Το 77% των Ελλήνων υποστηρίζει πως οι ταινίες έχουν αλλάξει τη γνώμη τους  πάνω σε πολιτιστικά ζητήματα, ενώ σχεδόν οι μισοί δηλώνουν πως οι ταινίες έχουν μεγαλύτερη επίδραση από τα βιβλία…

Αθήνα, 26 Μαΐου 2022 – Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Καννών, η Mastercard, επίσημος χορηγός του Φεστιβάλ, παρουσίασε τη νέα της έρευνα, αναλύοντας τον αντίκτυπο που έχει ο κινηματογράφος στις συνήθειες των θεατών, με το 42% των Ελλήνων ερωτηθέντων να δηλώνει πως οι ταινίες έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο.  

Συγκεκριμένα, ο κινηματογράφος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες δράσεων της Mastercard, καθώς είναι χορηγός σε Διεθνείς κινηματογραφικούς θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ των Καννών, το Φεστιβάλ Βενετίας, της Berlinale, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ενεργά τα τοπικά Φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προσφέροντας στους κατόχους καρτών Mastercard® που αγαπούν τον κινηματογράφο, την ευκαιρία να ζήσουν ανεκτίμητες εμπειρίες.

Τα στοιχεία της έρευνας της Mastercard, αποκαλύπτουν πως το 77% των Ελλήνων δηλώνει πως οι ταινίες έχουν αλλάξει τη γνώμη τους πάνω σε πολιτιστικά ζητήματα και έχουν επηρεάσει τις απόψεις τους σε σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής (41% έναντι 49% των Ευρωπαίων), της φυλετικής ισότητας (39% έναντι 41% των Ευρωπαίων) και των δικαιωμάτων των γυναικών (22% έναντι 33% των Ευρωπαίων).

Η πανδημία μετέβαλλε σημαντικά τις συνήθειες των θεατών, καθώς, μετά την πανδημία, ο μέσος Ευρωπαίος περνά πάνω από 230 ώρες – ή 9,5 ημέρες – το χρόνο μπροστά από τη μεγάλη οθόνη ή την τηλεόραση στο σπίτι. Δύο στους πέντε (39%) δηλώνουν επίσης πως ανέπτυξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο τώρα, απ΄ ό,τι πριν την πανδημία, ενώ το 61% εκτιμά πλέον το να πηγαίνει στον κινηματογράφο, περισσότερο από τα υλικά αγαθά. Παράλληλα, ο μέσος Έλληνας θεατής αφιερώνει περίπου 186 ώρες – ή 7.75 ημέρες – βλέποντας ταινίες στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση.

Επιπλέον, η έρευνα αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι θεατές επιλέγουν μία ταινία, με το 88% των Ελλήνων θεατών να δηλώνει πως παρακολουθεί ταινίες για καθαρή ψυχαγωγία. Παράλληλα, το 41% δηλώνει πως παρακολουθεί ταινίες για να μάθει περισσότερα για τον κόσμο και το 30% επιλέγει ταινίες ψυχολογικού περιεχομένου, ενώ το 24% διαλέγει μια ταινία για να ενημερωθεί για τις παγκόσμιες τάσεις.

Παράλληλα, το 53% των Ελλήνων ερωτηθέντων επεσήμανε πως έχει μάθει για ένα κοινωνικό ζήτημα που προηγουμένως αγνοούσε μέσω της δύναμης του κινηματογράφου, με το 26% να αποκαλύπτει ότι έχει υποστηρίξει έναν κοινωνικό σκοπό μετά την παρακολούθηση μίας ταινίας για το θέμα. Επιπρόσθετα, σχεδόν οι μισοί (45%) ισχυρίζονται ότι φεύγουν από τον κινηματογράφο νιώθοντας περισσότερη έμπνευση, ενώ το ίδιο ποσοστό υποστηρίζει ότι μία ταινία μπορεί να είναι πιο επιδραστική από τα βιβλία, για τη διάδοση σημαντικών μηνυμάτων.

Η συνεργασία της Mastercard με το Φεστιβάλ των Καννών είναι μέρος μίας εστιασμένης στρατηγικής που συνδέει τους ανθρώπους με όλα όσα αγαπούν, δημιουργώντας ένα κίνημα όπου η τέχνη, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία και οι θεατές μπορούν να ενωθούν και να εξερευνήσουν ένα καινοτόμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς. Αξιοποιώντας τη δημιουργικότητά της και την υπερσύγχρονη τεχνογνωσία της στον τομέα της τεχνολογίας, η Mastercard δημιουργεί νέους και καινοτόμους τρόπους για να συνδέσει τους ανθρώπους με τον κινηματογράφο και να τους βοηθήσει να δουν τη ζωή μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Η Jeannette Liendo, Senior Vice President, Marketing, Europe στη Mastercard δήλωσε: «Ο κινηματογράφος, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης, μας προσκαλεί και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τη ζωή μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Οι ταινίες έχουν τη δύναμη να μας συγκινούν, να μας καθοδηγούν, να μας εκπαιδεύουν και να αλλάζουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο. Η έρευνα της Mastercard ανέδειξε πως η επιρροή του κινηματογράφου έχει συνεχώς αυξανόμενη απήχηση στην ευρύτερη κοινωνία και είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι βλέποντας το Φεστιβάλ Καννών να αναδεικνύει έργα που αφήνουν το δικό τους στίγμα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *