Πιστό στις αρχές του guerilla-cinema, το φορτισμένο αυτό ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τη γεμάτη ένταση καθημερινότητα ενός υπόγειου δικτύου ακτιβιστών, που παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα: αποστολή τους να βοηθήσουν τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ θύματα της «κάθαρσης» που επιχειρεί η κυβέρνηση της Τσετσενίας. Σε ένα περιβάλλον εμποτισμένο από μίσος και καταπίεση, όπου αμέτρητα μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας φυλακίζονται, βασανίζονται, εξαφανίζονται από προσώπου γης, εκτελούνται ή -στην καλύτερη των περιπτώσεων- ζουν σε καθεστώς τρόμου, η αλληλεγγύη δουλεύει υπερωρίες κάτω από τη μύτη της εξουσίας.

Σκηνοθεσία:

David France

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: David France, Tyler H. Walk

Παραγωγή: David France, Alice Henty, Askold Kurov, Joy A. Tomchin

Μουσική: Evgueni Galperine, Sacha Galperine

Φωτογραφία: Askold Kurov, Derek Wiesehahn

Μοντάζ: Tyler H. Walk

Σκηνικά: Lucas

Κοστούμια: Lucas

Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Φεστιβάλ.

Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Welcome to Chechnya
  • Ελληνικός Τίτλος: Καλωσήρθατε στην Τσετσενία

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο κοινού καλύτερου ντοκιμαντέρ και βραβείο ακτιβιστικής ταινίας για το τμήμα Πανοράματος του φεστιβάλ Βερολίνου.
  • Βραβείο μοντάζ στο φεστιβάλ του Sundance.
  • Χρυσός Αλέξανδρος και βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Παραλειπόμενα

  • Το φιλμ γυρίστηκε κρυφά, γιατί η αποκάλυψη της δημιουργίας του από τις αρχές της Τσετσενίας θα το σταματούσε την ίδια στιγμή.
  • Για να διαφυλαχτεί η ανωνυμία των προσώπων που εμφανίζονται, ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε την ψηφιακή τεχνολογία, αλλοιώνοντας την εικόνα τους. Ένας όμως από αυτούς, ο Maxim Lapunov, αναγνωρίστηκε και ακολούθως απέτυχε να βρει νομική αποκατάσταση από τις ρωσικές αρχές. Και η μοίρα όμως του τραγουδιστή Zelim Bakaev, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, συνδέθηκε με την ύπαρξη του ντοκιμαντέρ.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Γκαλερι φωτογραφιων

9 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.