Η ταινία ξεκινά με τη συνάντηση ενός γέροντα με μια ομάδα ουκρανών Κοζάκων από το παρελθόν, που αναζητούν τον θησαυρό που λέγεται ότι είναι θαμμένος στους λόφους του Σβενιγκόρα. Διατρέχοντας αιώνες ιστορίας, φτάνει στο παρόν που σημαδεύεται από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον εμφύλιο.

Σκηνοθεσία:

Aleksandr Dovzhenko

Κύριοι Ρόλοι:

Nikolai Nademsky … ο παππούς/στρατηγός

Semyon Svashenko … Timoshka

Aleksandr Podorozhnyy … Pavel

Polina Sklyar-Otava … Oksana

Georgi Astafyev … ηγέτης Σκύθων

Vladimir Uralskiy … χωρικός

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Mikhail Ioganson, Yuri Tyutyunik, Aleksandr Dovzhenko

Φωτογραφία: Boris Zavelev

Μοντάζ: Aleksandr Dovzhenko

Σκηνικά: Vasili Krichevsky

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Zvenigora
  • Ελληνικός Τίτλος: Σβενιγκόρα
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: The Enchanted Place
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Zvenyhora [ουκρανικά]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Παραλειπόμενα

  • Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν το 1927, καθώς η παραγωγή της ταινίας έπρεπε να προγραμματιστεί για τη 10η επέτειο της σοβιετικής εξουσίας. Παρόλα αυτά, η κριτική υποδοχή στην ΕΣΣΔ δεν ήταν η αναμενόμενη, μια και η ταινία θεωρήθηκε “εθνικιστική” (υπέρ της Ουκρανίας) και ενάντια στην αισθητική του κομουνισμού. Ίσως για αυτό τον λόγο η ταινία χάθηκε για κάποια χρόνια.
  • Το αρχικό σενάριο των Mikhail Ioganson και Yuri Tyutyunik δέχτηκε μεγάλες αλλαγές από τον Dovzhenko, με τον σκηνοθέτη να εξαφανίζει τα ονόματα τους από τους τίτλους.
  • Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Dovzhenko, η ταινία γυρίστηκε «με μία κίνηση» σε 100 ημέρες. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο διευθυντής της παραγωγής ανακάλυψε το χωριό Γιαρέσκο που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Πσελ, περιοχή που χρησιμοποίησε και για τα γυρίσματα άλλων ταινιών, συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας Η Γη.
  • Αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο της Ουκρανικής Τριλογίας, γνωστής και ως Η Τριλογία του Πολέμου.
  • Η ταινία αποκαταστάθηκε στα 92 λεπτά το 1973 από τη Mosfilm, σε συνεργασία με τη χήρα του σκηνοθέτη, τη Yuliya Solntseva. Ακολούθησε το 2011 η ψηφιακή από το ίδρυμα Oleksandr Dovzhenko National Centre. Σε αυτήν επανήλθαν και οι αυθεντικές καρτέλες διαλόγων, που ήταν στα ουκρανικά και όχι στα ρωσικά.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Στην εκδοχή του 1973 τη μουσική υπογράφει ο Vyacheslav Ovchinnikov, ενώ στην ψηφιακή αποκατάσταση του 2011 τον μουσικό ρόλο αναλαμβάνει η πολωνο-ουκρανική μπάντα των FUTUREthno.

Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *