Η Άλισον ΜακΚένζι αναπολεί τη ζωή της στο Πέιτον Πλέις, την όμορφη και γραφική πόλη της Νέας Αγγλίας, την εποχή της τραγωδίας του Περλ Χάρμπορ. Κάτω από την επιφανειακή ομορφιά και χριστιανική αγνότητα κρύβονταν σκοτεινά μυστικά, σεξουαλικοί πόθοι, κουτσομπολιά, μισαλλοδοξία. Kαθώς οι γονείς προσπαθούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στον ίσιο δρόμο, διάφορα σκάνδαλα ξεσπούν τριγύρω τους: ένας μέθυσος πατέρας κακοποιεί τη θετή του κόρη, γεγονός που την οδηγεί σε φόνο.

Σκηνοθεσία:

Mark Robson

Κύριοι Ρόλοι:

Lana Turner … Constance MacKenzie

Diane Varsi … Allison MacKenzie

Hope Lange … Selena Cross

Lee Philips … Michael Rossi

Arthur Kennedy … Lucas Cross

Lloyd Nolan … Δρ Matthew Swain

Russ Tamblyn … Norman Page

Terry Moore … Betty Anderson

David Nelson … Ted Carter

Barry Coe … Rodney Harrington

Betty Field … Nellie Cross

Mildred Dunnock … Elsie Thornton

Leon Ames … Leslie Harrington

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: John Michael Hayes

Παραγωγή: Jerry Wald

Μουσική: Franz Waxman

Φωτογραφία: William C. Mellor

Μοντάζ: David Bretherton

Σκηνικά: Jack Martin Smith, Lyle R. Wheeler

Κοστούμια: Adele Palmer

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Peyton Place
  • Ελληνικός Τίτλος: Η Ομορφιά της Κολάσεως
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Jerry Wald’s Production of Peyton Place
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Πέιτον Πλέις [επανέκδοσης]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Η Κόλαση της Ομορφιάς (1961)

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Peyton Place της Grace Metalious.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου γυναικείου ρόλου (Lana Turner), δεύτερου αντρικού ρόλου (Arthur Kennedy και Russ Tamblyn), δεύτερου γυναικείου ρόλου (Hope Lange και Diane Varsi), διασκευασμένου σεναρίου και φωτογραφίας.
  • Χρυσή Σφαίρα υποσχόμενης ηθοποιού (Diane Varsi). Υποψήφιο για δεύτερο γυναικείο ρόλο (Mildred Dunnock και Hope Lange).

Παραλειπόμενα

  • Η πόλη Πέιτον Πλέις είναι μυθοπλαστική και δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
  • Ο Jerry Wald αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου με 250 χιλιάδες δολάρια, μόλις έναν μήνα αφότου βγήκε στα βιβλιοπωλεία, προσλαμβάνοντας και την Grace Metalious ως σεναριακό σύμβουλο. Παρόλα αυτά, ο μεγαλοπαραγωγός δεν είχε σκοπό να την αφήσει να επηρεάσει το παραμικρό στην παραγωγή, με το σενάριο να αφήνει από έξω σχεδόν όλα τα σεξουαλικής φύσης προκλητικά σημεία (κάτι φυσικά που ορίζονταν κι από τον διαβόητο κώδικα Χέιζ). Η συγγραφέας ένιωσε πολύ άσχημα που είδε μια λογοκριμένη εκδοχή του κείμενου της, ενώ είχε σοβαρές ενστάσεις και για την πρόσληψη του τραγουδιστή Pat Boone για τον ρόλο του Νόρμαν Πέιτζ (κάτι που εντέλει δεν έγινε). Παρότι αποκήρυξε το τελικό αποτέλεσμα, εισέπραξε 400 χιλιάδες δολάρια από τα κέρδη.
  • Diane Varsi και Lee Philips κάνουν κινηματογραφικό ντεμπούτο.
  • Κοστίζοντας 2,2 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ έβγαλε 25,6. Η επιτυχία επέφερε ένα σίκουελ το 1961 (Return to Peyton Place/Η Κόλαση της Ομορφιάς), αλλά κυρίως το διάσημο ομότιτλο σίριαλ που ξεκίνησε το 1964 και κράτησε για 514 επεισόδια. Ακολούθησε το 1972 το σίκουελ του σίριαλ (Return to Peyton Place), αλλά και δύο τηλεταινίες (το Murder in Peyton Place το 1977, και το Peyton Place: The Next Generation το 1985).

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Στους τίτλους αρχής και τέλους ακούγεται το Wonderful Season of Love (Theme from Peyton Place), ερμηνευμένο από χορωδία.

Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *