Ο Λάμα Νορμπού καταφτάνει στο Σιάτλ αναζητώντας τη μετενσάρκωση του δασκάλου του, Λάμα Ντορτζί. Η αναζήτηση θα τον οδηγήσει στον μικρό αμερικανό Τζέσι Κόνραντ, έναν άστεγο από την Κατμαντού και μια μικρή Ινδή. Τα τρία παιδιά θα βρεθούν στο Μπουτάν για να αποδειχτεί ποιο είναι η αληθινή μετενσάρκωση του ιερού ηγέτη. Μαζί, αναπαρίσταται η ιστορία του Σιντάρτα, που ονομάστηκε αργότερα Βούδας μέσω ενός ταξιδιού επιφοίτησης.

Σκηνοθεσία:

Bernardo Bertolucci

Κύριοι Ρόλοι:

Keanu Reeves … Siddhartha

Chris Isaak … Dean Conrad

Bridget Fonda … Lisa Conrad

Alex Wiesendanger … Jesse Conrad

Ruocheng Ying … Lama Norbu

Raju Lal … Raju

Greishma Makar Singh … Gita

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Rudy Wurlitzer, Mark Peploe

Στόρι: Bernardo Bertolucci

Παραγωγή: Jeremy Thomas

Μουσική: Ryuichi Sakamoto

Φωτογραφία: Vittorio Storaro

Μοντάζ: Pietro Scalia

Σκηνικά: James Acheson

Κοστούμια: James Acheson

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Little Buddha
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Μικρός Βούδας

Παραλειπόμενα

  • Sogyal Rinpoche, Khyongla Rato και Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche, τρεις πραγματικοί μετενσαρκωμενοι Λάμα, εμφανίζονται στην ταινία.
  • Οι σκηνές του Βούδα είναι γυρισμένες σε Todd-AO 65 χιλιοστών, ενώ το σήμερα σε αναμορφικό Technovision 35 χιλιοστών.
  • Ο Jeremy Thomas ανέπτυξε στενή φιλία με τον Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche, που φάνηκε πολύτιμη και σε επόμενες ταινίες που παρήγαγε.
  • Τρία χρόνια μετά την πρεμιέρα, ένα μικρό αγόρι από τις ΗΠΑ (συγκεκριμένα το Σιάτλ) πράγματι θεωρήθηκε μετενσάρκωση Λάμα και μεταφέρθηκε στο Θιβέτ.
  • Για τη σκηνή που ο Βούδας αρνείται τη σίτιση, ο Keanu Reeves χρειάστηκε να περάσει σε αυστηρή δίαιτα με πορτοκάλια και νερό.
  • Ο Marlon Brando προσεγγίσθηκε για τον ρόλο του Βούδα.
  • Ο Eric Stoltz ήταν υποψήφιος για τον Ντιν.
  • Μεγάλη εμπορική αποτυχία. Με μπάτζετ 35 εκατομμύρια δολάρια, έβγαλε από τα ταμεία μόλις 4,8 στις ΗΠΑ και -ανεπιβεβαίωτα- 48 διεθνώς.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 11/8/2016

Πρόκειται για την ταινία που «ξεφούσκωσε» τον θρύλο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Ο ιταλός μαιτρ πήρε φόρα από τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα», κι επισκέφτηκε πάλι την Ανατολή, αυτή τη φορά το Νεπάλ. Η ταινία χωρίζεται σε δύο μέρη που εμφανίζονται παράλληλα. Υπάρχει το σύγχρονο που προκαλεί ανία σε βαθμό κακουργήματος και δεν πείθει πως είναι δημιουργημένο από κάποιον σημαντικό σκηνοθέτη. Υπάρχει, όμως, και η αναπαράσταση της ιστορίας του Βούδα, που είναι τόσο θαυμαστά αποδομένη, που αξίζει να την προσέξεις. Θα το έλεγα ως μια κραυγαλέα λάθος επιλογή του Μπερτολούτσι, που αντί να παράγει έπος, μπλέκει μαζί μια υπόθεση που μοιάζει με κλισέ ανέκδοτο. Ο Κιάνου Ριβς είναι ο -ταιριαστός- Βούδας, ακόμα κι αν στη θέση του θα μπορούσαμε να φανταστούμε κι αρκετούς άλλους. Καλή η μουσική του πάντα ουσιαστικού Ριουίκι Σακαμότο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

19 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *