O Τάιγκερ Τσεν είναι ένας μαθητής Τάι Τσι, που παρά της αντίθετες οδηγίες του δασκάλου του χρησιμοποιεί την πολεμική τέχνη όχι για άμυνα, αλλά για επίθεση. Όταν το ιερό στο οποίο σπουδάζει απειλείται, αποφασίζει να ξεκινήσει τις μάχες σε κακόφημα κλαμπ της πόλης για να κερδίσει χρήματα. Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά για αυτόν, ώσπου όμως το αφεντικό του κλαμπ δείχνει να έχει τα δικά του υποχθόνια σχέδια.

Σκηνοθεσία:

Keanu Reeves

Κύριοι Ρόλοι:

Tiger Hu Chen … ‘Tiger’ Chen Lin Hu

Keanu Reeves … Donaka Mark

Karen Mok … επιθεωρητής Suen Jing Si

Simon Yam … Wong

Qing Ye … Ching Sha

Hai Yu … μάστερ Yang

Iko Uwais … Gilang Sanjaya

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Michael G. Cooney

Παραγωγή: Lemore Syvan, Noah Weinzweig, Daxing Zhang

Μουσική: Kwong Wing Chan

Φωτογραφία: Elliot Davis

Μοντάζ: Derek Hui

Σκηνικά: Yohei Taneda

Κοστούμια: Joseph A. Porro

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Man of Tai Chi
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Μαχητής του Tai Chi

Παραλειπόμενα

  • Είναι εν μέρει εμπνευσμένο από τη ζωή του κασκαντέρ Tiger Chen, παλιού φίλου του Reeves.
  • Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Keanu Reeves, που δεν είχε δοκιμαστεί με αυτή την ιδιότητα υπό κανέναν μέσο.
  • Το φιλμ κόστισε 25 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έβγαλε μόλις 5,5.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 18/12/2013

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Keanu Reeves είναι μια δυναμική περιπέτεια πολεμικών τεχνών, μοντέρνα αλλά και παλιομοδίτικη. Ο Reeves χρησιμοποιεί έναν τρόπο κινηματογράφησης των μαχών σώμα με σώμα, με συνεχή κίνηση της κάμερας γύρω από τους μαχόμενους, βγάζοντας αρκετή ενέργεια στην οθόνη. Οι χορογραφίες δε των σκηνών αυτών είναι εξαιρετικές και με απόλυτη λεπτομέρεια. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι ο John Woo μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το φιλμ του Reeves.

Η υπόθεση της ταινίας, με τον μαθητή που παραστράτησε και τα βάζει με τον ίδιο του τον δάσκαλο, για να επανορθώσει αργότερα, θυμίζει ταινίες πολεμικών τεχνών από τη δεκαετία του 1980. Όλο το ύφος της ταινίας είναι τέτοιο, που μπορεί εύκολα να περάσει στον χώρο του καλτ σε ένα-δύο χρόνια. Ο μαθητής, ο δάσκαλος, ένας μέντορας που χρησιμοποιεί τον μαθητή για να πάρει αυτά που θέλει και η αιώνια μάχη άσπρου-μαύρου, καλού και κακού, είναι στοιχεία που κάνουν την εμφάνισή τους σε εκατοντάδες ταινίες. Όταν χρησιμοποιούνται κατάλληλα, όπως εδώ, μπορούν να δώσουν κάτι παραπάνω σε μια ταινία που δε λέει κάτι καινούριο, αλλά που βγάζει έναν φρέσκο αέρα κι έναν σεβασμό για τους κανόνες των ταινιών αυτού του είδους.

Ερμηνευτικά δεν θα βρείτε κάτι ιδιαίτερο εδώ και δεν νομίζω να περιμένατε ότι θα βρείτε άλλωστε. Όλοι οι ηθοποιοί κινούνται σε ερμηνευτικά μοτίβα ικανοποιητικά κι αναγνωρίσιμα για το είδος. Ο κακός του Keanu Reeves είναι σίγουρα ο πιο cheesy χαρακτήρας, ενώ ο Tiger Hu Chen έχει την απόλυτη φυσιογνωμία καλού τύπου, κάτι που κάνει τη μεταξύ τους σύγκρουση στο τέλος αναπόφευκτη και αρκετά έντονη.

Βαθμολογία:


Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 27/10/2018

Ο Κιάνου Ριβς βγάζει για τα καλά το άχτι του για τις πολεμικές τέχνες, κι επιλέγει να καθίσει σε σκηνοθετική καρέκλα για πρώτη φορά ακριβώς για αυτό του το άχτι. Αλλά ενώ μοιάζει στις προθέσεις του σαν να θέλει να εκμοντερνοποιήσει το κλασικό κουνγκ-φου σινεμά, περισσότερο πλησιάζει στην έκρηξη της αμερικανικής τους εκδοχής κατά τα τέλη των 1980. Ακόμα κι αν επιμένει στο στιλ και τη φιλοσοφία των ταινιών του Χονγκ Κονγκ, δεν μπορεί να κρύψει την αμερικανική του ταυτότητα σε μικρά αλλά και πιο «χοντρά» σημεία, μοιάζοντας εντέλει ως αλλοδαπός συγγενής. Εκεί που τα πάει μια χαρά, χωρίς αυτό να αποτελεί έκπληξη, είναι στις σκηνές μονομαχίας, όπου εξαντλεί τα κόλπα που του παρέχει η κάμερα, κι ανεβάζει κάμποσο την αδρεναλίνη. Για σενάριο καλύτερα μην ψάχνετε, είναι σαν συρραφή από ταινίες που πλέον ο εμπορικός κινηματογράφος δεν αγγίζει λόγω εξάντλησης της θεματολογίας.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *