Όταν εξαπολύεται ένας θανατηφόρος ιός που μπορεί να αφανίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, η παγκόσμια φαρμακευτική κοινότητα κάνει αγώνα δρόμου για να βρει ένα εμβόλιο και να σταματήσει τον πανικό που έχει προκληθεί. Ερευνητές ελέγχου επιδημιών, ο στρατός, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και απλοί πολίτες κινητοποιούνται και προσπαθούν να ανακαλύψουν μια θεραπεία, καθώς και την προέλευση του ιού, προτού να είναι πολύ αργά.

Σκηνοθεσία:

Steven Soderbergh

Κύριοι Ρόλοι:

Marion Cotillard … Δρ Leonora Orantes

Matt Damon … Mitch Emhoff

Laurence Fishburne … Δρ Ellis Cheever

Jude Law … Alan Krumwiede

Gwyneth Paltrow … Elizabeth ‘Beth’ Emhoff

Kate Winslet … Δρ Erin Mears

Jennifer Ehle … Δρ Ally Hextall

Elliott Gould … Δρ Ian Sussman

Chin Han … Sun Feng

Bryan Cranston … υποναύαρχος Lyle Haggerty

John Hawkes … Roger

Sanaa Lathan … Aubrey Cheever

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Scott Z. Burns

Παραγωγή: Gregory Jacobs, Michael Shamberg, Stacey Sher

Μουσική: Cliff Martinez

Φωτογραφία: Steven Soderbergh

Μοντάζ: Stephen Mirrione

Σκηνικά: Howard Cummings

Κοστούμια: Louise Frogley

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Contagion

Ελληνικός Τίτλος: Contagion

Παραλειπόμενα

  • Γυρισμένο με το στυλ multi-narrative “hyperlink cinema”, το οποίο και συνηθίζει ο Soderbergh.
  • Χρησιμοποιήθηκαν μονάχα κάμερες RED One MX digital.
  • Για να γράψει το σενάριο, ο Burns επικοινώνησε με ανθρώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και ειδικούς σε πανδημίες, όπως ο W. Ian Lipkin και ο Lawrence “Larry” Brilliant.
  • Η Kate Winslet τελείωσε τις σκηνές της μέσα σε 10 ημέρες.
  • Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, η Marion Cotillard ήταν ήδη 6 μηνών έγκυος.
  • Υποψήφια Μπεθ ήταν η Jennifer Connelly.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 17/10/2011

Ό,τι έκανε το 2002 ο Danny Boyle με τα ζόμπι, το κάνει κι ο Soderbergh με τις επιδημίες. Παίρνει ένα θέμα που έχει ξεχειλώσει, έχοντας ήδη διαμορφώσει τα κλισέ του, και το παρουσιάζει με απόλυτη σοβαρότητα κι απόλυτη ευθύνη προς τον ανήσυχο θεατή. Με αυτό αποδεικνύει τη χειρότερη αλήθεια όλων: ότι η πραγματικότητα μπορεί να ξεπερνάει σε τρόμο τη φαντασία. Έτσι, μην περιμένετε να δείτε το κλασικό θρίλερ, αλλά μια ιδέα περί του τι πιθανόν θα συμβεί αν ξεσπάσει κάτι που όλοι απευχόμαστε βροντερά. Επιπλέον, η ταινία μιλάει για τη δύναμη του φόβου, αλλά περισσότερο φαίνεται με αυτήν ο σκηνοθέτης να πολεμάει τον προσωπικό του φόβο. Μπορεί να μιλάμε για έλεγχο του φόβου, αλλά ο ελλοχεύων θάνατος δεν είναι κάτι που βλέπεται με ευκολία κατάματα…

Τη φόρμα του φιλμ την έχουμε ξαναδεί στο Traffic και πολύ σοφά την επιλέγει εκ νέου ο Soderbergh. Με αυτήν, περικυκλώνει σε παγκόσμιο επίπεδο το θέμα του χωρίς να χρειάζεται να γίνει «επικός». Επιμένει στον τομέα της ψυχολογίας και γενικά στον άνθρωπο, πέρα από υπερβολές. Η δε επιμονή του στον επιστημονικό τομέα, υπάρχει για να καλύψει ακόμα πιο -ρεαλιστικά- καταρτισμένα το θέμα του. Υπάρχει ο κίνδυνος, βέβαια, να μην μπει κάποιος στην ψυχοσύνθεση του έργου, αφού είναι πολύ μακριά από το παραδοσιακό θρίλερ, και να παρατηρήσει ότι η ταινία δεν διαφέρει πολύ από μια δαπανηρή τηλεταινία. Είναι αλήθεια πως η διαφορά ανάμεσα στην τηλεοπτική φόρμα κι αυτή του Soderbergh είναι ανεπαίσθητη. Αλλά υπάρχει, κι αυτό κάνει το Contagion μια αληθινά καλή ταινία.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.