι σκηνοθετεί για δεύτερη φορά μετά την επιτυχία του προηγούμενου φιλμ, Αναζητώντας τον Σποκ, και αποφασίζει να δώσει στο έργο του έναν πολύ πιο χαλαρό και χιουμοριστικό τόνο, χωρίς να απομακρυνθεί όμως από την καρδιά του Σταρ Τρεκ. Πάντα ο άνθρωπος, η μοίρα του, η ματαιοδοξία και η αλαζονεία του είναι το επίκεντρο, κι εδώ ο άνθρωπος, η ανθρωπότητα συνολικά, αναλαμβάνει τον ρόλο του καλού και του κακού. Δεν περνά αρκετός χρόνος και ο Σποκ παρατηρεί τον ΜακΚόι όταν αυτός αναρωτιέται αν αυτός είναι ο τρόπος του εξωγήινου σκάφους να πει «γεια» στους ανθρώπους, μιλώντας δηλαδή στη γλώσσα των φαλαινών. «Υπάρχουν κι άλλα είδη στη Γη. Μόνο η ανθρώπινη αλαζονεία θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι το σήμα απευθύνεται σ` αυτούς», λέει ο Σποκ, εμφανώς ενοχλημένος από το σχόλιο του γιατρού. Οικολογικές ανησυχίες εμφανίζονται στην οθόνη και τα υπό εξαφάνιση είδη απασχολούν τους σεναριογράφους του τέταρτου φιλμ. «Δεν είναι λογικό να κυνηγάς ένα είδος έως ότου εξαφανιστεί», λέει ο Σποκ, για να αποκριθεί η βιολόγος θηλαστικών, Τζίλιαν Τέιλορ, «ποιος είπε ότι ο άνθρωπος είναι λογικό ον». Όλα αυτά τη στιγμή που σε μια οθόνη βλέπουμε τη σφαγή δεκάδων φαλαινών από κυνηγούς.

Αυτό το οικολογικά ανήσυχο Σταρ Τρεκ δεν έχει τις δραματικές κορυφώσεις που είχαν τα προηγούμενα φιλμ. Το θέμα του ταξιδιού στον χρόνο δίνει τη δυνατότητα για μερικά πολύ έξυπνα κωμικά ευρήματα και οι συντελεστές το εκμεταλλεύονται στο έπακρο, δίνοντας καλές στιγμές σε όλο το πλήρωμα του Εντερπράιζ. Προσωπική αγαπημένη είναι αυτή με τον Σκότι και τον ΜακΚόι στο εργοστάσιο πλαστικών (ή κάτι τέτοιο…), με τον Σκότι να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή του 1986 μιλώντας του, ενώ και η σύλληψη του Τσέκοφ στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο ήταν ένα αιχμηρό σχόλιο πάνω στις σχέσεις Αμερικής-Ρωσίας τη δεκαετία του 1980.

Ο Νιμόι καταφέρνει να φτιάξει ένα φιλμ που κρατά τις ισορροπίες και δεν παρωδεί ούτε γελοιοποιεί το θέμα του, κάτι που θα ήταν εύκολο να συμβεί αν είχε χειριστεί λίγο πιο επιπόλαια το υλικό του. Όμως, το αποτέλεσμα τον δικαιώνει πλήρως κι έχουμε ένα φιλμ απόλυτα πιστό στις ιδέες που εμφύσησε ο Τζιν Ρόντενμπερι (δημιουργός του Σταρ Τρεκ) στη σειρά. Χιούμορ, δράση, οικολογικές και φιλοσοφικές ανησυχίες, όλα περνάνε στον θεατή με προσεκτικό τρόπο. Επιστημονική φαντασία με τα πόδια καρφωμένα στη Γη, με έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας πλέον, το Σταρ Τρεκ Νο 4: Επιστροφή στο Παρόν αποτελεί σίγουρα μία από τις καλύτερες ταινίες της σειράς και μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1980.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

23 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.