Για να ικανοποιήσει την ανάγκη του για αληθινή ελευθερία, ο Τεντί αποφασίζει να φύγει μακριά από το πλήθος και να αρχίσει να ζει σε μια καλύβα στις παγωμένες όχθες της λίμνης Βαϊκάλης. Μια ημέρα, χαμένος μέσα στη χιονοθύελλα, διασώζεται από τον Αλεξέι, έναν Ρώσο που καταζητείται και ζει στα δάση της Σιβηρίας επί χρόνια. Παρότι οι δύο άντρες δεν μοιράζονται τίποτα κοινό, η φιλία που διαμορφώνεται μεταξύ τους είναι τόσο ξαφνική, όσο και θεμελιώδης.

Σκηνοθεσία:

Safy Nebbou

Κύριοι Ρόλοι:

Raphael Personnaz … Teddy

Evgeniy Sidikhin … Aleksei

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Safy Nebbou, David Oelhoffen

Παραγωγή: Philip Boeffard, Christophe Rossignon

Μουσική: Ibrahim Maalouf

Φωτογραφία: Gilles Porte

Μοντάζ: Anna Riche

Σκηνικά: Cyril Gomez-Mathieu

Κοστούμια: Anne David

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Dans les Forets de Siberie

Ελληνικός Τίτλος: Στα Δάση της Σιβηρίας

Διεθνής Τίτλος: In the Forests of Siberia

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο: The Consolations of the Forest του Sylvain Tesson.

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο μουσικής στα Cesar.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 13/4/2017

Ο νεαρός Τεντί αφήνει πίσω του την αστική ζωή, καταφεύγοντας σε μια καλύβα στη Σιβηρία, στις όχθες της λίμνης Βαϊκάλης, όπου για έξι μήνες ζει ερημικά σε μια προσπάθεια να επανενωθεί με τον εαυτό του, αλλά και μέσα από την κοινωνία με τη φύση, να δώσει κάποιο νόημα ως υποκατάστατο στην κενότητα που χαρακτηρίζει την ζωή του στην πόλη. Θα γνωρίσει έναν φυγόδικο κυνηγό, αλλά θα έρθει και αντιμέτωπος με την αδυσώπητη σκληρότητα της άγριας φύσης.

Ο Σαφί Νεμπού προσαρμόζει μια ημι-αυτοβιογραφία του ταξιδευτή Σιλβέν Τεσόν, φέρνοντας τον ήρωά του σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της φύσης, σε μια προσπάθειά του να ενηλικιωθεί, καθότι αναζητάει περισσότερα από τον εαυτό του. Αρχικά, η ομορφιά των φυσικών τοπίων είναι σαγηνευτική και καλλιεργεί έναν υποβόσκοντα λυρισμό, μέσω του οποίου χτίζεται ο εσωτερικός, συναισθηματικός κόσμος του πρωταγωνιστή. Η αναμέτρηση με μια αρκούδα και η αντιμετώπιση μιας χιονοθύελλας θα αποτελέσουν το αντισταθμιστικό τίμημα που έρχεται με τη γοητευτική απεραντοσύνη των φυσικών εικόνων.

Η επαφή και συμφιλίωση με τον μεγαλύτερο ηλικιακά και άρα εμπειρότερο κυνηγό, ο οποίος κατέφυγε στα δάση της Σιβηρίας καθότι εξαναγκάστηκε εξαιτίας ενός εγκλήματος που η σκληρότητα της αστικής ζωής τον οδήγησε να διαπράξει, λειτουργεί καταλυτικά για τον κεντρικό ήρωα, από τη στιγμή που ο κυνηγός λαμβάνει το ρόλο της αυστηρής, συμβουλευτικής πατρικής φιγούρας για εκείνον. Ο ένας αναζητάει κάτι βαθύτερο, ο άλλος έχει ήδη χάσει τα πάντα, μα στην φυγή του δεν έχει βρει λύτρωση.

Το έργο φέρνει σαφώς στο μυαλό το επίσης βασισμένο σε αληθινή ιστορία Ταξίδι στην Άγρια Φύση του Σον Πεν, ο ήρωας του οποίου, όμως, δεν ενηλικιώνεται, επιλέγει τη μοναξιά σε βάρος της συναναστροφής κι έτσι στο τέλος χάνει, γίνεται τραγικός ήρωας. Ο Τεντί εδώ δρα ωριμότερα, αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα βίωμα από το οποίο θα κερδίσει εμπειρικά, αντί του να εγκαταλείψει περιφρονητικά τον σύγχρονο πολιτισμό. Το σενάριο είναι αραιό, συνάδει με το απέραντο της φύσης, κι έτσι έχουμε ένα έργο λιτό δραματουργικά, μα υποβλητικό σκηνοθετικά και φωτογραφικά, που αν και δεν διαθέτει κάποιον συμπαγή θεματικό πυρήνα ή δυνατούς δραματικούς χαρακτήρες, δεν θα φύγει εύκολα από την κινηματογραφική μνήμη μας.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *