Εξερευνώντας χαμένες αυτοκρατορίες, ανακαλύπτοντας ανεκτίμητους θησαυρούς, τιμωρώντας κακούς σε φονικές μάχες… όλα βρίσκονται στην καθημερινότητα της Λάρα Κροφτ. Ένα μυστικό όμως από το παρελθόν του πατέρα της θα οδηγήσει τη Λάρα σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής της: στο Τρίγωνο του Φωτός, ένα θρυλικό αντικείμενο που έχει τη δυνατότητα να παραλλάσσει τον χώρο και τον χρόνο. Η Λάρα πρέπει να ανακαλύψει το Τρίγωνο πριν αυτό πέσει στα χέρια των Ιλουμινάτι, μιας μυστικής οργάνωσης που σκοπό της έχει να κατακτήσει τον κόσμο.

Σκηνοθεσία:

Simon West

Κύριοι Ρόλοι:

Angelina Jolie … Lara Croft

Iain Glen … Manfred Powell

Daniel Craig … Alex West

Jon Voight … λόρδος Richard Croft

Noah Taylor … Bryce

Richard Johnson … ο τζέντλεμαν

Julian Rhind-Tutt … Κος Pimms

Leslie Phillips … Wilson

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Patrick Massett, John Zinman, Simon West

Στόρι: Sara B. Cooper, Mike Werb, Michael Colleary

Παραγωγή: Lawrence Gordon, Lloyd Levin, Colin Wilson

Μουσική: Graeme Revell

Φωτογραφία: Peter Menzies Jr.

Μοντάζ: Dallas Puett, Glen Scantlebury, Eric Strand, Mark Warner

Σκηνικά: Kirk M. Petruccelli

Κοστούμια: Lindy Hemming

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Lara Croft: Tomb Raider
  • Ελληνικός Τίτλος: Lara Croft: Tomb Raider
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Tomb Raider

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Βίντεο-γκέιμ (χαρακτήρες): Tomb Raider των Susan O’Connor, Rhianna Pratchett, Toby Gard.

Παραλειπόμενα

  • Η αρχή έγινε το 1998, όταν ο Brent V. Friedman έγραψε ένα σενάριο που δεν πήγε προς παραγωγή. Την ίδια τύχη είχε κι αυτό του Steven E. de Souza το 1999. Για το τελικό συνεργάστηκαν 6 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
  • Για να γλυτώσει κάποια αρκετά χρήματα η Paramount Pictures από το μπάτζετ, η χρηματοδότηση έγινε μέσω Γερμανίας και Βρετανίας. Βέβαια, η ταινία ήταν υψηλού προϋπολογισμού, κοστίζοντας 115 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη έφτασαν στα 274,7.
  • Ήταν πολλά τα ονόματα που ακούγονταν για τον κεντρικό ρόλο. Ανάμεσα σε αυτά: Jennifer Love Hewitt, Famke Janssen, Jennifer Lopez, Rhona Mitra, Elizabeth Hurley, Ashley Judd, Sandra Bullock, Catherine Zeta-Jones, Diane Lane, Demi Moore και Denise Richards.
  • Οι φαν του παιχνιδιού ήταν αντίθετοι με το κάστινγκ της Jolie, μια και δεν φαίνονταν ικανή για αποτυπώσει μια ηρωίδα με μεγάλα στήθη, αλλά δεν ήταν και Βρετανή όπως ο χαρακτήρας. Υπήρχαν κι αυτοί που δεν την ήθελαν λόγω των τατουάζ, όπως και για την άστατη προσωπική της ζωή.
  • Η Angelina Jolie πέρασε από 6μηνη προπόνηση για να είναι σε φόρμα.
  • Ο βρετανός Daniel Craig υιοθετεί αμερικανική προφορά μια κι ερμηνεύει Αμερικανό, ενώ η αμερικανή Jolie βρετανική.
  • Ο Jon Voight παίζει για πρώτη φορά στο πλάι της κόρης του, ερμηνεύοντας μάλιστα και τον πατέρα της.
  • Μεγάλο μέρος του φιλμ γυρίστηκε στα πλατό των ταινιών 007 στα στούντιο Pinewood. Κάποια γυρίσματα, δε, στην Καμπότζη σηματοδότησαν την επιστροφή μιας χολιγουντιανής παραγωγής στη συγκεκριμένη χώρα από το 1965.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Οι Nine Inch Nails ερμηνεύουν για το φιλμ το Deep, ενώ οι U2 ακούγονται σε μια μίξη του Elevation ειδικά για την ταινία.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 2/8/2010

Όταν γυρίζεται διασκευή από βιντεοπαιχνίδι, υπάρχει μήπως κανόνας το σενάριο να είναι υποτυπώδες; Υπάρχει δεν υπάρχει, αυτό ακολουθείται πάντως εδώ, με ένα κείμενο απλά ανεκτό λόγω λίγων διαλόγων, και μια πλοκή που απλά κινεί νήματα για να πάμε παρακάτω, αλλά όχι το ενδιαφέρον του κοινού. Οι σκηνές δράσης δεν είναι κακές, αλλά περισσότερο σου έρχεται να πιάσεις τζόιστικ και να συμμετέχεις, παρά σε καθίζουν στη θέση σου να τις παρακολουθήσεις με αγωνία.

Μέσα σε όλα αυτά, ξεχωρίζει με άνεση η περσόνα που δημιουργεί η Αντζελίνα Τζολί, γήινη και σέξι, ένα υπερφεμινιστικό αντίβαρο στον Ιντιάνα Τζόουνς, χωρίς όμως να μπορεί να συγκριθεί και σε δυναμική με τον διαχρονικό ήρωα. Παραείναι τυπική action-hero, δίχως κάτι στον χαρακτήρα της που να την ξεκολλάει από μια πλαστικότητα.

Λογικά υπήρχαν πολλές προσδοκίες για μεγάλο franchise, που φυσιολογικά κόλλησαν στο πρώτο σίκουελ. Αν δεν υπάρχει κάτι να διεκδικήσει μελλοντικά μια νοσταλγικότητα, είναι λογικό να ξεφουσκώνει γρήγορα. Φοβάμαι ότι ούτε οι φαν του βιντεοπαιχνιδιού δεν θα μπόρεσαν να το στηρίξουν ιδιαίτερα, μια κι ακόμα και οι ίδιοι όταν βλέπουν σινεμά δεν θέλουν μια απλή ανατύπωση προϊόντος, αλλά κάτι το αυτοδύναμο. Και όσο σεξαπίλ κι αν βγάζει  Τζολί, η ταινία υπολείπεται ολοφάνερα γοητείας.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

21 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *