Σε μια απομονωμένη ισλανδική κοιλάδα, ο Γκάμι και ο Κίντι ζουν αχώριστοι, φροντίζοντας τα πρόβατα τους. Το κοπάδι τους θεωρείται από τα καλύτερα της χώρας, και συχνά βραβεύονται για τα κριάρια τους που κουβαλούν μια αρχαία κληρονομιά. Παρότι όμως μοιράζονται τη ζωή τους ως αδέλφια, ο Γκάμι και ο Κίντι δεν έχουν μιλήσει μεταξύ τους εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Όταν μια φονική ασθένεια χτυπάει το κοπάδι του Κίντι, ολόκληρη η κοιλάδα βρίσκεται σε πανικό. Οι αρχές αποφασίζουν να εξοντώσουν όλα τα πρόβατα για να περιορίσουν την επιδημία. Αλλά αυτό για τους ντόπιους αγρότες συνεπάγεται με θάνατο, μια και τα πρόβατα είναι η μόνη τους πηγή εισοδήματος, και πολλοί εγκαταλείπουν τη γη τους. Όχι όμως και οι δύο «φίλοι». Ο καθένας τους αντιμετωπίζει την κατάσταση με τον δικό του τρόπο: ο Κίντι με την καραμπίνα του, και ο Γκάμι με την οξυδέρκεια του. Όταν οι αρχές πλέον τους στριμώχνουν, είναι φανερό ότι τα δύο αδέλφια πρέπει πια να συμμαχήσουν αν θέλουν να διατηρηθεί η παράδοση ων και γενεών.

Σκηνοθεσία:

Grimur Hakonarson

Κύριοι Ρόλοι:

Sigurdur Sigurjonsson … Gummi

Theodor Juliusson … Kiddi

Gunnar Jonsson … Grimur

Sveinn Olafur Gunnarsson … Bjarni

Charlotte Boving … Katrin

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Grimur Hakonarson

Παραγωγή: Grimar Jonsson

Μουσική: Atli Orvarsson

Φωτογραφία: Sturla Brandth Grovlen

Μοντάζ: Kristjan Lodmfjord

Σκηνικά: Bjarni Massi

Κοστούμια: Olof Benediktsdottir, Margret Einarsdottir

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Hrutar

Ελληνικός Τίτλος: Δεσμοί Αίματος

Διεθνής Τίτλος: Rams

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Αδέρφια σε Σύγκρουση (2020)

Κύριες Διακρίσεις

  • Πρώτο βραβείο για το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ Κανών.
  • Καλύτερη ταινία και ακόμα 10 βραβεία στα Edda, τα εθνικά βραβεία της Ισλανδίας.
  • Υποψήφιο για καλύτερη ταινία στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
  • Χρυσός Αλέξανδρος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
  • Επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Ο δημιουργός άκουσε την ιστορία από τον πατέρα του, και του άρεσε η τραγελαφική της διάσταση.
  • Γυρίστηκε με αναμορφικούς φακούς, ώστε να δίνει μια εντύπωση από γουέστερν.
  • Οι περισσότεροι από τους δεύτερους χαρακτήρες είναι αληθινοί αγρότες, όπως ήταν και ο εκπαιδευτής προβάτων της ταινίας.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 27/11/2015

Το φετινό Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών έπεσε πάνω στη γυρισμένη στην Ισλανδία ταινία του Γκρίμουρ Χακόναρσον, με τίτλο Δεσμοί Αίματος. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη ακολουθεί δυο αδέρφια, τον Γκάμι και τον Κίντι, που ζουν σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Ισλανδίας με τα πρόβατά τους. Τι κι αν οι φάρμες τους είναι γειτονικές, τα δυο αδέρφια από πείσμα έχουν να μιλήσουν περισσότερο από 40 χρόνια. Όταν ένα κριάρι προσβάλλεται από σκράπι, μια ανίατη και μεταδοτική ασθένεια, ο φόβος απλώνεται σ`όλη την περιοχή. Αμέσως αναλαμβάνει το υγειονομικό που διατάσσει την εξόντωση όλων των αιγοπροβάτων της περιοχής, μια διαταγή την οποία όλοι πρέπει να ακολουθήσουν.

Ακροβατώντας με επιδεξιότητα ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, ο Χακόναρσον στήνει μια απολαυστική ιστορία συμφιλίωσης με φόντο την ισλανδική ύπαιθρο – εξαιρετική φωτογραφία από τον Στούρλα Μπραντθ Γκρόβλεν – εστιάζοντας στην ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε δυο αδέρφια που άφησαν το πείσμα τους να τους κρατήσει αμίλητους για πολλά χρόνια. Το μαύρο χιούμορ εναλλάσσεται με την αγωνία και το δράμα, ενώ το μεγάλο ατού της ταινίας εντοπίζεται στη γνησιότητα της ιστορίας και την αγνότητα των χαρακτήρων, που αναδύουν μια οικειότητα όμοια μ` αυτή της παιδικής μας ηλικίας. Κι ενώ όλα βαδίζουν προς το αναμενόμενο τέλος, το Hrutar κρατά ψηλά το ενδιαφέρον μέσα από το καλογραμμένο του σενάριο, καθηλώνοντας μέσα από την τρυφερή του ιστορία, από το πρώτο λεπτό μέχρι το συγκινητικό τέλος του.

Ένα φιλμ που αναδεικνύει τον σεβασμό που παρατηρείται στις αγροτικές περιοχές απέναντι στη φύση και τα ζώα, εκεί όπου ο άνθρωπος αναγνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε την αλληλένδετη μοίρα του με αυτή του περιβάλλοντός του, έχοντας για επίκεντρο τις προβληματικές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, ακόμα κι αυτούς που συνδέονται με… δεσμούς αίματος.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *