Ένας περιπλανώμενος άντρας δέχεται να καθαρίσει έναν ερημωμένο χώρο διασκέδασης, ως αντάλλαγμα για την επισκευή του χαλασμένου αυτοκινήτου του. Όμως, αυτό που ξεκινά ως δουλειά-αγγαρεία, γρήγορα θα εξελιχθεί σε αγώνα επιβίωσης.

Σκηνοθεσία:

Kevin Lewis

Κύριοι Ρόλοι:

Nicolas Cage … ο επιστάτης

Emily Tosta … Liv Hawthorne

Beth Grant … σερίφης Eloise Lund

David Sheftell … υπαστυνόμος Evan Olson

Ric Reitz … Tex Macadoo

Chris Warner … Jed Love

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: G.O. Parsons

Παραγωγή: Nicolas Cage, Grant Cramer, Jeremy Daniel Davis, Bryan Lord, Michael Nilon, David Ozer

Μουσική: Emoi

Φωτογραφία: David Newbert

Μοντάζ: Ryan Liebert

Σκηνικά: Molly Coffee

Κοστούμια: Jennifer Schreck

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Willy’s Wonderland
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Επιστάτης

Παραλειπόμενα

  • Ο Kevin Lewis είχε να σκηνοθετήσει ταινία από το 2007.
  • Ο G.O. Parsons βάσισε το σενάριο σε μια μονόλεπτη ταινία του του 2016, με τίτλο Wally’s Wonderland. Το σενάριο αυτό έπεσε στα χέρια του Cage, που το ανέλαβε και ως παραγωγός.
  • Λόγω της κοινής του θεματικής με το ποπ φαινόμενο Five Nights at Freddy’s, το φιλμ απέκτησε cult φήμη πριν ακόμα κυκλοφορήσει.
  • Ήταν να κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβρη του 2020, αλλά λόγω της πανδημίας μετακόμισε στον Φλεβάρη του 2021. Πήρε μικρή διανομή σε αίθουσες, και ταυτόχρονη VOD κυκλοφορία.

Κριτικός: Λήδα-Ειρήνη Αδάμου

Έκδοση Κειμένου: 17/4/2021

Θα ήταν άδικο να μην καταχωρηθεί το φιλμ Willy’s Wonderland  του Kewin Lewis στις εκάστοτε λίστες των horror-cult! Γιατί  είναι αλήθεια πως τη σήμερον ημέρα «ρέπλικες» slasher φιλμ που μεσουράνησαν στα 80’s (βλ. Motel Hell), υπάρχουν εκεί έξω σωρηδόν. Ποτέ όμως δεν βρέθηκε κανείς αντιμέτωπος με κάτι τόσο φρέσκο, όσο η κεντρική ιδέα του G.O. Parsons, ο οποίος υπογράφει το σενάριο για λογαριασμό της ταινίας, η οποία είναι βασισμένη κιόλας σε μια δικιά του μικρού μήκους ταινία του 2016.

Στο Willy’s Wonderland, συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα αιμοσταγών κατά συρροή δολοφόνων, που δρουν μέσω στελεχών μηχανισμού, οι οποίοι με τη σειρά τους βρίσκονται ενσωματωμένοι σε παιχνίδια! Αυτή είναι και η ευφυής σύλληψη του G.O. Parsons, με «αποκορύφωμα» το γεγονός πως όλο το παραπάνω προκύπτει ύστερα από μια σατανιστική τελετή, της εν λόγω ομάδας των αιμοσταγών δολοφόνων.

Τώρα το πώς αξιολογείται η προκείμενη ιδιοφυής «σύλληψη» από τον σκηνοθέτη Kevin Lewis, δεν αποτελεί καθόλου μα καθόλου διαφορετικό ζήτημα. Εντύπωση καταρχάς προξενεί η γρήγορη εναλλαγή σύντομων πλάνων, που εξισορροπεί και τις  σκηνές της ωμής βίας (που διακρίνουν εξάλλου κάθε επίδοξη slasher ταινία). Από κει κι έπειτα, το φιλμ καταλήγει μέχρι και να συνιστά μια αδιαμφισβήτητα  horror… comedy,  η οποία έχει να κάνει τόσο με τη «δεν βαριέσαι τώρα» ερμηνεία του πρωταγωνιστή (που υποδύεται φυσικά ο Nicolas Cage), όσο και με το ίδιο το γεγονός πως όλες οι αιματηρές μάχες του δεν έχουν να κάνουν παρά μ’ ένα μάτσο… παιχνίδια!

Γενικότερα το Willy’s Wonderland είναι μια άξια λόγου, στο σύνολο της, προσπάθεια μ’ όλη την ιδιορρυθμία που τη χαρακτηρίζει (ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά στις ερμηνείες), συνοδευόμενη κι από ένα εντυπωσιακό new-retro σάουντρακ. Άλλη μια ενδιαφέρουσα τέλος σκηνοθετική πινελιά είναι η ψευτο-διαφήμιση ενός επινοημένου φρουτοποτού, ονόματι “Punch” (που συνιστά και το ελιξίριο του πρωταγωνιστή της ταινίας), η οποία επανατοποθετεί  τη σκηνοθετική δημιουργία του Lewis πέρα ακόμη από το επίπεδο μιας ακόμη slasher ταινίας με σατιρικό περίβλημα. Το φιλμ Willy’s Wonderland είναι δηλαδή  μια εξέλιξη του είδους, μια «ρεαλιστική σάτιρα» (για μεγάλους και λίγο μικρότερους)  με απλά διάσπαρτα και διακριτικά τα slasher στοιχεία του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.