Όταν ένας πράκτορας του υπουργείου περιβάλλοντος βρίσκεται νεκρός σε μια κοινότητα στα Απαλάχια Όρη, ο Τζακ Τάγκερτ, πράκτορας του FBI, αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση. Προσποιούμενος τον εργάτη, ο Τάγκερτ ανακαλύπτει πως ο Όριν Χάνερ, ένας αδίστακτος επιχειρηματίας, μολύνει τα νερά της περιοχής με τοξικά απόβλητα, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Παράλληλα, ο Τάγκερτ συνάπτει σχέση με τη Σάρα Κέλογκ, μια νεαρή κοπέλα όπου ο πατέρας της είχε πεθάνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Η σύγκρουση μεταξύ Τάγκερτ και Χάνερ είναι αναπόφευκτη…

Σκηνοθεσία:

Felix Enriquez Alcala

Κύριοι Ρόλοι:

Steven Seagal … Jack Taggert

Marg Helgenberger … Sarah Kellogg

Harry Dean Stanton … Harry ‘Cotton Harry’

John Diehl … Frank Elkins

Stephen Lang … Earl Kellogg

Brad Hunt … Orin Hanner Jr.

Kris Kristofferson … Orin Hanner Sr.

Levon Helm … αιδεσιμότατος Bob Goodall

Ed Bruce … σερίφης Lloyd Foley

Richard Masur … Phil Pratt

Randy Travis … Ken Adams

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jeb Stuart, Philip Morton

Στόρι: Jeb Stuart

Παραγωγή: Julius R. Nasso, Steven Seagal

Μουσική: Nick Glennie-Smith

Φωτογραφία: Tom Houghton

Μοντάζ: Robert A. Ferretti

Σκηνικά: Joe Alves

Κοστούμια: Rosanna Norton

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Fire Down Below
  • Ελληνικός Τίτλος: Φλεγόμενη Γη

Παραλειπόμενα

  • Όχι μόνο ντεμπούτο, αλλά και μοναδική κινηματογραφική ταινία για τον Felix Enriquez Alcala, κι ενώ το βιογραφικό του στην τηλεόραση είναι πλέον ενεργό επί τρεις δεκαετίες.
  • Σε κάποιο αρχικό στάδιο, το σχέδιο προορίζονταν για τον Bruce Willis, με περισσότερα δραματικά στοιχεία επί του σεναρίου. Εντέλει, ο ηθοποιός αρνήθηκε τη συμμετοχή του, οδηγώντας σε αποχώρηση και τον σκηνοθέτη Uli Edel.
  • Ο Jeb Stuart χρησιμοποίησε αληθινά του βιώματα γράφοντας το στόρι.
  • Η Warner Bros. ήταν κάθετη στο να βγει στις αίθουσες μια ταινία περιορισμένης διάρκειας, κοντά σε αυτήν που ήταν και οι άλλες ταινίες του Steven Seagal. Επειδή όμως υπήρχε πολύ υλικό στο αρχικό μοντάζ, το στούντιο προέβη σε εκτεταμένες περικοπές, ακόμα και σκηνών δράσης που είχαν κοστίσει ακριβά.
  • Υπολογίστηκε ότι το μπάτζετ έφτασε στα 60 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι εισπράξεις περιορίστηκαν στα 24,5. Ακόμα χειρότερα, η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Χρυσά Βατόμουρα, ενώ “σκίστηκε” από τη Warner το ανοιχτό συμβόλαιο που είχε με τον Seagal (αν και έκαναν μαζί ακόμα μία ταινία το 2000).

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Έντονη η παρουσία τη κάντρι μουσικής, με εκπρόσωπους επί της οθόνης τους: Randy Travis, Mark Collie, Ed Bruce, Marty Stuart και Travis Tritt. Ο Collie είναι ο ερμηνευτής και του ομότιτλου τραγουδιού, που γράφτηκε ειδικά για την ταινία από τον ίδιο και τον Steven Seagal.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 23/6/2022

Πίσω στο 1997, ο Στίβεν Σιγκάλ ήταν ακόμα σχετικά υπολογίσιμο όνομα στο Χόλιγουντ. Στο κοινό άρεσε να βλέπει τον Κοτσίδα να δέρνει κόσμο, στον Κοτσίδα άρεσε να δέρνει κόσμο, στις εταιρείες παραγωγής άρεσε οτιδήποτε έφερνε λεφτά στα ταμεία τους, άρα κατ’ επέκταση τους άρεσε που ο Κοτσίδας έδερνε κόσμο, άρα όλοι ήταν ικανοποιημένοι. Εκτός ίσως από τους τύπους που ο Κοτσίδας έδερνε στις ταινίες του… Όπως και να ‘χει πάντως, ο Στίβεν μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έφερνε χρήματα στα ταμεία. Το μόνο που φρόντιζε σε κάθε ταινία είναι να δέρνει κόσμο σε διαφορετικά μέρη και να υποδύεται κάθε φορά όσο καλύτερα μπορεί τον εαυτό του. Τα ονόματα τού κάθε χαρακτήρα άλλαζαν, και πολλές φορές και η ιδιότητα, αλλά στην ουσία όλοι ήταν ο Στίβεν Σιγκάλ.

Το 1997, λοιπόν, ο Στίβεν αποφασίζει να δείρει κόσμο στον αμερικανικό νότο κάπου στα Απαλάχια Όρη, πρωταγωνιστώντας στο Fire Down Below, την ταινία που σηματοδότησε την αρχή της κατηφόρας για την κινηματογραφική του καριέρα. Αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται να ξέρετε κάτι για την υπόθεση της ταινίας, θα πούμε απλά ότι ο Σιγκάλ υποδύεται (τρόπος του λέγειν) έναν ομοσπονδιακό πράκτορα, που αναζητώντας τον υπεύθυνο για τη δολοφονία πολύ καλού φίλου και συνεργάτη του, οδηγείται στην ανακάλυψη μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής, για την οποία ευθύνονται οι βρομοδουλειές μιας μεγάλης εταιρείας, η οποία μολύνει με τοξική απόβλητα τα νερά μιας κοινότητας στα Απαλάχια Όρη. Για τους πιο μυημένους και μεγαλωμένους στη δεκαετία του 1990, η περιγραφή της υπόθεσης θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο απλή: “Είναι η ταινία που ο Σιγκάλ γυρίζει με ένα κόκκινο φορτηγάκι, το παίζει ξυλουργός, πιάνει δύο κροταλίες στον αέρα και δέρνει κόσμο”!

Παρότι η ταινία είναι θεωρητικά μία από τις μεγάλες αποτυχίες του Σιγκάλ, ομολογώ ότι τη βρήκα διασκεδαστική. Έχει μερικές καλές σκηνές δράσης, όπως αυτή που ένα φορτηγό καταδιώκει το φορτηγάκι του Στίβεν, η οποία σκηνή σε κάνει να εκτιμήσεις εκείνες τις εποχές που αληθινά οχήματα έπεφταν από γκρεμούς και γίνονταν κομμάτια. Έχει και καλογυρισμένες σκηνές μονομαχιών σώμα με σώμα, και τον Κοτσίδα να βρίσκεται σε σχετικά καλή φόρμα ακόμα, σηκώνοντας και το πόδι του πού και πού. Κι αν πρέπει να βρω κι ένα θετικό ακόμα, αυτό είναι η κινηματογράφηση της αμερικανικής υπαίθρου. Υπάρχουν πλάνα που αποτυπώνουν το μεγαλείο της άγριας φύσης της περιοχής.

Γενικότερα βέβαια το φιλμ έχει θέματα, και μην ακούσω αστειάκια του στιλ “βασικότερο πρόβλημα είναι ότι έχει πρωταγωνιστή τον Σιγκάλ”. Η ταινία μοιάζει να μην έχει συνοχή, όχι σεναριακά αλλά σε ό,τι αφορά την ακολουθία των πλάνων της. Φαίνεται να έχει υπάρξει βιαστικό μοντάζ, με ελπίδα ίσως να χωρέσουν όσο γίνεται περισσότερα πράγματα στα 105 λεπτά διάρκειας. Έχει επίσης ένα ακόμα αποτυχημένο ρομάντζο, πράγμα σύνηθες στις ταινίες του Κοτσίδα, καθώς ούτε με τη γυναίκα του δεν είχε κινηματογραφική χημεία (Hard to Kill), πόσο εύκολο είναι να έχει με οποιαδήποτε άλλη ηθοποιό. Υπάρχουν επίσης εδώ ηθοποιοί όπως ο Χάρι Ντιν Στάντον, ο Στίβεν Λανγκ και ο Κρις Κριστόφερσον, οι οποίοι ελάχιστα αξιοποιούνται.

Το Fire Down Below έρχεται λίγα χρόνια πριν ο Σιγκάλ ακολουθήσει τον φτωχικό δρόμο της αγοράς του βίντεο/dvd. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000 χάνεται εντελώς η αίγλη του χολιγουντιανού αστέρα, και ακολουθεί πια μια καριέρα σε αμέτρητες βιντεοπαραγωγές, η πλειοψηφία των οποίων απλώς “δεν βλέπεται”. Μπροστά σε αυτές, το Fire Down Below φαντάζει εξαιρετικό, αλλά αυτό προφανώς δεν αποτελεί κατάλληλο μέτρο σύγκρισης. Στην πραγματικότητα έχουμε μια τυπικής φόρμας ταινία δράσης της δεκαετίας του 1990. Μέτρια μεν, διασκεδαστική δε υπό προϋποθέσεις.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *