Ο Σακίμπ είναι ένας άστεγος εργάτης του μεροκάματου, ο οποίος δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλεια της γυναίκας και του γιου του από έναν σεισμό. Ώσπου το εργοτάξιο όπου εργάζεται μετατρέπεται από τη μια μέρα στην άλλη στο σκηνικό μιας ταινίας για τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο Χίτλερ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, του δίνεται ένας μικρός ρόλος, ένα σπίτι και μια ευκαιρία να γίνει κάποιος. Αλλά παρόλο που η ταινία υποτίθεται πως αποτελεί μια δριμεία κριτική των δικτατορικών καθεστώτων, οι ίδιοι οι σκηνοθέτες μετατρέπονται σε δυνάστες που θα έκαναν τα πάντα για να πετύχουν τους στόχους τους. Έτσι ο Σακίμπ μεταμορφώνεται αναπότρεπτα σε ένα ανήμερο θηρίο. 

Σκηνοθεσία:

Houman Seyyedi

Κύριοι Ρόλοι:

Mohsen Tanabandeh … Shakib

Neda Jebraeili … Zare

Mahsa Hejazi … Ladan

Navid Nosrati … Nosrati

Morteza Khanjani … Farshid

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Houman Seyyedi, Arian Vazirdaftari, Azad Jafarian

Παραγωγή: Houman Seyyedi

Μουσική: Bamdad Afshar

Φωτογραφία: Payman Shadmanfar

Μοντάζ: Houman Seyyedi

Σκηνικά: Mohsen Nasrollahi

Κοστούμια: Elham Moein

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Jang-e Jahani Sevom
  • Ελληνικός Τίτλος: Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος
  • Διεθνής Τίτλος: World War III

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για πρώτο αντρικό ρόλο (Mohsen Tanabandeh) στα Ασιατικά Βραβεία.
  • Βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ Στοκχόλμης.
  • Ειδικό βραβείο επιτροπής στο φεστιβάλ του Τόκυο.
  • Καλύτερη ταινία και ερμηνεία (Mohsen Tanabandeh) για το τμήμα Οριζόντων του φεστιβάλ Βενετίας.
  • Επίσημη πρόταση του Ιράν για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Όντας παράλληλα και δημοφιλής ηθοποιός, ο Houman Seyyedi άφησε τον κεντρικό ρόλο σε ιρανική τηλεοπτική σειρά, ώστε να κάνει την ταινία.
  • Πρώτη κινηματογραφική επένδυση για τη Namava, μία από τις κύριες συνδρομητικές streaming πλατφόρμες του Ιράν.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 13/2/2023

Ο ιρανικός κινηματογράφος των ημερών μας είναι μια τρανή απόδειξη πως η φαινομενικά στάσιμη εξέλιξη του σινεμά μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι εντέλει ένας μύθος. Ο όρος «σύγχρονος» δεν αρκεί πλέον αφού οι ταινίες που χαρακτήριζε, όπως το “Μέσα στους Ελαιώνες” και το “Gabbeh”, ελάχιστη σχέση έχουν υφολογικά με τα μεταγενέστερα “Ένας Χωρισμός” και “Φύγαμε!”.

Ο “Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος” εμπίπτει μέσα σε αυτή τη νέα τάση που απομακρύνει το ιρανικό σινεμά στη συνείδηση του κοινού ως κάτι που αφορά εξειδικευμένους σινεφίλ, παράγοντας ταινίες όλο και πιο προσιτές, με δυναμικές πλοκές γεμάτες σασπένς, με αφορμή όμως την ανάδειξη πολύ σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων παγκόσμιας εμβέλειας. Διαθέτει ένα πολύ αποτελεσματικό μοντέλο αφήγησης που συμπίπτει με την καθιερωμένη χολιγουντιανή γλώσσα που έχει συνηθίσει ο θεατής, διατηρώντας παράλληλα μια υψηλή ατμοσφαιρική διάσταση που όμως δεν λειτουργεί σαν αυτοσκοπός.

Η υπόθεση καταφέρνει να είναι αρκούντως πρωτότυπη και συνάμα εξαιρετικά βατή. Πραγματεύεται παράλογες καταστάσεις ηθικής φύσης που προκαλούνται από λάθη, ψέματα και συμπτώσεις που οδηγούν την αφήγηση σε μια μη βιώσιμη οριακή κατάσταση. Τι πιο ιδανικό δηλαδή για να εξάψει άμεσα την περιέργεια οποιουδήποτε θεατή. Το ίδιο ισχύει και για τον γρήγορο ρυθμό της, φτιαγμένο θαρρείς με μαθηματική ακρίβεια για να παρουσιάσει τις εντάσεις και τις ανατροπές την καλύτερη δυνατή στιγμή.

Σε όλη την ιστορία της έβδομης τέχνης υπήρξαν σκηνοθέτες που έκαναν ταινίες για τον ίδιο τον κινηματογράφο σαν φόρο τιμής, όπως το “Hugo” και το “La La Land”, και άλλοι σαν αντανάκλαση της σχέσης μεταξύ κινηματογράφου και θεατή όπως το “Σινεμά ο Παράδεισος”. Εδώ βλέπουμε μια διαφορετική διάσταση, με τον σκηνοθέτη Houman Seyyedi να τον αξιοποιεί για να χτίσει έναν προβληματισμό γύρω από τις κοινωνικές ανισότητες και τις αδικίες που διαπράττονται στο όνομά του.

Σε μια εποχή όπου οι ιστορίες για καταχρηστικούς σκηνοθέτες που βάζουν τους συνεργάτες τους σε κακοποιητικές και επισφαλείς καταστάσεις στο όνομα της τέχνης στηλιτεύονται περισσότερο από ποτέ, το ευφυές σενάριο του “Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου” δείχνει και μία άλλη διάσταση του φαινομένου, αμφισβητώντας το πώς μπορούν να δαπανηθούν υπέρογκα ποσά σε μια παραγωγή τη στιγμή που οι εργαζόμενοι σε αυτήν πληρώνονται με δυστυχία και εκμετάλλευση. Ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός παρουσιάζονται εδώ ως άνθρωποι εγωπαθείς που ανησυχούν μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για τη σωματική ή συναισθηματική ευημερία του συνεργείου τους. Η διαιώνιση της ιδέας του βασανισμένου καλλιτέχνη, του οποίου οι πράξεις είναι δικαιολογημένες υπέρ της δημιουργίας μιας όμορφης ταινίας, τίθεται υπό αμφισβήτηση με έναν απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο, δίνοντας όνομα και πρόσωπο στους λιγότερο ευνοούμενους της κινηματογραφικής ιεραρχίας.

Παρότι αυτό το αφηγηματικό στοιχείο λειτουργεί σαν αλληγορία για τις αδικίες που βιώνονται σε πολλούς εργασιακούς αλλά και κοινωνικούς χώρους, η επιλογή του γυρίσματος μιας ταινίας προσθέτει μια ενδιαφέρουσα στάση αυτοκριτικής στον ίδιο τον χώρο στον οποίο δημιουργεί ο Seyyedi, βοηθώντας την ταινία του να ξεχωρίσει από άλλες παρόμοιας θεματολογίας. Η χρήση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σαν θέμα της ταινίας μέσα στην ταινία, προσδίδει επίσης ένα μακάβρια πιασάρικο στοιχείο αφήγησης με σκηνές όπου πραγματικότητα και μυθοπλασία όχι απλώς συνυφαίνονται αλλά γίνονται πραγματικά αχώριστες.

Όλα αυτά καταλήγουν σε μια συναρπαστική πλοκή με αποκαρδιωτικές στιγμές απροσδόκητης έκβασης, με τον πρωταγωνιστή Mohsen Tanabandeh να δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία όπου η εξοργιστικά φοβισμένη και υποχωρητική στάση του οδηγεί σε ένα απολαυστικό κρεσέντο σε συνδυασμό με ένα ικανοποιητικά ευρύ τόξο χαρακτήρων.

Ο “Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος” χρησιμοποιεί διάφορα αφηγηματικά στρώματα μέσα από τα οποία αντιμετωπίζει την κεντρική του σύγκρουση, χωρίς ποτέ να αφήνει στην άκρη την πλοκή του. Πολλές φορές σε εμποδίζει από το να αντιληφθείς πού ακριβώς θέλει να καταλήξει, αλλά όταν φτάνει στο φινάλε βάζει όλα τα κομμάτια στη θέση τους, προσφέροντας στο κοινό μια πλούσια και αξιομνημόνευτη εμπειρία.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *