
Δυο Φεγγάρια τον Αύγουστο
- Δυο Φεγγάρια τον Αύγουστο
- Double Moon in August
- 1978
- Ελλάδα
- Ελληνικά
- Αισθηματική, Δραματική, Δραμεντί, Ερωτική, Σινεφίλ
- 22 Ιανουαρίου 1978
Βρισκόμαστε στην Αθήνα, τον μήνα Αύγουστο, όταν οι κάτοικοι απουσιάζουν σε διακοπές. Στους δρόμους της μισοέρημης πόλης περιπλανιέται κι ονειροπολεί ένας ιδιόρρυθμος δάσκαλος της μουσικής. Στους Αέρηδες της Πλάκας συναντά την Άννα, μια παράξενη κοπέλα προσηλωμένη στις φαντασιώσεις της, η οποία περιμένει πάντα την επιστροφή του αγαπημένου της, για να την πάρει μακριά όπως της είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο ακριβώς, όταν γνωρίστηκαν. Οι δύο ήρωες προσπαθούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον, με διαδοχικούς διαλόγους και μονολόγους που αγγίζουν το παράλογο.
Σκηνοθεσία:
Κώστας Φέρρης
Κύριοι Ρόλοι:
Μυρτώ Παράσχη … Άννα
Σπύρος Σακκάς … Πέτρος
Ηρώ Κυριακάκη … Κα Αγγελική
Αντώνης Αντωνίου … φύλακας σχολείου
Άλκης Παναγιωτίδης … ο ηθοποιός
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Κώστας Φέρρης, Γιώργος Σκούρτης
Παραγωγή: Κώστας Φέρρης
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Φωτογραφία: Σταύρος Χασάπης
Μοντάζ: Δέσποινα Μαρουλάκου
Σκηνικά: Μυρτώ Παράσχη
Κοστούμια: Μυρτώ Παράσχη
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Δυο Φεγγάρια τον Αύγουστο
- Διεθνής Τίτλος: Double Moon in August
- Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Two Moons in August
Κύριες Διακρίσεις
- Τρίτη θέση καλύτερης ταινίας, βραβείο σεναρίου και βραβείο ήχου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Επίσης, ειδική μνεία ΠΕΚΚ και ειδικά βραβεία σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας (Μυρτώ Παράσχη).
Παραλειπόμενα
- Πλέον ελεύθερη μεταφορά του διηγήματος Λευκές Νύχτες του Fyodor Dostoevsky.
- Η Μυρτώ Παράσχη έβαλε 500.000 δραχμές για τα μετρητά των γυρισμάτων, και η προεργασία έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Λίγες μέρες όμως πριν την έναρξη, έπιασε πανικός τον σκηνοθέτη. Δεν είχε λύση στο δράμα και η σχέση έμενε ξεκρέμαστη. Με τη συμβουλή του Παύλου Τάσιου, δίνει το σενάριο στον Γιώργο Σκούρτη, να το ”χτενίσει”. Κράτησε μόνο έναν μονόλογο περί σημειολογίας, αλλά κυρίως την αποφασιστικότητα του ψευτο-βιασμού στο τέλος.
- Ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη για τον Σπύρο Σακκά. Ήταν τότε φίλος της Παράσχη.
- Με 54.543 εισιτήρια, ήρθε στην 8η θέση ανάμεσα σε 15 ελληνικές ταινίες της σαιζόν.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο Νίκος Κυπουργός χρησιμοποιεί το τραγούδι Αχ Παπουαλίλη από το Εδώ Λιλιπούπολη, που είχε γράψει μαζί με τη Μαριανίνα Κριεζή. Το όνομα της όμως δεν υπήρχε στους τίτλους, με την Κριεζή να τα βάζει δημοσίως με τον σκηνοθέτη, που όμως δεν γνώριζε τι λάθος είχε συμβεί. Όταν έγινε η αποκατάσταση της ταινίας, το τραγούδι άλλαξε με σύνθεση του Nikolai Andreyevich Rimsky-Korsakov.
- Την τιμητική τους στη μουσική έχουν μελωδίες του Ludwig van Beethoven και του Antonio Vivaldi.