Η Γιούκου είναι ένα μικρό ποντικάκι που ζει με την οικογένειά της στα υπόγεια ενός μεγάλου κάστρου. Η αγαπημένη της ασχολία είναι να παίζει μουσική με το γιουκαλίλι της, αλλά η συμπαθής ποντικίτσα θα αφήσει την ασφάλεια της φωλιάς της, κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι την κορυφή των Ιμαλαΐων! Εκεί, στο ψηλότερο σημείο της Γης, ανθίζει ένα μοναδικό άνθος που ακτινοβολεί το Αιώνιο Φως. Η Γιούκου, για να αποκτήσει το λουλούδι που χρειάζεται η γιαγιά της, θα αντιμετωπίσει ένα σωρό εμπόδια, κινδύνους και κακουχίες, όμως η μουσική, τα τραγούδια και οι καινούριοι φίλοι της θα τη βοηθήσουν στην αναζήτησή της.

Σκηνοθεσία:

Arnaud Demuynck

Remi Durin

Κύριοι Ρόλοι:

Lily Demuynck Deydier … Yuku (φωνή)

Agnes Jaoui … η αλεπού (φωνή)

Arno … ο αρουραίος (φωνή)

Tom Novembre … ο λύκος (φωνή)

Alice on the Roof … ο κούνελος (φωνή)

Igor van Dessel … ο σκίουρος (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Arnaud Demuynck, Remi Durin

Παραγωγή: Nicolas Burlet, Mathieu Courtois, Arnaud Demuynck, Jean-Francois Le Corre, Patrick Quinet

Μουσική: Alexandre Brouillard, David Remy, Yan Volsy

Μοντάζ: Yan Volsy

Σκηνικά: Amandine Gallerand

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Yuku et la Fleur de l’Himalaya
  • Ελληνικός Τίτλος: Η Γιούκου και το Λουλούδι των Ιμαλαΐων
  • Διεθνής Τίτλος: Yuku and the Himalayan Flower
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Yuku and the Flower of the Himalayas

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη στα Magritte, τα εθνικά βραβεία του Βελγίου.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Πρώτη μεγάλου μήκους σκηνοθεσία για τους Arnaud Demuynck και Remi Durin.
  • Παρότι είναι ψηφιακό το σχέδιο, δημιουργήθηκε με Adobe Flash, μια τεχνική που παραπέμπει οπτικά με το παραδοσιακό σχέδιο.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Μάριαν Κυπριανού (Γιούκου), Πέννυ Φοινίρη (η γιαγιά), Άρης Κυπριανού (λύκος/σκίουρος), Ιωάννα Λαμπροπούλου (η μαμά), Έφη Χαραλάμπους (κουνέλι/μικρή αδελφή), Εύρος Βασιλείου (αρουραίος), Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου (αλεπού/μικρές αδελφές), Μάρκος Ιούλιος Δρουσιώτης (γάτα/κοράκι/άνθρωπος). Σκηνοθετική επιμέλεια/Μετάφραση/Στίχοι: Άρης Κυπριανού.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 13/10/2024

Η Γαλλία καλά κρατεί το κάστρο ποιότητας του κινουμένου σχεδίου, κάτι που συνδέεται με το ένδοξο παρελθόν της στον χώρο. Αυτή μάλλον είναι και η διαφορά της με άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχουν δει το ψηφιακό σχέδιο ως μέσο μαζικής κατανάλωσης και όχι δημιουργίας.

Βέβαια, πολλούς που επιλέγουν μια ταινία για τα παιδιά τους με τους λάθος γνώμονες, ίσως του ξενίσει κάτι τόσο μακρινό σε σχέση με τις χολιγουντιανές παραγωγές. Εδώ υπάρχει προσωπική άποψη και όχι «τι θα αγοράσει το κοινό», με το παράδοξο να έγκειται στο γεγονός ότι την ταινία του δίδυμου Arnaud Demuynck-Remi Durin θα τη λατρέψουν οι πολύ μικρές ηλικίες και οι ενήλικες σινεφίλ. Ένας όμως όχι τόσο παράδοξος συνδυασμός αν ανατρέξουμε στο παρελθόν του είδους.

Το φιλμ διδάσκει με διακριτικότητα και χαρούμενο -όχι όμως αφελές- ύφος τις σκληρές πραγματικότητες ενός μυαλού που ακόμα δεν μπορεί να αποδεχτεί τον ρεαλισμό στην ολότητα του. Με στρογγυλεμένους χαρακτήρες και πανέμορφο σχέδιο, γεμίζει εικόνες το μάτι που βρέθηκε μπροστά σε μια οθόνη για να μη δει σε αυτήν ό,τι βλέπει κι εκτός της, βοηθώντας το νοητικό ταξίδι. Η πλοκή του απλή, τόσο απλή στις γενικότητες, θυμίζει ένα κάρο γνωστά και μη παραμύθια, αλλά πλούσια στις λεπτομέρειες, με προσεγμένους διαλόγους. Ανάμεσα τους ένα κάρο αινίγματα, με τα οποίο εύκολα ο μικρός ή μεγάλος θεατής ενσωματώνεται στην εικόνα, ανάγοντας ακόμα και τους κινδύνους που διατρέχει η μικρή ποντικούλα σε ένα παιχνίδι. Κι όλα αυτά, με υπερβολικό σεβασμό στην παιδική ψυχοσύνθεση, σαν να υπάρχει ομάδα παιδοψυχολόγων πίσω από τη συγγραφή του κειμένου και τον σχεδιασμό των εικόνων.

Ακόμα κι αν το ίδιο το φιλμ προτιμά να αγγίζει ακόμα και την προσχολική ηλικία, χάνοντας κομμάτια ποιότητας που δύσκολα θα μπορούσαν να αφορούν τη συγκεκριμένη, αποτελεί μια ευγενική και καλοσυνάτη δόση δροσιάς που πρέπει να επιλέξετε για τα παιδιά σας. Μαζί με αυτά, αφεθείτε κι εσείς στη μαγεία αυτών των τόσο πλούσιων εικόνων αλλά και των τόσο καλόγουστων τζαζ ήχων που προσφέρονται απλόχερα.

Βαθμολογία:

0 κακή | 1 μέτρια | 2 ενδιαφέρουσα | 3 καλή | 4 πολύ καλή | 5 αριστούργημα

Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *