Βρισκόμαστε σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου δεν υπάρχουν γυναίκες και όλα τα ζωντανά πλάσματα μπορούν να ακούσουν ο ένας τις σκέψεις του άλλου σε μια ροή εικόνων, λέξεων και ήχων, κάτι που ονομάζεται Θόρυβος. Ο νεαρός όμως Τοντ ανακαλύπτει μια μυστηριώδη κοπέλα που έπεσε στον πλανήτη, και ορκίζεται να την προστατεύσει. Οι δυο τους τώρα πρέπει να περιπλανηθούν στο επικίνδυνο τοπίο, κι ενώ ο Τοντ ανακαλύπτει τις εσωτερικές του δυνάμεις, αλλά και τα σκοτεινά μυστικά του πλανήτη του.

Σκηνοθεσία:

Doug Liman

Κύριοι Ρόλοι:

Tom Holland … Todd Hewitt

Daisy Ridley … Viola Eade

Mads Mikkelsen … δήμαρχος David Prentiss

Demian Bichir … Ben Moore

Cynthia Erivo … Hildy Black

Bethany Anne Lind … Karyssa Hewitt

Nick Jonas … David ‘Davy’ Prentiss, Jr.

David Oyelowo … Aaron

Kurt Sutter … Cillian Boyd

Ray McKinnon … Matthew

Julian Richings … Gault

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Patrick Ness, Christopher Ford

Παραγωγή: Doug Davison, Allison Shearmur, Erwin Stoff, Alison Winter

Μουσική: Marco Beltrami, Brandon Roberts

Φωτογραφία: Ben Seresin

Μοντάζ: Doc Crotzer

Σκηνικά: Dan Weil

Κοστούμια: Kate Hawley

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Chaos Walking
  • Ελληνικός Τίτλος: Chaos Walking

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: The Knife of Never Letting Go του Patrick Ness.

Παραλειπόμενα

  • Το The Knife of Never Letting Go του Patrick Ness βγήκε το 2008 και είναι το πρώτο μέρος από την πετυχημένη young-adult τριλογία Chaos Walking. Τα άλλα δύο βιβλία είναι τα: The Ask and the Answer (2009) και Monsters of Men (2010). Η Lionsgate αγόρασε τα δικαιώματα και των τριών αυτών κεφαλαίων.
  • Από το 2011, το φιλμ πέρασε από αρκετά χέρια σεναριογράφων, με πρώτο τον Charlie Kaufman. Ο Liman ανακοινώθηκε το 2016 και την επόμενη χρονιά ξεκίνησαν τα γυρίσματα. Κι ενώ αναμένονταν να βγει στις αίθουσες τον Μάρτη του 2019, οι αρνητικές δοκιμαστικές προβολές ανάγκασαν σε επαναληπτικά γυρίσματα, τα οποία όμως είχαν για σκηνοθέτη τον Fede Alvarez.
  • Ο Oscar Jaenada είχε τον κρίσιμο για την πλοκή ρόλο του Wilf, αλλά χάθηκε στο τελικό μοντάζ.
  • Με το ξεκίνημα των γυρισμάτων, ο Tom Holland δέχτηκε χτύπημα από έναν κασκαντέρ και έσπασε η μύτη του. Την τελευταία ημέρα, ο ίδιος ηθοποιός έμεινε αναίσθητος, μετά από μια σκηνή όπου έπρεπε να κρατάει την αναπνοή του κάτω από το νερό.
  • Το όνομα Τοντ ακούγεται επί του φιλμ 205 φορές!
  • Το 2013, είχε ειπωθεί πως ο Robert Zemeckis ήταν πιθανό να το αναλάβει σκηνοθετικά.
  • Τα μόλις 26,5 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεων έναντι κόστους των 100 (κάποιες πηγές μιλάνε για 125), έφεραν τη Lionsgate σε δεινή οικονομική θέση.

Κριτικός: Λήδα-Ειρήνη Αδάμου

Έκδοση Κειμένου: 7/4/2021

Σε κάποια από τις συνεντεύξεις του, ο Francis Ford Coppola είχε κάποτε ενστερνιστεί (με αφορμή την ταινία του, Αποκάλυψη Τώρα) τη λογική μιας ασυνάρτητης «στρατηγικής» στην παραγωγή (aka messy production) ενός φιλμ, το «χάος» της οποίας δύναται πολλές φορές να το μετατρέψει σε κάτι μεν διαταραγμένο αλλά αριστουργηματικό δε.

Ορμώμενη από τα λόγια αυτά του μεγάλου δημιουργού, την ίδια αξίωση είχα και για την πρόσφατη κινηματογραφική απόπειρα του Doug Liman (βλ. Mr and Mrs Smith), η οποία όλως τυχαίως, βασισμένη στην ομότιτλη τριλογία του Patrick Ness, φέρει και το ανάλογο όνομα: Chaos Walking! Δυστυχώς, όμως, τίποτα από την αλληλουχία των κάποιες φορές μεταξύ τους παράταιρων πλάνων (με την αδιάφορη φωτογραφία) του space-western (όπως αυτοαποκαλείται) του Liman δεν θυμίζει το δημιουργικό χάος που περιγράφει στη συνέντευξη του ο Coppola.

Επιπλέον, η ιδέα του «θορύβου» που πρωταγωνιστεί στην ταινία, ως «ενδόμυχη» σκέψη είναι μεν συμπαθητική, αλλά δεν καταφέρνει δε να δώσει το ουσιαστικό νόημα του θορύβου, όπως το περιγράφει ο Patick Ness στην ομώνυμη τριλογία του και όπως περιγράφεται στους τίτλους αρχής της ταινίας, ως ρήση κάποιου «ανώνυμου αποίκου του νέου κόσμου». Συνεπώς, οι εν λόγω «μύχιες» αφιλτράριστες σκέψεις του ανθρώπου, που συνιστούν και τον  προσωπικό του «θόρυβο», δεν φαντάζουν καθόλου ως μια επαναστατική εσωτερική πρακτική ενάντια στην εκλογίκευση των πάντων, αλλά παρουσιάζονται στο φιλμ μ’ έναν επιφανειακό  θα λέγε κανείς τρόπο, μέσω δηλαδή της απλής οπτικοποίησης τους.

Το μόνο εντέλει που πραγματικά ξεχωρίζει  στην πιο πρόσφατη αυτή κινηματογραφική «απόπειρα» του Liman, είναι το μαγευτικό σάουντρακ. Ακολουθώντας  μάλιστα νοερά τον ήχο, με τον οποίο ντύνουν οι Marco Beltrami και Brandon Roberts την ταινία, δύνασαι έπειτα και να φανταστείς πόσο ψηλά θα μπορούσε να ανεβάσει τον πήχη το εν λόγω διαστημικό γουέστερν, αν είχε ίσως την όρεξη να πάρει κάτι από τον αέρα μιας πιο steampunk ίσως διάθεσης, την οποία αδιαμφισβήτητα αποπνέει η ηχητική μπάντα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.