Το Δ.Σ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος δημοσιοποιεί και συμμερίζεται την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIAF (Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων) -της οποίας αποτελεί τακτικό μέλος- σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ανακοίνωση της FIAF σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για  την  τύχη των συναδέλφων της στο Κέντρο Oleksandar Dovzhenko στο Κίεβο, τις οικογένειες και τους φίλους τους, αλλά και για την ασφάλεια των μοναδικών συλλογών και των εγκαταστάσεων του Κέντρου, υπό το πρίσμα των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Θεσμοί όπως το Εθνικό Κέντρο Oleksandar Dovzhenko (αντεπιστέλλον μέλος της Ομοσπονδίας από το 2003)  μπορούν να επιτελέσουν  την αποστολή τους, δηλαδή την συλλογή, φύλαξη και προβολή της πλούσιας κινηματογραφικής κληρονομιάς τους, σύμφωνα με τα υψηλά  διεθνή πρότυπα,  υπό την προϋπόθεση  ότι λειτουργούν σε ένα σταθερό και ειρηνικό περιβάλλον.

Η Διεθνής  Συνομοσπονδία Κινηματογραφικών Αρχείων, εφαρμόζει, από την ίδρυση της, πριν από 84 χρόνια, αυστηρή πολιτική ουδετερότητα, ωστόσο ανέκαθεν καταδίκαζε τις καταστροφικές συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων στους πολιτιστικούς θεσμούς, όπως είναι τα 171 αρχεία του δικτύου μας. Όπως και UNESCO, με την οποία η  FIAF θεσμικά συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια, η Συνομοσπονδία καλλιεργεί μια κουλτούρα ειρήνης, θεωρώντας αυτονόητο ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων, αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο των βιώσιμων στρατηγικών για να οικοδομηθεί ένας πιο ειρηνικός και ασφαλής κόσμος.

Εκ μέρους της διεθνούς μας κοινότητας των κινηματογραφικών αρχείων, η Eκτελεστική Eπιτροπή της FIAF επιθυμεί να διαβεβαιώσει τους συναδέλφους στο Κίεβο, αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή,  για την αλληλεγγύη μας απέναντι σε αυτούς και τον Φορέα τους. Υπόσχεται να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει και να βοηθήσει το μέλος μας από την Ουκρανία.

Βρυξέλλες, Φεβρουάριος 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *