Ένας οφθαλμολόγος απειλείται από την ερωμένη του, πως αν δεν την παντρευτεί θα του διαλύσει τη ζωή. Όταν ο αδελφός του προτείνει τον φόνο ως λύση, ο οφθαλμολόγος βρίσκεται σε δίλημμα. Από την άλλη, ένας σκηνοθέτης μάχεται με έναν ερωτικό πειρασμό, κι ενώ κάνει το τελευταίο του ντοκιμαντέρ.

Σκηνοθεσία:

Woody Allen

Κύριοι Ρόλοι:

Martin Landau … Judah Rosenthal

Anjelica Huston … Dolores Paley

Woody Allen … Cliff Stern

Alan Alda … Lester

Mia Farrow … Halley Reed

Jerry Orbach … Jack Rosenthal

Joanna Gleason … Wendy Stern

Claire Bloom … Miriam Rosenthal

Daryl Hannah … Lisa Crosley

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Woody Allen

Παραγωγή: Robert Greenhut

Φωτογραφία: Sven Nykvist

Μοντάζ: Susan E. Morse

Σκηνικά: Santo Loquasto

Κοστούμια: Jeffrey Kurland

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Crimes and Misdemeanors

Ελληνικός Τίτλος: Απιστίες και Αμαρτίες

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ σκηνοθεσίας, δεύτερου αντρικού ρόλου (Martin Landau) και αυθεντικού σεναρίου.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (δράμα).
  • Υποψήφιο για Bafta καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, δεύτερου αντρικού ρόλου (Alan Alda), δεύτερου γυναικείου ρόλου (Anjelica Huston), σεναρίου και μοντάζ.

Παραλειπόμενα

  • Παρότι αναγνωρίστηκε άμεσα ως μία από τις καλύτερες του δημιουργού της, στέφθηκε με εμπορική αποτυχία. Έχοντας κοστίσει 19 εκατομμύρια δολάρια, έβγαλε 18,3.
  • Αφού έκανε το πρώτο μοντάζ, ο Allen πέταξε έξω ολόκληρη την πρώτη πράξη, και φώναξε το καστ πίσω για νέα γυρίσματα. Μαζί, άλλαξε τη σεναριακή προοπτική επικέντρωσης σε άλλη εσωτερική ιστορία.
  • Ο δημιουργός επηρεάζεται εδώ από τον Fyodor Dostoyevsky, και συγκεκριμένα το Έγκλημα και Τιμωρία. Το ίδιο βιβλίο ο Allen θα το “επισκεφτεί” εκ νέου άλλες τρεις φορές στην καριέρα του.
  • Αρχικά, ο Alan Alda ήταν απλά να εμφανιστεί στην αρχική σκηνή του πάρτι, στο πλάι της Daryl Hannah. Παρόλα αυτά, όταν ο Woody Allen του ζήτησε να αυτοσχεδιάσει, του άρεσε τόσο που επέκτεινε τον ρόλο του, γράφοντας τον καθώς η ταινία γυρίζονταν.
  • Η σκηνοθέτις Nora Ephron κάνει ένα πέρασμα ως καλεσμένη στο πάρτι. Στο ίδιο πάρτι, βρίσκεται κάπου και η μετέπειτα οσκαρική Mercedes Ruehl.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σοφία Γουργουλιάνη

Έκδοση Κειμένου: 23/12/2009

O Woody Allen είχε πάντα το ταλέντο να μας κάνει να ξεκαρδιζόμαστε και ταυτόχρονα να προβληματιζόμαστε, να περνάει τα πιο βαθιά μηνύματα μέσα από τα πιο απλά σενάρια, να μας αποδεικνύει, εντέλει, ότι αποτελεί έναν κινηματογραφικό θρύλο κι ένα φαινόμενο μοναδικό στην ιστορία της 7ης τέχνης. Αυτό ακριβώς κάνει και με το Crimes and Misdemeanors: βαδίζει στα γνωστά του χνάρια και τα ακολουθεί τόσο πιστά που δεν είναι δυνατό να μας δώσει κάτι λιγότερο από μια απολαυστική ταινία.

Όλοι οι γνωστοί του προβληματισμοί είναι εδώ: οι νευρωτικοί χαρακτήρες, η Νέα Υόρκη. Σίγουρα αυτό τον Woody Allen τον έχουμε όλοι ξαναδεί και μάλιστα σε αρκετά καλύτερη έκδοση, σίγουρα είναι μια ταινία όπου ανακυκλώνονται οι ίδιοι προβληματισμοί, σίγουρα εδώ ο Woody Allen διαλέγει να ακολουθήσει την πεπατημένη αντί να βρει νέα σκηνοθετικά και σεναριακά μονοπάτια, σίγουρα όμως δεν μπορούμε παρά να γοητευτούμε από το ταλέντο και την εξυπνάδα του και να δηλώσουμε αιώνιοι φαν.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια ταινία που αξίζει να δείτε, όχι γιατί δεν έχετε ξαναδεί κάτι παρόμοιο, αλλά γιατί πρόκειται για έναν κινηματογράφο αληθινό, για ένα έργο τέχνης που σίγουρα δεν θα σας συγκλονίσει, αλλά θα σας προβληματίσει και θα σας κάνει να ανοίξετε συζητήσεις που πολύ αμφιβάλλω αν κλείνουν κάπου και κάποτε. Πριν ανοίξετε αυτές τις συζητήσεις, κάντε μόνοι σας τη σωστή απόδοση του τίτλου στα ελληνικά -όχι δεν είναι Απιστίες και Αμαρτίες-, γιατί αλλιώς χάνετε όλο τον προβληματισμό και το σκεπτικό της ταινίας, και είναι κρίμα, όχι γιατί αδικείται τον Woody Allen, αλλά για σας που χωρίς τη σωστή αυτή απόδοση, μπορεί να μην ανοίξετε καν αυτές τις υπέροχες συζητήσεις…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

7 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.