Σε αρχισυνταξία του Νέστορα Πουλάκου, κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο Aντρέι Ταρκόφσκι: Ο Ποιητής της Έβδομης Τέχνης, που αποτελεί τον δεύτερο τόμο της σειράς Με το Βλέμμα της Κριτικής. Μία ακόμα ποιοτική συνεισφορά των εκδόσεων Το Μέλλον στην έβδομη τέχνη.

  • Περιγραφή

Ποιητικός, λιτός και αφαιρετικός, ο Ταρκόφσκι καταφέρνει να πει με τη σιωπή όσα δεν μπορούν να πουν άλλοι κινηματογραφιστές με τεράστιους διαλόγους. Το βλέμμα του από την αρχή της σταδιοδρομίας του ήταν στραμμένο στην αναζήτηση της αλήθειας, πολιτικής, ιστορικής και φιλοσοφικής.

Κυρίαρχα θέματα στο φιλμικό του σύμπαν ήταν η θνητή φύση του ανθρώπου, οι ατέρμονες ανθρώπινες σχέσεις, η φύση, ο Θεός, η προσωπική αρμονία, η μοναξιά και ο θάνατος. Διακρίνεται για την αισθητική ολοκλήρωση των ταινιών του, την εικαστικότητα των πλάνων του, την αρμονία εικόνας και περιεχομένου και το υπαρξιακό βάθος των ταινιών του, μαχόμενος την εξοντωτική ρωσική γραφειοκρατία.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης, άλλαξε για πάντα την κινηματογραφική εμπειρία σμιλεύοντας τον χρόνο και διευρύνοντας την εικόνα με ταινίες για την πίστη, την εξορία, αλλά και τη μνήμη. Το έργο του Ταρκόφσκι είναι ανεξίτηλα επηρεασμένο από την παράδοση του σοβιετικού κινηματογράφου, και ιδιαίτερα των κορυφαίων εκφραστών του: Ρομ, Ντοβζένκο και Αϊζενστάιν.

Info

Την εισαγωγή υπογράφει ο Γιώργος Ρούσσος (κριτικός κινηματογράφου tvxs.gr). Ακολουθούν κείμενα για το έργο του ρώσου σκηνοθέτη από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον Μαρσέλ Μαρτέν (μτφρ. Λένα Κωνσταντέλλου). Κριτικές για τις ταινίες του γράφουν οι Αχιλλέας Κυριακίδης, Τάσος Γουδέλης, Θόδωρος Σούμας, Τάσος Ρέτζιος, Σταύρος Γανωτής και Γιώργος Ρούσσος. Αρχισυνταξία: Νέστορας Πουλάκος. Σύμβουλος Έκδοσης: Γιώργος Ρούσσος.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας των Εκδόσεων Βακχικόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *