Σε μια μελλοντική εποχή όπου ο πλανήτης Άρης κατοικείται, ο Ντάγκλας Κουέιντ υποφέρει από εφιάλτες. Κάθε βράδυ ζωντανεύουν αναμνήσεις από μια άλλη ζωή στον Άρη και αναστατώνουν τη ζωή του. Αποφασίζει λοιπόν να απευθυνθεί στην εταιρεία RECALL, η οποία ειδικεύεται στο να εμφυτεύει ψεύτικες αναμνήσεις. Αυτή τη φορά όμως αντί να εμφυτεύσει ψεύτικες αναμνήσεις, ζωντανεύει αληθινές. Έτσι, ο Ντάγκλας ανακαλύπτει ότι κάποτε ζούσε στον Άρη σαν πράκτορας και κάποιοι έσβησαν αυτές τις αναμνήσεις του και εμφύτευσαν άλλες, ψεύτικες, γιατί γνώριζε κάποιο φοβερό μυστικό.

Σκηνοθεσία:

Paul Verhoeven

Κύριοι Ρόλοι:

Arnold Schwarzenegger … Douglas Quaid/Carl Hauser

Rachel Ticotin … Melina

Sharon Stone … Lori Quaid

Ronny Cox … Vilos Cohaagen

Michael Ironside … Richter

Marshall Bell … George/Kuato

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Ronald Shusett, Dan O’Bannon, Gary Goldman

Στόρι: Ronald Shusett, Dan O’Bannon, Jon Povill

Παραγωγή: Buzz Feitshans, Ronald Shusett

Μουσική: Jerry Goldsmith

Φωτογραφία: Jost Vacano

Μοντάζ: Carlos Puente, Frank J. Urioste

Σκηνικά: William Sandell

Κοστούμια: Erica Edell Phillips

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Total Recall
  • Ελληνικός Τίτλος: Ολική Επαναφορά

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • ΔιήγημαWe Can Remember It For You Wholesale του Philip K. Dick.

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ ειδικών εφέ (ειδικό βραβείο). Υποψήφιο για ήχο και ηχητικά εφέ.
  • Υποψήφιο για Bafta ειδικών εφέ.

Παραλειπόμενα

  • Οι σεναριογράφοι του πρώτου Άλιεν (1979), Dan O’Bannon και Ronald Shusett, έγραψαν το συγκεκριμένο πριν γίνει το Άλιεν ταινία. Είχαν αγοράσει τα δικαιώματα του διηγήματος του Philip K. Dick, κι ενώ ο συγγραφέας δεν είχε φύγει ακόμα από τη ζωή (1982). Δεν έβρισκαν όμως κεφάλαια, και το σχέδιο περνούσε από στούντιο σε στούντιο δίχως αποτέλεσμα. Στα μέσα των 1980, το ανέλαβε ο Dino De Laurentiis, θέλοντας τον Richard Dreyfuss πρωταγωνιστή (ο Patrick Swayze ήταν επίσης υποψήφιος). Κι ενώ το 1987 ανακοινώθηκε ως σκηνοθέτης ο Bruce Beresford, η ταινία υπό αυτή τη μορφή δεν έγινε ποτέ. Έπειτα ο μεγαλοπαραγωγός παρέδωσε το σενάριο στον David Cronenberg, ο οποίος πίστευε ότι είχε στα χέρια του ένα καλό ξεκίνημα για την ταινία, αλλά μετά οι συγγραφείς δεν ήξεραν τι να κάνουν με το στόρι. Κι ενώ κι αυτός βρήκε πρωταγωνιστή, τον William Hurt, ούτε αυτή η εκδοχή προχώρησε. Από το όραμα όμως του Cronenberg προέρχονται οι μεταλλαγμένοι στον Άρη. Σε κάποιο σημείο είχε προσεγγισθεί και ο Schwarzenegger για τον κεντρικό ρόλο, κι εκείνος ήταν που το ανέστησε όταν κατέρρευσε η εταιρία του De Laurentiis. Η Carolco συμφώνησε με αυτόν να πάρει τα κινηματογραφικά δικαιώματα με το μικρό ποσό των τριών εκατομμυρίων δολαρίων, και ο μυώδης σταρ ήταν που επέλεξε τον Paul Verhoeven, εντυπωσιασμένος από τη δουλειά του στο Ρόμποκοπ.
  • Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, γράφονταν ένα σίκουελ με τίτλο Total Recall 2 (βασισμένο σε άλλο έργο του Philip K. Dick), που ήθελε τον πρωταγωνιστή να εργάζεται πλέον ως αστυνομικός. Τη δεκαετία του 1990, ο παραγωγός Mario Kassar προσπάθησε να το κάνει ταινία, αλλά χρειάστηκε να έρθει το 2002 που το ίδιο στόρι μετατράπηκε στο γνωστό Minority Report.
  • Οι αναφορές θέλουν το φιλμ να κόστισε από 50 έως 60 εκατομμύρια δολάρια, νούμερα που ήταν κοντά στις ακριβότερες ταινίες που είχαν ως τότε παραχθεί. Παρόλα αυτά υπάρχει σύγχυση πάνω στο κόστος του φιλμ, κάτι που δεν ισχύει για τις εισπράξεις, που απογειώθηκαν στα 261,3 εκατομμύρια δολάρια.
  • Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Piers Anthony το μετέφερε σε μυθιστόρημα, αν και γίνεται φανερό πως χρησιμοποίησε ένα σενάριο που δεν ήταν τελικό.
  • Το 1999 βγήκε μια σίκουελ σειρά, το Total Recall 2070, που όμως μοιράζονταν περισσότερες συγγένειες με το Μπλέιντ Ράνερ (βασισμένο κι αυτό από διήγημα του Philip K. Dick).

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 26/3/2015

Ένα από τα πιο κλασικά φιλμ πάνω στην επιστημονική φαντασία, βασισμένο σε διήγημα του Φίλιπ Ντικ, σκηνοθετημένο με κυνικό χιούμορ από τον Πολ Βερχόφεν. Η βασική ιδέα που ταλαιπωρεί τον ήρωα και ψυχαγωγεί εμάς ως παζλ, είναι κατά πόσον αυτά που ζει ο Κουέιντ είναι πακέτο μνήμης της εταιρίας «διακοπών» ή αλήθεια. Πέρα από αυτό, έχουμε μια πολύ έξυπνη οικολογική εκμετάλλευση της ιδέας για ζωή στον Άρη (φαίνεται στο τέλος), μια Σάρον Στόουν σκέτο δίκοπο μαχαίρι, μια Ρέιτσελ Τίκοτιν ως γοητευτική επαναστάτρια, έναν Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ που ο ρόλος του κολλάει γάντι, μια σφιχτοδεμένη πλοκή με καλά εφέ για την εποχή τους κ.οκ.. Γενικά, είναι μια ταινία όπου όλα ταίριαξαν, συνδυάζοντας το παραμύθι, το θρίλερ, την ιδέα της επανάστασης με προβληματισμούς που δεν γελοιοποιούνται.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

37 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *