Σον το Πρόβατο Ταινία: Φαρμαγεδών
- A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
- 2019
- Μ. Βρετανία
- Χωρίς διάλογους
- Επιστημονικής Φαντασίας, Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Οικογενειακή, Περιπέτεια
- 10 Οκτωβρίου 2019
Όταν η Λου-Λα, μια ζαβολιάρα αλλά αξιαγάπητη εξωγήινη με απίστευτες δυνάμεις, “τρακάρει” δίπλα στη γνωστή φάρμα, ο Σον βλέπει αμέσως την ευκαιρία για εξωγήινη διασκέδαση. Έτσι, ξεκινάει την αποστολή να στείλει πίσω στο σπίτι της τη διαγαλαξιακή επισκέπτρια, πριν μια διαβολική οργάνωση μπορέσει να την αρπάξει.
Σκηνοθεσία:
Will Becher
Richard Phelan
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Jon Brown, Mark Burton
Παραγωγή: Paul Kewley
Μουσική: Tom Howe
Φωτογραφία: Charles Copping
Μοντάζ: Sim Evan-Jones
Σκηνικά: Matt Perry
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
- Ελληνικός Τίτλος: Σον το Πρόβατο Ταινία: Φαρμαγεδών
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Σον το Πρόβατο: Η Ταινία (2015)
Σεναριακή Πηγή
- Τηλεοπτική σειρά (χαρακτήρες): Shaun the Sheep του Nick Park.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
- Υποψήφιο για Bafta καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Παραλειπόμενα
- Τεχνική: Stop-motion animation
- Πρώτο σίκουελ για την εταιρία Aardman.
- Richard Phelan και Will Becher σκηνοθετούν για πρώτη φορά για τη μεγάλη οθόνη. Αμφότεροι ήταν εργαζόμενοι της Aardman, και πήραν τη θέση μετά την απόφαση του στούντιο να δώσει συνεταιρικά δικαιώματα ώστε να παραμείνει η εταιρία ανεξάρτητη.
- Αντίθετα με το πρώτο μέρος που βγήκε σε φορμάτ 1.85:1, αυτό είναι σε 2.35:1.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Οι The Vaccines συνοδεύουν την Kylie Minogue στο αυθεντικό Lazy.
Κριτικός: Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur
Έκδοση Κειμένου: 9/10/2019
Μετά από μια εξαιρετική πρώτη προσπάθεια το 2015, ο Σον το Πρόβατο περνάει για δεύτερη φορά από τα τηλεοπτικά επεισόδια στο κινηματογραφικό πανί. Η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, spin-off των αγαπημένων «Wallace & Gromit», χαρακτηρίζεται από την έλλειψη διαλόγων και το οπτικό storytelling, κάτι που είναι σαφώς ευκολότερο να πραγματοποιηθεί επιτυχημένα σε ένα 20λεπτο επεισόδιο απ’ ό,τι σε μια ταινία μεγάλου μήκους.
Για δεύτερη φορά, όμως, οι δημιουργοί κατορθώνουν να χτίσουν μια αφήγηση στιβαρή και ουσιώδη, χωρίς ίχνος (κατανοητού) διαλόγου, αλλά γεμάτη οπτική εφευρετικότητα. Πρόκειται, μεν, για μια πιο παιδική ταινία από άλλες του στούντιο Aardman («Οι Κότες το ‘Σκασαν», «Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο», «Πειρατές!»), συμπεριλαμβανομένου του προηγούμενου «Σον». Όμως, ο τρόπος που παρουσιάζεται η ιστορία, παρά τα μάλλον παιδικά της διακυβεύματα, δεν παύει να είναι εξαιρετικά ώριμος για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται, αποφεύγοντας πάση θυσία τη μασημένη τροφή και προσφέροντας ανοιχτόμυαλο, κινηματογραφικά ποιοτικό storytelling. Αποτελεί, πράγματι, μια πρόταση ψυχαγωγίας που σέβεται απεριόριστα το παιδικό κοινό, χωρίς να του ζητά να καταλάβει υψηλά ενήλικα νοήματα, μα μιλώντας του με γλώσσα ταυτόχρονα άμεση και απαιτητική της προσοχής του.
Παράλληλα, η ταινία δεν ξεχνά το ενήλικο κοινό, διαθέτοντας αρκετούς άσσους ενήλικου χιούμορ και σινεφιλικών αναφορών κρυμμένους στο μανίκι της, για να διατηρεί συνεχώς ενεργή επικοινωνία και με τους συνοδούς. Αδιάκοπα κεφάτο και συναισθηματικά ζεστό, χωρίς να είναι κάτι το πρωτόγνωρα εμπνευσμένο ή πρωτοποριακό, μα όντας ακούραστα ευρηματικό οπτικά, το «Φαρμαγεδών» είναι ανοιχτόμυαλο, υπερ-ενεργητικό και κινηματογραφικά αγνό. Ιδανικό για πρόταση παιδικής εξόδου.
Βαθμολογία: