Ο Πατριώτης
- The Patriot
- 2000
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Γαλλικά
- Έπος, Εποχής, Ιστορική, Περιπέτεια, Πολεμική
- 01 Σεπτεμβρίου 2000
1776, Νότια Καρολίνα. Ο ήρωας πολέμου Μπέντζαμιν Μάρτιν έχει απαρνηθεί τη μάχη για πάντα. Μέχρι που η Αμερικανική Επανάσταση φτάνει στο κατώφλι του σπιτιού του. Αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα, ο Μάρτιν παίρνει τα όπλα για να προστατεύσει αυτούς που αγαπά και οδηγεί μια γενναία επαναστατική πολιτοφυλακή σε άγριες μάχες ενάντια στον βαριά αρματωμένο αγγλικό στρατό, πολεμώντας για την οικογένειά του και την ελευθερία ενός νέου έθνους.
Σκηνοθεσία:
Roland Emmerich
Κύριοι Ρόλοι:
Mel Gibson … Benjamin Martin
Heath Ledger … Gabriel Martin
Jason Isaacs … συνταγματάρχης William Tavington
Joely Richardson … Charlotte Selton
Chris Cooper … συνταγματάρχης Harry Burwell
Tcheky Karyo … ταγματάρχης Jean Villeneuve
Rene Auberjonois … αιδεσιμότατος Oliver
Lisa Brenner … Anne Howard
Gregory Smith … Thomas Martin
Mika Boorem … Margaret Martin
Trevor Morgan … Nathan Martin
Logan Lerman … William Martin
Tom Wilkinson … αντιστράτηγος Charles Cornwallis
Donal Logue … Dan Scott
Leon Rippy … John Billings
Adam Baldwin … λοχαγός James Wilkins
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Robert Rodat
Παραγωγή: Dean Devlin, Mark Gordon, Gary Levinsohn
Μουσική: John Williams
Φωτογραφία: Caleb Deschanel
Μοντάζ: David Brenner, Julie Monroe
Σκηνικά: Kirk M. Petruccelli
Κοστούμια: Deborah Lynn Scott
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Patriot
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Πατριώτης
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής, φωτογραφίας και ήχου.
Παραλειπόμενα
- Μπορεί η ιστορία να είναι μυθοπλαστική, όπως όμως δήλωσε ο σκηνοθέτης όλα στο παρασκήνιο είναι απολύτως ιστορικά (κάτι που αμφισβητήθηκε από πολλούς για επιμέρους σημεία, όπως το κάψιμο της εκκλησίας). Ο σεναριογράφος, δε, είπε ότι ο κεντρικός ήρωας βασίστηκε σε τέσσερις ήρωες της Αμερικανικής Επανάστασης, τους: Andrew Pickens, Francis Marion, Daniel Morgan και Thomas Sumter.
- Ο Robert Rodat έγραψε 17 δοκιμαστικά σενάρια πριν εγκριθεί το τελικό.
- Για τον ρόλο του Γκάμπριελ, υποψήφιοι ήταν οι: Joshua Jackson, Elijah Wood, Jake Gyllenhaal και Brad Renfro. Ο δε Ryan Phillippe έφτασε λίγο πριν την τελική επιλογή.
- Ο Harrison Ford θεώρησε υπερβολικά βίαιο τον κεντρικό ρόλο και τον απέρριψε.
- Καταγγελίες υπήρξαν ότι υπάλληλοι της Sony εμφανίζονταν σε διαφημιστικά ως κινηματογραφόφιλοι και επαινούσαν την ταινία. Το ίδιο αποδείχτηκε και για έναν κριτικό με όνομα David Manning, που εντέλει δεν υπήρχε καν. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η Sony να καταλήξει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό όπου θα πλήρωνε 5 δολάρια σε κάθε θεατή που θα έμενε ανικανοποίητος από την ταινία.
- Το πολύ υψηλό κόστος των 110 εκατομμυρίων δολαρίων, μετρίασε τα κέρδη που έφτασαν στα 215,3.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο μόνιμος ως τότε συνθέτης του Emmerich, ο David Arnold, κατάθεσε για την ταινία ένα ντέμο που όμως απορρίφθηκε. Έκτοτε δεν ξανασυνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 6/1/2009
Η απόλυτη πατριωτική ταινία ικανή να συγκριθεί με αντίστοιχες του Τζον Γουέιν («Alamo»), και θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί προπαγάνδα, αν βέβαια οι ΗΠΑ βρίσκονταν ακόμα σε πόλεμο με τη Βρετανία! Ο Μελ Γκίμπσον τραβάει τα φώτα πάνω του, χωρίς μεγάλες διαφορές από τον ρόλο του στο Braveheart. Εδώ είναι που ασπάζεται όλα τα κλισέ ενός ήρωα-πατριώτη, δηλαδή αγάπη προς τα ιδεώδη «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», δημιουργώντας ένα πρότυπο Αμερικανού που θα τον ακολουθάει από εδώ και μπρος. Η επικών τόνων σκηνοθεσία του «εφετζή» Ρόλαντ Έμεριχ («2012») σώζεται από τις σκηνές της μάχης και το σεβαστό θέαμα, που όμως αδικαιολόγητα διαρκεί σχεδόν τρεις ώρες. Δείτε το, αλλά μη δω αύριο να σηκώνετε την αστερόεσσα έξω από το παράθυρο…
Βαθμολογία: