Ο κόσμος έχει υποστεί μαζική καταστροφή και σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είναι νεκροί. Η νεαρή Αν Μπάρντεν πιστεύει ότι είναι ο έσχατος κάτοικος του πλανήτη, ώσπου συναντά έναν ετοιμοθάνατο επιστήμονα που αναζητά επιζώντες. Η σχέση τους εντείνεται όταν βρίσκουν ακόμα έναν ζωντανό άντρα. Οι δύο άντρες αρχίζουν να διαφιλονικούν για τη στοργή της Αν, και τα πρωτογενή τους άγρια ένστικτα αντικαθιστούν την πολιτισμένη τους φύση.

Σκηνοθεσία:

Craig Zobel

Κύριοι Ρόλοι:

Margot Robbie … Ann Burden

Chiwetel Ejiofor … John Loomis

Chris Pine … Caleb

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Nissar Modi

Παραγωγή: Sophia Lin, Tobey Maguire, Skuli Fr. Malmquist, Matthew Plouffe, Sigurjon Sighvatsson, Thor Sigurjonsson

Μουσική: Heather McIntosh

Φωτογραφία: Tim Orr

Μοντάζ: Jane Rizzo

Σκηνικά: Matthew Munn

Κοστούμια: Bob Buck

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Home Cinema.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Z for Zachariah

Ελληνικός Τίτλος: Δίοδος Σωτηρίας

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Z for Zachariah του Robert C. O’Brien.

Παραλειπόμενα

  • Αρχικά ήταν να πρωταγωνιστήσει ο Tobey Maguire. Το ίδιο και η Amanda Seyfried, που αναγκάστηκε να αποχωρίσει όταν η παραγωγή καθυστέρησε την έναρξη γυρισμάτων.
  • Μετά το πάρτι για το πέρας των γυρισμάτων στη Νέα Ζηλανδία, ο Chris Pine συνελήφθη γιατί οδηγούσε μεθυσμένος. Δήλωσε ένοχος και έχασε το δίπλωμα του για έξι μήνες, πληρώνοντας και πρόστιμο 93 δολάρια. Αφού έκανε μια σεβαστή δωρεά, γλύτωσε περαιτέρω μπελάδες.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Βασίλης Καγιογλίδης

Έκδοση Κειμένου: 21/12/2015

Θέτοντας αποτελεσματικά σε κίνηση όλα τα επιμέρους κομμάτια, ο Craig Zobel λειτουργεί άψογα στην επιφάνεια αλλά δεν αναπτύσσει επαρκώς την εσωτερική στροβιλώδη ροή του, την υπόγεια ένταση και την προσδίδουσα φαινομενική διάσταση θρίλερ. Εναποθέτει κομψά την προσωπική του σκηνοθετική σφραγίδα επάνω σε ένα ακλιμάκωτο και σχεδόν αδιέξοδο σενάριο, αποτέλεσμα μίας φτωχής, λοξής κινηματογραφικής διασκευής, μίας παρερμηνεύουσας θαρρείς μυθιστορηματικής μελέτης και ολοκληρώνει ένα εγχείρημα αφηγηματικά πειραματικό που πάσχει σε ουσία.

Οι δημιουργοί του “Z for Zachariah” δεν στερούνται προκλητικών ιδεών ή ιδεολογικών κρίσεων. Ωστόσο δε μπαίνουν ποτέ βαθιά στο θέμα τους. Κρατώντας συνεχώς απόσταση ακόμα και από το ψυχολογικό δράμα, συνθέτουν ένα φιλμ που παραπέμπει περισσότερο σε μία επιτηδευμένη δραματική ταινία μετακαταστροφής. Η συνεχής εμμονή τους προς το χλιαρό θρίλερ σεξουαλικής ζήλιας, αναιρεί αργά την αρχικώς αφηρημένη, μεταφορική αισθητική διάσταση της ταινίας και τελικά, αν και υπερέχοντας σαφώς κατασκευαστικά, σπαταλά την υπόσχεση του ελέγχου της σε ένα σαθρό σχόλιο για το πώς οι άνθρωποι επανακαθορίζουν την ηθική τους σε περιόδους κρίσης.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.