Στα άδυτα της οροσειράς Ντόβρε, μια γιγάντια ύπαρξη ξυπνά μετά από χιλιάδες χρόνια αιχμαλωσίας. Ρημάζοντας τα πάντα στο διάβα του, το πλάσμα πλησιάζει γρήγορα την πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Πώς όμως τιθασεύεις κάτι που νόμιζες ότι υπήρξε μόνο στις λαϊκές παραδόσεις;

Σκηνοθεσία:

Roar Uthaug

Κύριοι Ρόλοι:

Ine Marie Wilmann … Nora Tidemann

Kim Falck … Andreas Isaksen

Mads Sjogard Pettersen … λοχαγός Kristoffer Holm

Gard B. Eidsvold … Tobias Tidemann

Anneke von der Lippe … πρωθυπουργός Berit Moberg

Fridtjov Saheim … υπουργός άμυνας Frederick Markussen

Dennis Storhoi … στρατηγός Sverre Lunde

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Espen Aukan

Στόρι: Roar Uthaug

Παραγωγή: Espen Horn, Kristian Strand Sinkerud

Μουσική: Johannes Ringen

Φωτογραφία: Jallo Faber

Μοντάζ: Christoffer Heie, Jens Peder Hertzberg

Σκηνικά: Koja

Κοστούμια: Karen Fabritius Gram

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Troll
  • Ελληνικός Τίτλος: Τρολ

Παραλειπόμενα

  • Ο Roar Uthaug επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από στάση στο Χόλιγουντ (Tomb Raider: Lara Croft), και συμμετέχει σε ακόμα μία προσπάθεια καθιέρωσης της Νορβηγίας στο big-budget σινεμά, μετά το Το Κύμα (2015).
  • Αποκλειστική διάθεση μέσω της πλατφόρμας του Netflix.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 1/12/2022

Το Νέτφλιξ αποφασίζει να μας “τρολάρει” και το κάνει με τον σωστό, τον γνήσιο τρόπο, τον σκανδιναβικό. Αφήνει λοιπόν στα χέρια του νορβηγού “μπλοκμπαστερά” (ναι, ο τύπος είναι ο ορισμός του “μπλοκμπαστερά” σκηνοθέτη) Ρούαρ Ουτάου το ζωντάνεμα του πιο διαδεδομένου σκανδιναβικού μυθολογικού πλάσματος, και αυτός το εκμεταλλεύεται στο έπακρο, φανερώνοντας την αγάπη του για τα χολιγουντιανά θεάματα.

Η ιστορία, απλή και κατανοητή, μας μεταφέρει στη σημερινή Νορβηγία, εκεί όπου στο όρος Ντόβρε γίνεται μια μεγάλη ανασκαφή, με σκοπό να ανοιχτεί σήραγγα. Ακτιβιστές βρίσκονται μαζεμένοι προσπαθώντας να σταματήσουν την επέμβαση στο βουνό, αλλά φυσικά δεν καταφέρνουν τίποτα και μέσα σε λίγα λεπτά ξεκινούν ανεξέλεγκτες εκρήξεις, οι οποίες οδηγούν στο ξύπνημα ενός γιγάντιου πλάσματος. Το πλάσμα είναι ένα μυθικό Τρολ, με ύψος περίπου σαράντα μέτρα, το οποίο φαίνεται ότι κινείται προς την πρωτεύουσα της χώρας, το Όσλο. Μια παλαιοντολόγος, ο ημίτρελος πατέρας της, ένας σύμβουλος της πρωθυπουργού κι ένας λοχαγός είναι αυτοί που θα δώσουν τη λύση στην αντιμετώπιση του πλάσματος.

Ο Ουτάου φτιάχνει μια ταινία φανερά επηρεασμένη από τις πρόσφατες κινηματογραφικές εμφανίσεις του Κινγκ Κονγκ και του Γκοτζίλα. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που νιώθω ότι ακόμα και κάποια πλάνα, κάπου τα έχω ξαναδεί. Ο Νορβηγός ωστόσο είναι ένας σκηνοθέτης που ξέρει να χειριστεί πολύ καλά τη δράση και τα ψηφιακά εφέ και δεν έχει να ζηλέψει πράγματα από τους χολιγουντιανούς συναδέλφους του. Μπορεί να μην του έκατσε η προσπάθεια στην Αμερική με το Tomb Rider λίγα χρόνια πριν, αλλά νομίζω ότι σύντομα θα τον δούμε ξανά να σκηνοθετεί για λογαριασμό του Χόλιγουντ.

Το σενάριο υπογράφει ο Έσπεν Άουκαν, σε μια ιστορία του ίδιου του Ουτάου. Όπως και στους Γκοτζίλα και Κονγκ, έτσι κι εδώ υπάρχει το οικολογικό μήνυμα και γίνεται το σχόλιο για την ανεξέλεγκτη δράση του ανθρώπου πάνω σε έναν πλανήτη που δεν ανήκει μόνο σε αυτόν. Εδώ βέβαια υπάρχει και το μυθολογικό στοιχείο, και γίνεται και μια μικρή αποκάλυψη ως προς το γιατί το πλάσμα κινείται προς το Όσλο. Όχι κάτι συνταρακτικό αλλά δίνει μια ατμόσφαιρα Ιντιάνα Τζόουνς στην ταινία, και οδηγεί σε μια θεαματική καταδίωξη, με εξαιρετική χρήση των ψηφιακών εφέ.

Κουβέντα για ερμηνείες δεν έχει πολύ νόημα να γίνει. Μια χαρά είναι οι ηθοποιοί, γοητευτική παρουσία η πρωταγωνίστρια, όμως παίζουν όλοι με έναν πολύ αμερικανικό τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια ιδιαίτερης κριτικής, καθώς είναι κατανοητό ότι ο Ουτάου θέλει να σκηνοθετήσει αμερικανικό κινηματογράφο, οπότε φροντίζει ακόμα και σε αυτό τον τομέα να το τονίσει αυτό.

Μια χαρά περνάς πάντως με το Τρολ. Καλύτερο από τις περισσότερες αμερικανικές παραγωγές που θα δεις στην πλατφόρμα του Νέτφλιξ αυτή την περίοδο. Γρήγορο, κατανοητό, θεαματικό νορβηγικό μπλοκμπάστερ με αέρα χολιγουντιανό!

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

27 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *