Ένα λουκάνικο ξεκινά τη μακρά αναζήτηση της αλήθειας περί της ταυτότητας της ύπαρξης του. Αρχικά, στο σούπερ-μάρκετ όλα μοιάζουν όμορφα κι ωραία, γύρω από τα υπόλοιπα τρόφιμα, ως τη στιγμή που κάποια νοικοκυρά επιλέγει αυτό και άλλους γύρω του για το καροτσάκι της. Ο ήρωας θα βρεθεί στην κουζίνα και εμπρός της τραγικής αλήθειας: είναι φαγώσιμο. Μαζί με άλλα τρόφιμα που επιβίωσαν του πρώτου κύματος σφαγής, ξεκινούν την οδύσσεια αναζήτησης, αλλά και τρόπο να γλυτώσουν.

Σκηνοθεσία:

Greg Tiernan

Conrad Vernon

Κύριοι Ρόλοι:

Seth Rogen … Frank (φωνή)

Kristen Wiig … Brenda (φωνή)

Jonah Hill … Carl (φωνή)

Bill Hader … Firewater (φωνή)

Michael Cera … Barry (φωνή)

James Franco … Druggie (φωνή)

Danny McBride … Honey Mustard (φωνή)

Craig Robinson … Κος Grits (φωνή)

Paul Rudd … Darren (φωνή)

Nick Kroll … Douche (φωνή)

David Krumholtz … Kareem Abdul Lavash (φωνή)

Edward Norton … Sammy Bagel Jr. (φωνή)

Salma Hayek … Teresa del Taco (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Kyle Hunter, Ariel Shaffir, Seth Rogen, Evan Goldberg

Στόρι: Seth Rogen, Evan Goldberg, Jonah Hill

Παραγωγή: Megan Ellison, Evan Goldberg, Seth Rogen, Conrad Vernon

Μουσική: Christopher Lennertz, Alan Menken

Μοντάζ: Kevin Pavlovic

Σκηνικά: Kyle McQueen

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Sausage Party
  • Ελληνικός Τίτλος: Πάρτι με… Λουκάνικα

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Ακατάλληλη για το παιδικό κοινό παρωδία των επιτυχιών της Disney και της Pixar.
  • Έγινε η πρώτη αμερικανική ταινία ψηφιακών κινουμένων σχεδίων που πήρε τον χαρακτηρισμό R, και δεύτερη επί του συνόλου (μετά το Πάρκο της Τρέλας).
  • Έγινε η πλέον εμπορική ακατάλληλη ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, με εισπράξεις 140,7 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος της ήταν μόλις 19.

Κριτικός: Πάνος Αχτσιόγλου

Έκδοση Κειμένου: 18/9/2016

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, ούτε πολύ πονηρό μυαλό για να καταλάβεις τι σεξουαλικό θα μπορούσε να κάνει ένα ανθρωπόμορφο λουκάνικο σε ένα ψωμάκι. Πόσο «μεξικάνικο» θα μπορούσε να ακούγεται ένα τάκο και γιατί από μόνο του θα προκαλούσε γέλιο ένα προϊόν για κολπικές πλύσεις. Σεθ Ρόγκεν και Έβαν Γκόλντμπεργκ υπογράφουν το σενάριο μιας άσεμνης και πνευματώδους κωμωδίας (του πρώτου R-rated animation παραγωγής μεγάλου στούντιο από την εποχή του «South Park»), που δίχως συζήτηση δεν απευθύνεται σε παιδιά, όχι τουλάχιστον με τη συμβατική έννοια. Δημιουργώντας κάτι που στην Αμερική ορίζεται κατά κύριο λόγω ως stoner-movie (χασισο-ταινία, εάν υπάρχει τέτοιος όρος), σε παρασέρνουν σε ένα σύμπαν όπου τα προϊόντα του σούπερ-μάρκετ είναι έμβιες οντότητες με (κυρίως) σεξουαλικές, άλλα και μεταφυσικές ανησυχίες. Που κάθε πρωί τραγουδούν (σε άπταιστο στιλ Πίξαρ) παρακαλώντας τους καλοσυνάτους «θεούς» να τους διαλέξουν από τα ράφια και να τους οδηγήσουν στη γη της επαγγελίας, εκεί που δεν θα χρειάζεται πια να παραμένουν «συσκευασμένοι» και πνευματικά αγνοί. Όταν αυτή η κατά τα άλλα πλήρως αβάσιμη πεποίθηση αρχίζει να μπάζει νερά, ο Φρανκ το λουκάνικο θα αναζητήσει την άβολη αλήθεια (την οποία δόλια κρύβουν τα φαγητά χωρίς ημερομηνία λήξης) ερχόμενος αντιμέτωπος με τη φρίκη της μαζικής τους εξόντωσης για τις διατροφικές ανάγκες των «σωτήρων» τους.

Μπορεί μεν να απευθύνεται σε ένα πιο ενήλικο κοινό, άλλα αυτό το «πρόστυχο» καρτούν οριοθετείται τις περισσότερες φορές από τη νεανική προσέγγιση προς την κωμωδία. Παρότι εκφράζεται εύστοχα μια (υπόγεια) κριτική απέναντι στα οργανωμένα θρησκευτικά συστήματα που στηρίζονται σε αναπόδεικτες ουτοπίες για να συμμορφώνουν και να ελέγχουν τους πιστούς τους όπως τους βολεύει, εντούτοις το επαναλαμβανόμενο σεξουαλικό χιούμορ είναι αυτό που κυριαρχεί προσπαθώντας ταυτόχρονα να σοκάρει με την αυθεντικότητα του εγχειρήματός του. Κάτι που λειτουργεί, άλλα όχι για όλη τη διάρκεια του φιλμ. Στη συνέχεια, το μόνο που μοιάζει να συμβαίνει είναι να εισάγονται όλο και περισσότερα νέα πρόσωπα στην αφήγηση, στα οποία θα βασιστούν οι νέοι πομπώδεις σεξουαλικοί υπαινιγμοί. Πάντως, ίσως οι πιο αυθεντικά αστείες σκηνές του -αν μη τι άλλο- ιδιαίτερου animation αποτυπώνονται στην έξυπνη προσομοίωση ταινιών καταστροφής ή τρομοκρατικής επίθεσης, με τα φαγώσιμα σε ρόλο δραματικών επιζώντων να κλέβουν την παράσταση. Κατά τα άλλα, οι πάμπολλες αναφορές στην επικαιρότητα, όπως και η ανελέητη σάτιρα προς παντός τύπου κοινωνικοπολιτικό και κυρίως φυλετικό στερεότυπο συντηρούν την πλοκή, επιχειρώντας παράλληλα να υπαινιχτούν κάτι που από καταβολής του αυτή η κινηματογραφική προσπάθεια δεν μπορεί να αποδώσει. Και αυτό συμβαίνει απλά γιατί σε στιγμές η ταινία μοιάζει να θέλει απελπισμένα να την πάρεις στα σοβαρά. Το μόνο όμως που τελικά βγαίνει στην επιφάνεια, είναι η αίσθηση ότι η αλληγορική κατασκευή της κοινωνίας από τρόφιμα φαντάζει ένα οπορτουνιστικό τρικ για να αποφύγεις την κριτική για το άφθονο μαύρο χιούμορ που θέλεις να χρησιμοποιήσεις.

Εκεί που ωστόσο κερδίζει το στοίχημα, είναι το γεγονός ότι -έστω και για λίγο- θα δεις το φαγητό με ένα τελείως διαφορετικό μάτι και μάλλον θα σου κόψει την όρεξη. Το δε σεξουαλικό όργιο προς το φινάλε της ταινίας χαρίζει νέα (κυριολεκτική) διάσταση στην έννοια «food-porn», κάτι που σίγουρα πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις. Εάν όμως αποφασίσεις να εξετάσεις το «Πάρτι με Λουκάνικα» με άλλους όρους (πέρα από αυτούς μιας μαστουρωμένης παραίσθησης χωρίς τις παρενέργειες), θα συνειδητοποιήσεις γρήγορα ότι το ωμό animation της Sony, μέσω της αναμφισβήτητα σοκαριστικής απεικόνισης, κρατά μια ίση απόσταση από οποιοδήποτε κοινωνικό ή πολιτικό φαινόμενο αποφασίσει να σατιρίσει, μοιάζοντας τελικά άτολμα ουδέτερο. Κρατώντας το υπέροχο voice-acting του Έντουαρντ Νόρτον στον ρόλο του Σάμι του εβραϊκού μπέιγκλ (ο οποίος χαρίζει την καλύτερη αλενική μίμηση στα χρονικά), όπως και την απόπειρα αυτοαναφορικότητας του φινάλε, αναρωτιέσαι εάν όλοι τελικά θα ήταν πιο χαρούμενοι αν μπορούσαν να ικανοποιήσουν χωρίς ενοχές όλες τις σεξουαλικές τους επιθυμίες.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *