Τo πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου βρίσκεται εγκλωβισμένο έξω από τις ακτές της Αιγύπτου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει μόλις χρεοκοπήσει, και οι πέντε εναπομείναντες άνδρες μαζί με τον καπετάνιο πρέπει να περιμένουν για όσο χρειαστεί μέσα στο πλοίο, προκειμένου να μην κατασχεθεί από τις αρχές, διεκδικώντας στο μεταξύ τα δεδουλευμένα τους. Αναπόφευκτα, τα τρόφιμα και οι αντοχές εξαντλούνται και τα όρια ξεπερνιούνται.

Σκηνοθεσία:

Tolga Karacelik

Κύριοι Ρόλοι:

Nadir Saribacak … Cenk

Ozgur Emre Yildirim … Alper

Hakan Karsak … Nadir

Kadir Cermik … Ismail

Osman Alkas … Beybaba

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Tolga Karacelik

Παραγωγή: Bilge Elif Ozkose

Μουσική: Ahmet Kenan Bilgic

Φωτογραφία: Gokhan Tiryaki

Μοντάζ: Evren Lus

Σκηνικά: Ali Sahin

Κοστούμια: Tuba Atac

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Φεστιβάλ.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Sarmasik

Ελληνικός Τίτλος: Κισσός

Διεθνής Τίτλος: Ivy

Παραλειπόμενα

  • Προβλήθηκε σε πολλά σημαντικά φεστιβάλ του πλανήτη, όπως του Sundance και του Κάρλοβι Βάρι, ενώ συμπεριλήφθηκε και στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
  • Ο Tolga Karacelik είχε πείρα από το αντικείμενο, μια κι είχε εργαστεί ως ναύτης σε εμπορικά πλοία.
  • Γυρίστηκε μέσα σε 19 ημέρες.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 26/11/2015

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του 34χρονου Τόλγκα Καρατσελίκ ακολουθεί το πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου, που μετά την πτώχευση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, βρίσκεται εγκλωβισμένο έξω από τις ακτές της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, στο πλοίο πρέπει να παραμείνουν για όσο χρειαστεί ο καπετάνιος με πέντε ακόμη άντρες, ώστε να μην κατασχεθεί από τις αρχές. Κι ενώ οι μέρες περνούν, τα τρόφιμα εξαντλούνται, οι αντοχές δοκιμάζονται και τα δεδουλευμένα του πληρώματος αργούν να έρθουν.

Αδιαμφισβήτητα, ο Κισσός είναι μια βαθιά πολιτική ταινία, με αρκετούς συμβολισμούς, άλλους προφανείς, κι άλλους που μπορούν να μεταφραστούν ελεύθερα από τον θεατή. Το φιλμ εξελίσσεται σαν ένα θρίλερ δωματίου κι επικεντρώνεται στους έξι διαφορετικούς χαρακτήρες -μια εύστοχη επιλογή του καστ- και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.

Αργά αλλά σταθερά, τα παιχνίδια εξουσίας αρχίζουν να εμφανίζονται, το ίδιο και ο αυταρχισμός, ενώ καθώς περνούν οι μέρες και τα περιθώρια στενεύουν, τα όρια δεν θα αργήσουν να ξεπεραστούν. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο Καρατσελίκ για να δημιουργήσει κλίμα έντασης, από το βουητό της μηχανής, μέχρι τους κλειστοφοβικούς χώρους του πλοίου, στοιχειώνουν τον θεατή, που παρακολουθεί τους έξι ανήμπορους πλέον χαρακτήρες να χάνουν σιγά σιγά τον έλεγχο, εξαιτίας της αδυναμίας τους να αλλάξουν μια προβληματική κατάσταση.

Βαδίζοντας ανάμεσα στο φανταστικό και το δραματικό, ο Καρατσελίκ βρίσκει την ευκαιρία να καταγγείλει με αλληγορικό τρόπο τις πληγές της πατρίδας του, μέσα από ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν θα προβληθεί ποτέ στην Τουρκία, εκτός αν βρει τον τρόπο να «αναρριχηθεί» ως δια μαγείας σαν τον κισσό του τίτλου του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

8 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *