Στις 3 Ιουνίου του 2017, η 25χρονη Ριάλιτι Γουίνερ επιστρέφει από εξωτερικές δουλειές για να βρει δύο πράκτορες του FBI στο σπίτι της. Βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας και καθηγήτρια γιόγκα, η Γουίνερ περνάει τις επόμενες δύο ώρες υπό ανάκριση σχετικά με τη δουλειά της ως ανάδοχος πληροφοριών, και εάν διέρρευσε ένα απόρρητο έγγραφο για τη ρώσικη ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σκηνοθεσία:

Tina Satter

Κύριοι Ρόλοι:

Sydney Sweeney … Reality Winner

Marchant Davis … πράκτορας R. Wallace Taylor

Josh Hamilton … πράκτορας Justin C. Garrick

Benny Elledge … ‘Joe’

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Tina Satter, James Paul Dallas

Παραγωγή: Brad Becker-Parton, Riva Marker, Greg Nobile, Noah Stahl

Μουσική: Nathan Micay

Φωτογραφία: Paul Yee

Μοντάζ: Ron Dulin, Jennifer Vecchiarello

Σκηνικά: Tommy Love

Κοστούμια: Enver Chakartash

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Reality
  • Ελληνικός Τίτλος: Reality

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Is This A Room της Tina Satter.

Παραλειπόμενα

  • Κινηματογραφικό ντεμπούτο για την Tina Satter, ιδρύτρια της βραβευμένης θεατρικής ομάδας Half Straddle.
  • Βασίζεται στο θεατρικό Is This a Room του 2019, που έκανε πρεμιέρα σε φεστιβάλ της Ολλανδίας πριν κάνει πορεία σε Μανχάταν και Off-Broadway αίθουσα (με διαφορετικό καστ από της ταινίας). Η Reality Winner δεν θα μπορούσε να δει την παράσταση λόγω κατ’ οίκου περιορισμού, αλλά όταν αυτό κατέστη δυνατό, ήρθε σε εκτεταμένη επαφή με τους δημιουργούς. Παρά τη στήριξη όμως που παρείχε στην ταινία, δήλωσε πως δεν ήθελε να την παρακολουθήσει ποτέ, λόγω της τραυματικής της εμπειρίας.
  • Πριν τη δημιουργία της ταινίας αυτής, η Sonia Kennebeck είχε σκηνοθετήσει ένα ντοκιμαντέρ πάνω στο ίδιο θέμα με τίτλο United States vs. Reality Winner (2021), ενώ και ένα επεισόδιο (Απρίλης 2021) του τηλεοπτικού talk-show Full Frontal with Samantha Bee ήταν επίσης αφιερωμένο στη Winner. Τον Οκτώβριο δε του 2022, η Susanna Fogel ανακοίνωσε μια δικιά της βιογραφία της Reality Winner εν είδει μαύρης κωμωδίας, με τίτλο Winner και με πρωταγωνίστρια την Emilia Jones.
  • Γυρίστηκε με απόλυτη χρονολογική σειρά των σκηνών, μέσα σε μια πάροδο μόλις 16 ημερών.
  • Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στο τμήμα Πανοράματος του φεστιβάλ Βερολίνου.

Κριτικός: Πάρις Μνηματίδης

Έκδοση Κειμένου: 29/6/2023

Το σε ποιον βαθμό θα μιλήσει σε όλους τους θεατές το μέρος της νοηματικής που καταπιάνεται με το πώς μπορεί τελικά να ορίσει κανείς τον αμερικάνικο πατριωτισμό (γιατί κακά τα ψέματα, είναι υπερβολικά συγκεκριμένη η θεματολογία για να μπορέσει να επεκταθεί και στην έννοια του πατριωτισμού εν γένει) είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Εκεί όμως που κρίνεται επιτυχημένο το κινηματογραφικό ντεμπούτο της θεατρικής συγγραφέως Tina Satter είναι στο πώς αποτυπώνει κάτι που είναι εξαιρετικά επίκαιρο και για το πολιτικό κλίμα της χώρας της, τη δίψα για αλήθεια και δικαίωση ενάντια σε συνθήκες φόβου, με την ένταση της εν λόγω συνθήκης να αποδίδεται με πραγματικά καθηλωτικό τρόπο.

Η κλειστοφοβία που επικρατεί στη μακροσκελή σεκάνς του δεύτερου μέρους μέσα στο εφεδρικό δωμάτιο του σπιτιού δίνει και το στίγμα της ουσίας του σεναρίου, αυτό της καταγραφής ενός πανίσχυρου συστήματος έτοιμου να συντρίψει το άτομο που θα αποκλίνει από την κυρίαρχη γραμμή. Οι ίδιοι οι διάλογοι των πρακτόρων του FBI με τη Winner που μεταφέρθηκαν αυτούσιοι στο κείμενο είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικοί για το modus operandi του εν λόγω συστήματος, βουτηγμένου σε μια διαδικαστική τυπικότητα του φαίνεσθαι η οποία κρύβει μια έντονη απειλητική διάθεση που «βράζει» από κάτω. Και ο τρόπος με τον οποίο η Satter έχει καταφέρει να συνδυάσει τις θεατρικές καταβολές της πρωτογενούς πηγής που έχει γράψει η ίδια με μια ξεκάθαρα κινηματογραφική αισθητική αποδίδει στο να κρατήσει το σύνολο τις καλές πλευρές αμφότερων των στρατοπέδων καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το όλο ύφος πάει κόντρα σε μεγάλο βαθμό σε σχήματα που έχουν γίνει δημοφιλή με το πέρασμα των δεκαετιών, από εποχές Pakula και Pollack ήδη, στο είδος του αμερικανικού πολιτικού θρίλερ. Η χρήση της μουσικής είναι πολύ διακριτική, για αυτό και το σασπένς που παράγει είναι αποτελεσματικό και δεν φαντάζει βεβιασμένο, ενώ και τα πρόσωπα σκιαγραφούνται χωρίς τάσεις για υπερβολικούς ηρωισμούς ή δαιμονοποιήσεις, ψύχραιμα και σε ρεαλιστικές βάσεις. Η μόνη σημαντική «παραφωνία» σε επίπεδο σκηνοθετικό μάλλον είναι κάποιες ελαφρώς παράξενες πινελιές υπέρβασης που αποπροσανατολίζουν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την «εξαφάνιση» των ηρώων από το κάδρο όταν γίνεται αναφορά σε μια απόρρητη πληροφορία της απομαγνητοφώνησης στην οποία βασίστηκε το κείμενο. Ίσως εκεί που να χρειαζόταν περισσότερη δουλειά είναι το πεδίο της επεξεργασίας των πολιτικών τοποθετήσεων που υπάρχουν στο φιλμ, μιας και ανάλυση δεν εντοπίζεται σε βάθος, όμως σε τελική ανάλυση μια τέτοια απόφαση μπορεί και να μη χρειαζόταν αν το πρωταρχικό ζητούμενο είναι η πειστική αναπαράσταση μιας τρομακτικά αγχογόνας εμπειρίας, με την ιδεολογική ουσία να εκπορεύεται από αυτό το στοιχείο.

Και φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθεί μια εξαιρετική Sydney Sweeney, που μετράει προσεκτικά την κάθε της κινησιολογική λεπτομέρεια προκειμένου να αποδώσει με ακρίβεια τη συναισθηματική κατάσταση της Reality, που ακολουθεί μια ρεαλιστική προσέγγιση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό αποφεύγοντας το αβανταδόρικο και συνδιαμορφώνει ουσιαστικά το τελικό αποτέλεσμα. Και όσο και αν η πρωταγωνιστική της παρουσία έχει ένα ειδικό βάρος που της δίνει προτεραιότητα, θα ήταν άδικο να μην αναγνωριστούν και οι Josh Hamilton και Marchant Davis που πατούν πάνω σε πολύ λεπτές ισορροπίες και πλαισιώνουν ιδανικά την Sweeney, εκπέμποντας ένα πειστικότατο μείγμα επαγγελματισμού και τρόμου που συμβάλλει καθοριστικά.

Σίγουρα πρόκειται για ένα υποσχόμενο κινηματογραφικό ντεμπούτο. Έχει αρκετές πρωτότυπες ιδέες στο πώς να παρουσιάσει οπτικά μια ιδιόμορφη συνθήκη, καταφέρνει να κάνει τα μάτια να «κολλήσουν» στην οθόνη με κύριο όχημα τον απλό διάλογο και υπενθυμίζει εύστοχα τα διακυβεύματα που επικρατούν στη δημόσια σφαίρα, όχι μονάχα στις ΗΠΑ, επί εποχής τραμπισμού. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός αμερικάνικου σινεμά που προσπαθεί να καθιερωθεί σήμερα, που η έννοια του ανεξάρτητου έχει γίνει πια συγκεχυμένη και το ίδιο το μέσο βρίσκει νέα πατήματα αναθεωρώντας παλιότερες στιγμές του που ενδεχομένως να είχαν κάποιες προβληματικές πλευρές στο πώς κανονικοποίησαν συγκεκριμένες νοοτροπίες…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *