Η Άννα, ο Γκέοργκ και ο γιος τους πρόκειται να ξεκινήσουν τις διακοπές τους στο ονειρεμένο εξοχικό τους. Και ενώ όλα κυλούν ήρεμα στη ρουτίνα των διακοπών, δύο άγνωστοι νεαροί επισκέπτονται την οικογένεια αναγκάζοντάς τη να συμμετέχει στα «παράξενα παιχνίδια» τους…
Σκηνοθεσία:
Michael Haneke
Κύριοι Ρόλοι:
Susanne Lothar … Anna Schober
Ulrich Muhe … Georg Schober
Stefan Clapczynski … Georg ‘Georgie’ Schober Jr.
Arno Frisch … Paul
Frank Giering … Peter
Doris Kunstmann … Fred Berlinger
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Michael Haneke
Παραγωγή: Veit Heiduschka
Φωτογραφία: Jurgen Jurges
Μοντάζ: Andreas Prochaska
Σκηνικά: Christoph Kanter
Κοστούμια: Lisy Christl
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Funny Games
- Ελληνικός Τίτλος: Παράξενα Παιχνίδια
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Funny Games (2007)
Κύριες Διακρίσεις
- Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών.
- Βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Σικάγο.
- Βραβείο επιτροπής και κριτικών στο φεστιβάλ Fantasporto.
- Βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ της Γάνδης.
Παραλειπόμενα
- Ο Michael Haneke χρησιμοποιεί ως όπλο την ακραία και αψυχολόγητη βία κριτικάροντας την αντίστοιχη βία που επιβάλλουν σε μια κοινωνία τα ΜΜΕ. Και ενώ είχε ήδη τρεις πετυχημένες καλλιτεχνικά ταινίες, με αυτήν καταφέρνει να τραβήξει για πρώτη φορά την παγκόσμια προσοχή, έστω και αν οι κριτικές ήταν ανάμικτες.
- Ο Haneke είχε αποφασίσει αυτή την ταινία του να τη γυρίσει στις ΗΠΑ (με αμερικανικό καστ και συνεργείο), μια και τα ΜΜΕ της συγκεκριμένης χώρας ήταν κυρίως στο στόχαστρό του. Οικονομικοί όμως λόγοι τον κράτησαν στη χώρα του, την Αυστρία, με το φιλμ να λαμβάνει χώρα στα στούντιο Atelier Rosenhugel της Βιέννης. Το 2007, παρόλα αυτά, ο Haneke έκανε το αγγλόφωνο ντεμπούτο του με ένα ριμέικ της συγκεκριμένης ταινίας, όπου καρέ προς καρέ τα πάντα επί της πλοκής είναι ίδια. Σε αυτό πρωταγωνιστούσαν οι Naomi Watts, Tim Roth και Michael Pitt.
- Susanne Lothar και Ulrich Muhe ήταν και στην πραγματικότητα ζευγάρι, μέχρι τον θάνατο του δεύτερου το 2007.
- Η Isabelle Huppert θεώρησε τον ρόλο της Άννα πολύ δύσκολο και αρνήθηκε να τον αναλάβει. Αργότερα θα δηλώσει πως το μετάνιωσε, αν και δεν ήταν σίγουρη πως θα είχε βρει το κουράγιο για να τον φέρει εις πέρας.
- Σύμφωνα με τον παραγωγό Veit Heiduschka, ο σκηνοθέτης τού είχε πει κατά τα γυρίσματα ότι εάν η ταινία άρεσε στο κοινό, θα ήταν για τους λάθος λόγους.
- Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η Susanne Lothar καταπίεζε τον εαυτό της να κλαίει επί 20 λεπτά πριν χτυπήσει η κλακέτα. Το γύρισμα ήταν ψυχοφθόρο, αλλά η πιο δύσκολη ήταν η σκηνή όπου προσεύχεται, η οποία χρειάστηκε 28 λήψεις.
- Στην πρεμιέρα του φεστιβάλ Κανών, το σοκ απέτρεψε αρκετούς θεατές από το να μείνουν στην αίθουσα ως το φινάλε. Αυτό ίσχυε ακόμα και για κριτικούς.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Στο σάουντρακ συνυπάρχουν συνθέσεις του George Frideric Handel, του Pietro Mascagni και του Wolfgang Amadeus Mozart με δύο hardcore-punk τραγούδια των Naked City (Grand Guignol), συνθέσεις του αναγνωρισμένου πολυπράγμων μουσικού και σαξοφωνίστα John Zorn.