Ο Αγκού, ένα παιδί που ζει σε χώρα της δυτικής Αφρικής, κατατάσσεται σε ομάδα ανταρτών, την ώρα που ο εμφύλιος μαστίζει τη γη του. Στοιχειωμένος από τον θάνατο του πατέρα του από κυβερνητικούς, ο Αγκού είναι τρωτός στον επικίνδυνο, αλλά και «πατέρα» νέο διοικητή του. Καθώς ο πόλεμος ανάβει, ο μικρός ολοένα κι αποκόβεται από τη ζωή που έκανε πριν γίνει αντάρτης: μια ζωή γεμάτη φίλους στο σχολείο, βοήθεια στην τοπική του εκκλησία και όμορφες στιγμές με την οικογένεια του.

Σκηνοθεσία:

Cary Joji Fukunaga

Κύριοι Ρόλοι:

Abraham Attah … Agu

Idris Elba … ο διοικητής

Ama K. Abebrese … η μητέρα

Kobina Amissah-Sam … ο πατέρας

Emmanuel Nii Adom Quaye … Strika

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Cary Joji Fukunaga

Παραγωγή: Daniel Crown, Idris Elba, Cary Joji Fukunaga, Amy Kaufman, Riva Marker, Daniela Taplin Lundberg

Μουσική: Dan Romer

Φωτογραφία: Cary Joji Fukunaga

Μοντάζ: Pete Beaudreau, Mikkel E.G. Nielsen

Σκηνικά: Inbal Weinberg

Κοστούμια: Jenny Eagan

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Video-on-Demand.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Beasts of No Nation

Ελληνικός Τίτλος: Θηρία Χωρίς Πατρίδα

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Beasts of No Nation του Uzodinma Iweala

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα δεύτερου αντρικού ρόλου (Idris Elba).
  • Υποψήφιο για Bafta δεύτερου αντρικού ρόλου (Idris Elba).
  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας. Βραβείο ερμηνείας στον Abraham Attah.

Παραλειπόμενα

  • Η ταινία κατέληξε γρήγορα στο Netflix.
  • Ο Cary Joji Fukunaga δούλεψε πάνω στο σενάριο επί 7 χρόνια. Περνώντας ήδη τα 6 κι ενώ ερευνούσε από κοντά τον εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε, γνώρισε το βιβλίο που εντέλει διασκεύασε.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Δημήτρης Μπαμπούλης

Έκδοση Κειμένου: 18/3/2017

Ο Αγκού, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό κλίμα και ευχαριστιέται την παιδική του ηλικία, θα αναγκαστεί να καταταγεί σε μια ομάδα ανταρτών, όταν η μάνα του θα φύγει για την πρωτεύουσα και ο πατέρας του μαζί με τον μεγάλο του αδερφό θα εκτελεστούν από τον εθνικό στρατό. Τότε, ο Αγκού θα βιώσει τις αγριότητες του πολέμου, αλλά θα συμμετέχει και σε αυτές χάνοντας για πάντα την παλιά του ζωή.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ουζοντίνμα Ιγουεάλα. Ο σκηνοθέτης Κάρι Φουκουνάγκα ερευνώντας τον εμφύλιο που επικρατεί στη Σιέρρα Λεόνε και θέλοντας να κάνει μια ταινία με αντίστοιχο θέμα, θεώρησε ότι το μυθιστόρημα αυτό έχει την κατάλληλη κομψότητα και τον ιδανικό χαρακτήρα να περιγράψει αυτά που ακριβώς ήθελε να δείξει. Η σκέψη αυτή του σκηνοθέτη γίνεται αισθητή, καθώς η ταινία διαθέτει τη σκληρότητα που χρειάζεται και το ιδανικό μέσο (την ιστορία ενός ανήλικου παιδιού στον πόλεμο) για να συγκινήσει αλλά και να δώσει μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Ίσως ένα μικρό αρνητικό είναι ο μονόπλευρος χαρακτήρας της ταινίας, διότι εστιάζει μόνο στις αγριότητες και τα αποτρόπαια από την πλευρά των ανταρτών με μόνο δύο τρείς αναφορές σε ίδια περιστατικά του εθνικού στρατού. Βέβαια, κατά κάποιον τρόπο δικαιολογείται, επειδή η προσπάθεια αφήγησης και των δύο πλευρών παράλληλα θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και θα περιέπλεκε τα πράγματα για τον θεατή.

Η γενική ιδέα της ταινίας είναι να τονίσει την αθωότητα αλλά και τη ζωή που χάνουν τα παιδιά κάτω από τις συνθήκες εμφυλίου πολέμου που επικρατούν σε όλο τον κόσμο και κυρίως σε περιοχές τις Αφρικής, τα οποία επιστρατεύονται, μαθαίνουν να σκοτώνουν, να είναι αμείλικτα, ακόμη και να κάνουν χρήση ναρκωτικών από πολύ μικρή ηλικία με τη δικαιολογία ότι αυτά θα τα κάνουν άτρωτα. Όλη αυτή η κατάσταση στερεί από τα παιδιά την αθωότητα τους και την αντικαθιστά με την εκπαίδευσή που τα κάνει αδίστακτα «κτήνη», ώστε πια δεν έχουν ηθικούς φραγμούς να πράξουν αγριότητες.

Στο τεχνικό κομμάτι, η σκηνοθεσία της ταινίας έχει μια σχετικά αργή ροή και επικεντρώνεται κυρίως γύρω από δύο πρόσωπα, τον μικρό πρωταγωνιστή Αγκού και τον διοικητή της ομάδας των ανταρτών, ο οποίος έχει τεράστια επιρροή σε όλους τους στρατιώτες του. Το σενάριο είναι του ίδιου του Φουκουνάγκα, ο οποίος χαρίζει κάποιες φιλοσοφημένες ατάκες που σε προβληματίζουν μέσω της αφήγησης των γεγονότων από τον Αγκού. Όσον αφορά τις ερμηνείες, αυτές είναι εξαιρετικές, με τον μικρό Αμπραάμ Ατά να δίνει μια καλή παρουσία για την ηλικία του, ενώ ο Ίντρις Έλμπα που υποδύεται τον διοικητή είναι εξαιρετικός παραδίδοντας ερμηνεία που σε συνεπαίρνει.

Το Beasts of No Nation, λοιπόν, είναι μια πολύ καλή δουλειά από τον άπειρο κινηματογραφικά Φουκουνάγκα, ο οποίος καταφέρνει να προκαλέσει συγκίνηση, να ευαισθητοποιήσει μέσα από τη σκληρότητα του θέματος της ταινίας, αλλά και να παρουσιάσει την εικόνα που θέλει για τον πόλεμο μέσα από μια προσεγμένη και καλά δομημένη ταινία.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *