Ο Χένρι επιστρέφει από τους νεκρούς με τη βοήθεια της γυναίκας του. Αλλά δεν είναι πλέον άνθρωπος, αλλά σάιμποργκ. Πέντε λεπτά αργότερα, η γυναίκα του αρπάζεται από έναν ψυχωτικό μεγαλομανή, τον Ακάν, μαζί με έναν ατελείωτο στρατό μισθοφόρων. Ο Χένρι βρίσκεται μόνος στη Μόσχα, και όλοι τον θέλουν νεκρό. Όλοι εκτός από τον μυστηριώδη βρετανό Τζίμι. Ο χρόνος πιέζει και η μπαταρία του Χένρι ολοένα και σβήνει.

Σκηνοθεσία:

Ilya Naishuller

Κύριοι Ρόλοι:

Sharlto Copley … Jimmy

Danila Kozlovsky … Akan

Haley Bennett … Estelle

Tim Roth … ο πατέρας του Henry

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Ilya Naishuller

Παραγωγή: Timur Bekmambetov, Ekaterina Kononenko, Ilya Naishuller, Inga Vainshtein Smith

Μουσική: Darya Charusha

Φωτογραφία: Pasha Kapinos, Vsevolod Kaptur, Fedor Lyass

Μοντάζ: Steve Mirkovich

Σκηνικά: Margarita Ablaeva

Κοστούμια: Anna Kudevich

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Hardcore Henry
  • Ελληνικός Τίτλος: Hardcore Henry
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Hardcore [Ρωσία]

Παραλειπόμενα

  • Όλη η ταινία είναι γυρισμένη μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή ήρωα.
  • Οι Sergey Valyaev, Andrei Dementiev, Ilya Naishuller είναι οι “ερμηνευτές” του Χένρι. Πρώτα ανέλαβε ο κασκαντέρ Valyaev, αλλά η κάμερα μόνιμα στον ώμο του του προκάλεσε έντονο πόνο. Μετά ακολούθησε ο δεύτερος, με τα ίδια όμως αποτελέσματα, συν το γεγονός ότι έχασε ένα δόντι χτυπώντας με κασκαντέρ. Παρότι χρησιμοποιήθηκαν από λίγο πάνω από δέκα άνθρωποι για τον “ρόλο”, ο ίδιος ο σκηνοθέτης ήταν που αποτελείωσε τη δουλειά.
  • Τα εφέ έγιναν μέσω του software Blender.
  • Μέρος του κόστους του φιλμ καλύφθηκε μέσω προσφορών στο Indiegogo.
  • Με κόστος μόλις 2 εκατομμύρια δολάρια, το έργο κατάφερε να βγάλει 16.

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 7/4/2016

Ένας άντρας ξυπνάει σε ένα εργαστήριο έχοντας χάσει τη μνήμη του. Εκεί βρίσκεται η γυναίκα του, που του λέει πως το όνομά του είναι Χένρι, ενώ ύστερα τον πυροβολούν και την απάγουν. Έτσι, ο Χένρι θα πρέπει να καταλάβει ποιος είναι τελικά και να την σώσει από κάποιον ισχυρό που κατασκευάζει ρομποτοειδείς ανθρώπους.

Το Hardcore Henry είναι μια ταινία δράσης γυρισμένη αποκλειστικά σε πρώτο πρόσωπο. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, απ` όπου θα μπορούσε να προκύψει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως, η ενδιαφέρουσα φόρμα του είναι αποκλειστικά το μοναδικό θετικό στοιχείο αυτής της τεράστιας παραγωγής, με τις καλοστημένες σκηνές δράσης. Το μέτρο χάνεται πολύ γρήγορα, και σχεδόν από την αρχή του, το αθυρόστομο αυτό έπος παραδίδεται σε έναν κυκεώνα βίας, δράσης και πυροβολισμών, που όλα μαζί συνδυαζόμενα παράγουν ατόφιο θόρυβο. Μα είναι τόσο χαοτικός, ατελείωτος χρονικά και αμείωτος σε ένταση αυτός ο θόρυβος, που σύντομα θα κουράσει, θα εκνευρίσει, ενδεχομένως και θα δημιουργήσει πονοκέφαλο.

Είναι, λοιπόν, προφανές πλέον πως μιλάμε για ένα μηδενικό σενάριο. Όλες οι προοπτικές διάστασης που μπορεί να λάβει ένας χαρακτήρας όταν βλέπουμε με υποκειμενική οπτική γωνία μέσα από τα μάτια του παραμένουν παντελώς ανεκμετάλλευτες. Αντί αυτού, διατηρείται μια αισθητική βιντεοκλίπ, η οποία ταυτίζεται με την προσομοίωση ενός video-game. Φυσικά δεν έχει μόνο ο πάντα σιωπηλός πρωταγωνιστής το πρόβλημα, αλλά και η ίδια η βασική πλοκή είναι το απόλυτο ναυάγιο. Τίποτα απ` όσα βλέπουμε δεν αναλύονται, ούτε και φτάνουν σε κάποια στοιχειώδη κατάληξη. Ποιος είναι ο πανίσχυρος «κακός» και τα κίνητρά του, δεν μαθαίνουμε ποτέ. Δεν ξέρουμε πώς απέκτησε τις υπερδυνάμεις του, ποιοι είναι οι στόχοι του, γιατί κάνει όσα κάνει. Από όλο αυτό μένει μόνο η βία, άτσαλα εμποτισμένη με ένα χονδροειδές ειρωνικό χιούμορ. Είναι έργο ακατάλληλο για ενηλίκους.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *