Μια επιτακτική ανάγκη προστάζει τον Πράκτορα J να ταξιδέψει πίσω στο 1969, προκειμένου να εντοπίσει τον Πράκτορα Κ, την εποχή που ακόμη ήταν ένας εκκολαπτόμενος μυστικός πράκτορας. Για κακή τους τύχη, ωστόσο, ένα ανάλογο ταξίδι στο χρόνο πραγματοποιεί και ο σατανικός Μπόρις, ο οποίος σχεδιάζει να δολοφονήσει τον Πράκτορα Κ, κάτι που θα πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή σειρά από γεγονότα, τα οποία θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του πλανήτη…

Σκηνοθεσία:

Barry Sonnenfeld

Κύριοι Ρόλοι:

Will Smith … πράκτορας J/James Darrell Edwards III

Tommy Lee Jones … πράκτορας K/Kevin Brown

Josh Brolin … πράκτορας K/Kevin Brown (νεότερος)

Jemaine Clement … Boris the Animal

Michael Stuhlbarg … Griffin

Emma Thompson … πράκτορας O

Alice Eve … πράκτορας O (νεότερη)

Mike Colter … συνταγματάρχης James Darrell Edwards Jr

Nicole Scherzinger … Lilly Poison

Michael Chernus … Jeffrey Price

David Rasche … πράκτορας X

Keone Young … Κος Wu

Bill Hader … Andy Warhol

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Etan Cohen

Παραγωγή: Laurie MacDonald, Walter F. Parkes

Μουσική: Danny Elfman

Φωτογραφία: Bill Pope

Μοντάζ: Don Zimmerman

Σκηνικά: Bo Welch

Κοστούμια: Mary E. Vogt

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Men in Black 3
 • Ελληνικός Τίτλος: Οι Άνδρες με τα Μαύρα 3
 • Εναλλακτικός Τίτλος: Men in Black III
 • Εναλλακτικός Τίτλος: M.I.B.³ [προώθησης]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

 • Σειρά κόμικς (χαρακτήρες): The Men in Black του Lowell Cunningham.

Παραλειπόμενα

 • 15 χρόνια απόσταση από το πρώτο και 10 από το δεύτερο, κλείνει την ορίτζιναλ τριλογία με τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη και καστ, αφού επακολουθεί το reboot/spin-off.
 • Η πρώτη σκέψη για τρίτο μέρος είχε πέσει στον Barry Sonnenfeld από τον Will Smith ήδη από τα γυρίσματα του δεύτερου μέρους. Και η σκέψη εκείνη αφορούσε εξαρχής το ταξίδι στο παρελθόν για τη διάσωση του πράκτορα Κ. Προβλήματα όμως προέκυψαν ανάμεσα στον Smith και τον σκηνοθέτη σε εκείνα τα γυρίσματα, με τη Sony να παίρνει το μέρος του ηθοποιού. Έτσι, ενώ η αναγγελία είχε γίνει από το 2009 όταν και είχαν ηρεμήσει οι δύο παρατάξεις, οι επιμέρους καθυστερήσεις ήταν και πάλι πολλές (οι δύο πρωταγωνιστές έκαναν έναν χρόνο να πουν το ο.κ.).
 • Τόσο ο David Koepp όσο κι ο Jeff Nathanson εργάστηκαν πάνω στο τελικό σενάριο, δίχως αναφορά στα κρέντιτ.
 • Υποψήφιοι για να παίξουν ήταν οι Sacha Baron Cohen (Μπόρις), Gemma Arterton (πράκτορας Ο), ενώ ο Michael Bay είχε δηλώσει ενδιαφέρον να το σκηνοθετήσει.
 • Δημιουργώντας τα πρακτικά εφέ, ο Rick Baker χρειάστηκε να ανατρέξει στις ρετρό b-movies εποχές για έμπνευση, μια και πλέον αναφερόμασταν στη δεκαετία του 1960. Ακόμα και οι εξωγήινοι πήραν έναν αέρα εποχής.
 • Ως εξωγήινοι αποκαλύπτονται στα μόνιτορ του αρχηγείου οι Justin Bieber, Lady Gaga, Yao Ming και Tim Burton.
 • Το βίντεο-γκέιμ MIB: Alien Crisis κυκλοφόρησε για Xbox 360, PlayStation 3 και Nintendo Wii, αλλά πρωταγωνιστής του είναι κάποιος άγνωστος πράκτορας.
 • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
 • Έγινε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της σειράς, αλλά με τη λογική της μη προσαρμογής τιμών σε σχέση με τις παλιότερες ταινίες. Συνολικά εισέπραξε 624 εκατομμύρια δολάρια, έναντι μπάτζετ των 225, ερχόμενο 10ο στην παγκόσμια ετήσια λίστα.
 • Παρότι η επιτυχία στα εισιτήρια έφερε άμεσα την είδηση για προετοιμασία τέταρτου μέρους, το 2014 διέρρευσε ότι ετοιμάζονταν συνένωση των Men in Black με το Jump Street, ενώ τον επόμενο χρόνο έγινε γνωστή η ολική αλλαγή πορείας.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Τραγούδι της ταινίας είναι το Back in Time με τον ράπερ Pitbull, που ακούγεται στους τίτλους τέλους αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ. Έγινε και το πρώτο κύριο σινγκλ της σειράς που δεν ερμηνεύεται από τον Will Smith.

Κριτικός: Γιώργος Δαβίτος

Έκδοση Κειμένου: 22/5/2012

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την τελευταία απογοητευτική ταινία των «Ανδρών με τα Μαύρα» και 15 ολόκληρα χρόνια από την εξαιρετική πρώτη, και στην πραγματικότητα κανείς δεν περίμενε ούτε ήθελε μια ακόμα συνεχεία. Και μοιάζει, σχεδόν, πάρα πολύ εύκολο να απορρίψει κάποιος μια συνέχεια ενός franchise, όταν έχει περάσει τόσο καιρός από την προηγούμενη ταινία. Μην το κάνετε όμως. Το MiB3 χάρη σε ένα μεστό σενάριο καταφέρνει να είναι μια καλή ταινία που θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Με την τρίτη ταινία, ο σκηνοθέτης Barry Sonnenfeld, με τη βοήθεια των σεναριογράφων, ξανασυλλαμβάνει την παλιά μαγεία μεταξύ του Will Smith και του Tommy Lee Jones. Ιδιόμορφο και εφευρετικό, γεμάτο με όλα τα περίεργα και υπέροχα εξωγήινα πλάσματα για τα οποία οι ταινίες «Men in Black» είναι γνώστες, το έργο αναπαράγει τον γνώριμο κόσμο του MiB στο μέγιστο. Χρησιμοποιεί, δε, όλα τα μέσα (συμπεριλαμβανομένου και του 3D) για να μεγιστοποιήσει τη μοναδικότητα του σαν concept, αλλά και για να αυξήσει τη ψυχαγωγία του κοινού. Παρόλα αυτά, ο τρόπος με τον οποίο διασκεδάζει τη σημερινή εποχή το κοινό έχει αλλάξει. Γι’ αυτό και το MiB3 ανανεώνει το franchise με μια τολμηρή πλοκή που περιλαμβάνει το ταξίδι στον χρόνο. Θα μου πείτε, πόσο κοινότυπη μπορεί να είναι μια τέτοια ιδέα για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι το καλύτερο κομμάτι του έργου. Από τη μια, μέσα από τα μάτια των πρακτόρων βλέπουμε όχι μόνο την εκτόξευση του Απόλλων 11 αλλά και την «αληθινή» ιστορία πίσω από τον μύθο του Andy Warhol. Από την άλλη, η διακωμώδηση διαφόρων ιστορικών γεγονότων είναι κάτι το απολαυστικό. Εδώ, λοιπόν, η ιδέα του ταξιδιού στο παρελθόν είναι τόσο εμπνευσμένη όσο κι απόλυτα πιστευτή και την όποια ο Sonnenfeld καταφέρνει να παρουσιάσει εξαιρετικά και με αξιοσημείωτη προσοχή ώστε να αποφύγει οτιδήποτε θα ακύρωνε τη βασική της σύλληψη. Γνωρίζει πώς να πει μια ιστορία με αξιοπρεπείς ρυθμούς προκαλώντας το γέλιο, ενώ παράλληλα διαθέτει κι ορισμένες δραματικές στιγμές που δίνουν στους χαρακτήρες περισσότερο βάθος.

Και μιας και μιλάμε για χαρακτήρες, το MiB3 διαπρέπει και σε έναν άλλο τομέα. Στην εξερεύνηση της ανεξιχνίαστης σχέση μεταξύ του πράκτορα J (Will Smith) και του πράκτορα K (Tommy Lee Jones). Και είναι αυτή ακριβώς η αναθεώρηση, δέκα χρόνια αργότερα, των γνωρίμων χαρακτήρων, που σου προκαλεί έντονα συναισθήματα, προσδίδει τον σωστό τόνο νοσταλγίας στην ταινία και την ανεβάζει πέρα από τις προσδοκίες. Η τελική σκηνή, δε, η οποία είναι συναισθηματική πληρωμή της ταινίας, είναι πολύ πιθανόν να σας φέρει δάκρυα στα μάτια . Με τον Barry Sonnenfeld στο τιμόνι και πάλι λοιπόν, το Οι «Άνδρες με τα Μαύρα ΙΙΙ» είναι ότι θα μπορούσαμε να ελπίζουμε και πολλά περισσότερα… ψυχαγωγία που δεν απαιτεί πολλή σκέψη διαθέτοντας όμως ουσία και καρδιά.

Βαθμολογία:


Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 17/3/2013

Έχοντας κατά νου ότι πέρασαν δέκα χρόνια από το προηγούμενο σίκουελ, θα περίμενε κανείς μια αληθινά δυναμική επανεμφάνιση των ανδρών με τα μαύρα. Αλλά αυτό που στην πραγματικότητα μοιάζει να κάνει το franchise, είναι να αναζητεί τρόπους να πάει ακόμα παρακάτω, παρά να λειτουργήσει αυτόνομα και να συγκριθεί με το πρώτο και καλύτερο μέρος. Όλα τα στοιχεία που έκαναν πετυχημένη τη σειρά, ναι βρίσκονται κι εδώ: παράδοξοι εξωγήινοι, έντονο χιούμορ και οι δύο δεμένοι πρωταγωνιστές. Στο σενάριο όμως έγκειται το ζήτημα. Η ιδέα της μετατόπισης της δράσης στη δεκαετία του 1960, δεν φτάνει από μόνη της για να δημιουργήσει το διαφορετικό (οι αναφορές στην τότε εποχή έχουν βέβαια μια πλάκα, όπως αυτή με τον Andy Warhol), και πουθενά δεν χτυπάει «καμπανάκι» φρεσκάδας. Ίσως, εντέλει, έπρεπε να φύγει το σχέδιο από τα χέρια του Μπάρι Σόνενφελντ που είχε να δει επιτυχία από το 1997 και την πρώτη ταινία.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *