1917. Γαλλική αποικία Σενεγάλης. Ο Μπακαρί κατατάσσεται στον στρατό μετά την υποχρεωτική στράτευση του 17χρονου γιου του, Τιερνό, για να μείνει δίπλα του. Μαζί, πατέρας και γιος πρέπει να πολεμήσουν στον Α’ ΠΠ στο μέτωπο της Γαλλίας, μια χώρα που δεν γνωρίζουν καν, αλλά ο Τιερνό είναι έτοιμος να δώσει τη ζωή του για αυτή. Κι έτσι ο Μπακαρί ξεκινά έναν αγώνα ως την κόλαση για να σώσει τον γιο του.

Σκηνοθεσία:

Mathieu Vadepied

Κύριοι Ρόλοι:

Omar Sy … Bakary Diallo

Alassane Diong … Thierno Diallo

Jonas Bloquet … υπολοχαγός Chambreau

Alassane Sy … Birama

Bamar Kane … Salif

Francois Chattot … στρατηγός Chambreau

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Olivier Demangel, Mathieu Vadepied

Παραγωγή: Bruno Nahon, Omar Sy

Μουσική: Alexandre Desplat

Φωτογραφία: Luis Armando Arteaga

Μοντάζ: Xavier Sirven

Σκηνικά: Katia Wyszkop

Κοστούμια: Pierre-Jean Larroque

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Tirailleurs
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Πατέρας του Στρατιώτη
  • Διεθνής Τίτλος: Father & Soldier

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ Κανών.

Παραλειπόμενα

  • Mathieu Vadepied και Omar Sy γνωρίζονταν ήδη από το 2011 και τους Άθικτους, όπου ο πρώτος ήταν διευθυντής φωτογραφίας. Κι ενώ είχαν συμφωνήσει να κάνουν την ταινία, τα χρόνια πέρασαν και ο Omar Sy αναγκάστηκε να ερμηνεύσει τον πατέρα και όχι τον γιο όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο.
  • Για τον Vadepied αυτό ήταν ένα σχέδιο που ως ιδέα είχε γεννηθεί από το 1998. Ο θάνατος ενός σενεγαλέζου μαχητή του Α’ ΠΠ τον είχε συγκινήσει, και τον είχε κάνει να σκεφτεί ότι τα οστά του αγνώστου στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου θα μπορούσαν να ήταν ενός Αφρικανού.
  • Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στη Γαλλία για να ολοκληρωθούν στη Σενεγάλη.
  • Στη Γαλλία έκοψε 1.171.644 εισιτήρια, αλλά τα κέρδη δεν ήταν αρκετά για να αποσβέσουν το κόστος του (14 εκ. δολάρια).
  • Κατά την ημέρα της πρεμιέρας στις γαλλικές αίθουσες, μια συλλογικότητα κατήγγειλε ότι τέσσερις κομπάρσοι της ταινίας (από το Μάλι και την Ακτή Ελεφαντοστού), υποχρεώθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όπως ανακοινώθηκε και από τις ίδιες τις αρχές, η συμμετοχή τους στην ταινία δεν εκλήφθηκε για αυτούς ως στοιχείο αίσιας προσαρμογής στη Γαλλία.

Κριτικός: Πάρις Μνηματίδης

Έκδοση Κειμένου: 16/11/2023

Σημαντικό το ότι βγαίνει από την κινηματογραφική αφάνεια μια πλευρά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που αφορά έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που στρατολογήθηκαν τότε με τη βία. Βέβαια η ταινία του Mathieu Vadepied, ενώ παρακολουθείται με ενδιαφέρον, θα μπορούσε να είναι και πιο δυνατή από τη στιγμή που καταπιάνεται με ένα θέμα σαν το συγκεκριμένο.

Η παραγωγή είναι αρκετά καλοστημένη, ακόμη κι αν δεν είναι της συνηθισμένης έκτασης ενός πολεμικού δράματος. Και τα περισσότερα από τα σημαντικά διακυβεύματα της συνθήκης που παρουσιάζεται επί της οθόνης επισημαίνονται αρκετά ξεκάθαρα, από την κρίση ταυτότητας του ατόμου που βρίσκεται διχασμένο ανάμεσα στην ιδιότητα που του αποδίδει καταναγκαστικά ένα κράτος που κυριαρχεί επάνω του και σε αυτό που πραγματικά νιώθει για τον εαυτό του, μέχρι την αυτονόητη ρευστότητα της ανθρώπινης ζωής στο πεδίο της μάχης. Η σεναριακή ανάλυση που επιχειρείται πάντως φτάνει μέχρι ένα σημείο, δεν πάει σε βάθος τέτοιο που να θέτει πιο άβολα ερωτήματα γύρω από τη φύση του έθνους και τον πραγματικό ρόλο του εκάστοτε πολίτη μέσα σε αυτό, ειδικά εκείνου που βρίσκεται σε ένα καθεστώς υποτέλειας που του έχει επιβληθεί από πάνω. Και όσο έρχεται η ώρα για την κορύφωση υποχωρεί σταδιακά και το κοινωνικοπολιτικό σχόλιο για να δώσει τη θέση του σε μια προσέγγιση στην οποία πρώτο λόγο έχει περισσότερο η συγκίνηση. Γενικά η γραφή φλερτάρει με το απλοϊκό, από το πώς η σχέση ανάμεσα σε πατέρα και γιο ακόμη και στις διακυμάνσεις της δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά μέχρι το ότι ο ρατσισμός της εποχής απεικονίζεται αρκετά ήπια.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες πινελιές που εκπλήσσουν ευχάριστα για τα δεδομένα ενός mainstream φιλμ, όπως το ότι η φιγούρα του πατέρα, παρότι δικαίως έχει θετικό πρόσημο στο πώς αποτυπώνεται, ταυτόχρονα δεν εξιδανικεύεται σε βαθμό τέτοιο που να καθίσταται απόμακρη και μη ρεαλιστική. Και οι σκηνές των συμπλοκών ευτυχώς δεν πέφτουν στην παγίδα ενός αδιέξοδου ηρωισμού, αποδίδονται με προσγειωμένο τρόπο ως αυτό που πραγματικά είναι, ένας χαώδης αγώνας για επιβίωση δηλαδή με την τύχη να έχει την πρωτοκαθεδρία.

Ο Omar Sy είναι επιτυχημένα στωικός και ανταποκρίνεται στην πρόκληση που οι περισσότεροι σινεφίλ έχουν στο μυαλό τους, στο να αποτινάξει δηλαδή την κωμική περσόνα με την οποία έχει ταυτιστεί σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του για να σηκώσει τα βάρη ενός καθαρόαιμα δραματικού ρόλου. Βγάζει προς τα έξω εκείνο τον απαιτούμενο αέρα σεβασμού που χρειάζεται για να πείσει ως αυστηρός αλλά και στοργικός πατέρας και φροντίζει πάντα να κρατάει ένα μέτρο ως προς την εκδηλωτικότητά του, ακόμη και όταν του ζητείται κάτι που να συγγενεύει με μια συναισθηματική έκρηξη.

Το κλειδί εδώ είναι να γίνει αντιληπτό πως ο «Πατέρας του Στρατιώτη» στοχεύει σ’ ένα ευρύ κοινό, άρα αναγκαστικά θυσιάζει εν μέρει μια πιο θαρραλέα ιστορική εμβάθυνση όπως κι ένα πιο στρατευμένο τελικό μήνυμα. Πάντως και το γενικότερης φύσης ουμανιστικό επιμύθιο που επικρατεί στο φινάλε έχει την αξία του, αλλά και η συνολική εικόνα είναι αξιοπρεπέστατη ακόμη και αν δεν υπάρχει η πολυπόθητη «απογείωση». Πρόκειται για λαϊκό σινεμά που σέβεται το target group του και που προσπαθεί να αποφύγει τις περισσότερες φορές λογικές «αρπαχτής».

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *