Ο Γιουσούφ και ο καλύτερος του φίλος, Μέμο, είναι κούρδοι μαθητές σε ένα απομονωμένο δημοτικό σχολείο στα βουνά της Ανατολίας. Όταν ο Μέμο αρρωσταίνει μυστηριωδώς, ο Γιουσούφ υποχρεώνεται να παλέψει ενάντια στα γραφειοκρατικά εμπόδια που θέτει η καταπιεστική διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να τον βοηθήσει. Όταν όμως οι ενήλικες πείθονται τελικά για τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού, ο καιρός εμποδίζει τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, δάσκαλοι και παιδιά αλληλοκατηγορούνται, και στην επιφάνεια βγαίνουν κακίες, αισθήματα ενοχής, μυστικά και ψέματα. 

Σκηνοθεσία:

Ferit Karahan

Κύριοι Ρόλοι:

Samet Yildiz … Yusuf

Ekin Koc … Κος Selim

Mahir Ipek … ο διευθυντής

Melih Selcuk … Κος Kenan

Cansu Firinci … Κος Hamza

Nurullah Alaca … Memo

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Ferit Karahan, Gulistan Acet

Παραγωγή: Kanat Dogramaci

Φωτογραφία: Turksoy Golebeyi

Μοντάζ: Ferit Karahan, Hayedeh Safiyari, Sercan Sezgin

Σκηνικά: Tolunay Turkoz

Κοστούμια: Asli Komur

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Okul Tirasi
  • Ελληνικός Τίτλος: Φύλακας Αδερφός
  • Διεθνής Τίτλος: Brother’s Keeper

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο FIPRESCI για το τμήμα Πανοράματος του φεστιβάλ Βερολίνου.
  • Βραβείο νέου δημιουργού στο φεστιβάλ του Σικάγο.

Παραλειπόμενα

  • Υπήρξε η μοναδική τουρκική ταινία μυθοπλασίας που διαγωνίστηκε για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία του 2021.
  • Ο νεαρός πρωταγωνιστής Samet Yildiz εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο.

Κριτικός: Φίλιππος Χατζίκος

Έκδοση Κειμένου: 17/2/2022

Ο Γιουσούφ και ο Μέμο είναι δύο νεαροί κούρδοι τρόφιμοι ενός ορφανοτροφείου στα βάθη της Ανατολίας. Όταν ο δεύτερος αρρωσταίνει βαριά, ο Γιουσούφ προσπαθεί να κινήσει τον βραδυκίνητο μηχανισμό του ιδρύματος προκειμένου να λάβει ο φίλος του την απαραίτητη φροντίδα. Στον αγώνα του αυτόν έρχεται αντιμέτωπος με τη δυσπιστία και τον κυνισμό της ηγεσίας, που κωλυσιεργεί χαρακτηριστικά.

Το φιλμ του Φερίτ Καραχάν χαρακτηρίζεται πρωτίστως από αφηγηματική οικονομία: μέσα στα μόλις 84 λεπτά ο δημιουργός -έλκοντας υλικό από τις αναμνήσεις και τα βιώματά του- δημιουργεί το ασφυκτικό πλαίσιο του δράματός του, θέτοντας το ταιριαστό στενό κάδρο ως παράγοντα έντασης της κλειστοφοβίας. Ένα ζευγάρι μεγάλα παιδικά μάτια που αντιμετωπίζει τον κόσμο του ιδρύματος με πικρή απορία για την αδιαφορία του καθοδηγεί την πλοκή σε μέρη που φαντάζουν μεν αναμενόμενα για μια ταινία του συγκεκριμένου είδους, αλλά παραμένουν απαραίτητα.

Ο «Φύλακας Αδερφός» είναι μια ουσιωδώς πολιτική ταινία που εξερευνά τις απαρχές τις καταπίεσης των Κούρδων και τα όρια του αδυσώπητου κυνισμού των θεσμικών φορέων. Οι συνθήκες διαβίωσης στο ορφανοτροφείο αντιδιαστέλλονται με το πάλλευκο τοπίο που κυριαρχεί παντού τριγύρω (ένα σύμβολο πολλαπλών και αντιφατικών ιδιοτήτων) και μοιάζει να εγκαλεί τους ιθύνοντες για την απανθρωπιά που επιδεικνύουν απέναντι στους νεαρούς τρόφιμους. Η αφήγηση του Καραχάν παραπέμπει ευθέως στην προσέγγιση των αδερφών Νταρντέν, αν και η εμβάθυνση στις επιμέρους θεματικές της θυσιάζεται χάριν της προοδευτικά εντεινόμενης αγωνίας για την έκβαση της ηρωικής προσπάθειας του Γιουσούφ.

Συνολικά, πρόκειται για μια ταινία πυκνή, καταγγελτική και καλοδουλεμένη, που αποτυπώνει τη βία που υφίστανται τα παιδιά ευθέως, μετατρέποντας τα σε τραγικές φιγούρες. Ένα δραματικό θρίλερ με κωμικά «διαλείμματα» που συνδιαμορφώνουν την ιλαροτραγική κατάσταση εντός της οποίας τα παιδιά ενηλικιώνονται, έχοντας έρθει πρώτα σε επαφή με μια πραγματικότητα που εξαντλεί κάθε απόθεμα αθωότητας από τις ψυχές τους. Η αξιόλογη φεστιβαλική πορεία που διαγράφει συνιστά την αναγκαία αναγνώριση για την αμεσότητα και το συναισθηματικό της βάρος, καθώς και για την επείγουσα όσο και διαχρονική σημασία των νοημάτων του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

9 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.