Ο κλιματολόγος Τζακ Χολ, ύστερα από έρευνα που έχει πραγματοποιήσει, έχει φτάσει στο συμπέρασμα πως η υπερθέρμανση του πλανήτη μας είναι δυνατό να προκαλέσει απότομες και καταστροφικές αλλαγές στο κλίμα. Το κακό είναι πως ενώ κανείς δεν παίρνει την έρευνά του στα σοβαρά, κι ενώ η μαζική κλιματολογική αλλαγή έρχεται νωρίτερα από ό,τι περίμεναν ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες, ο Τζακ Χολ πρέπει να πείσει την κυβέρνηση ότι είναι άμεση ανάγκη η απομάκρυνση του βόρειου πληθυσμού της Αμερικής, και ταυτόχρονα να προλάβει να φτάσει στον δεκαπεντάχρονο γιο του που έχει αποκλειστεί στο Μανχάταν, πριν παγώσει από το πολικό ψύχος που πρόκειται να καταστρέψει τη Νέα Υόρκη σε λίγες μόνο μέρες.

Σκηνοθεσία:

Roland Emmerich

Κύριοι Ρόλοι:

Dennis Quaid … καθηγητής Jack Hall

Jake Gyllenhaal … Sam Hall

Sela Ward … Δρ Lucy Hall

Emmy Rossum … Laura Chapman

Ian Holm … καθηγητής Terry Rapson

Austin Nichols … J.D.

Adrian Lester … Simon

Dash Mihok … Jason Evans

Jay O. Sanders … Frank Harris

Kenneth Welsh … αντιπρόεδρος Raymond Becker

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Roland Emmerich, Jeffrey Nachmanoff

Στόρι: Roland Emmerich

Παραγωγή: Roland Emmerich, Mark Gordon

Μουσική: Harald Kloser

Φωτογραφία: Ueli Steiger

Μοντάζ: David Brenner

Σκηνικά: Barry Chusid

Κοστούμια: Renee April

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Day After Tomorrow
  • Ελληνικός Τίτλος: Μετά την Επόμενη Μέρα

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο: The Coming Global Superstorm των Art Bell, Whitley Strieber.

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο Bafta ειδικών εφέ.

Παραλειπόμενα

  • Η Twentieth Century Fox προσκάλεσε μια ομάδα ειδικών επιστημόνων να δουν μια πρώτη προβολή της ταινίας, ώστε να δώσουν κάτι σαν συγκατάθεση περί όσων τους αφορούν. Κανείς τους όμως δεν εντυπωσιάστηκε για το επιστημονικό κομμάτι, αλλά βγήκαν ευχάριστη την ταινία.
  • Υπήρχε φόβος ότι μετά την 11/9 οι θεατές στη Νέα Υόρκη μπορεί να μην ήταν έτοιμοι για εικόνες καταστροφής με την πόλη τους. Παρόλα αυτά, το κοινό του Μεγάλου Μήλου έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τις συγκεκριμένες σκηνές.
  • Οι δημιουργοί του σατιρικού South Park κατάφεραν να βρουν μια κόπια ενόσω η ταινία δεν είχε ακόμα βγει. Με αυτήν, γύρισαν την ταινία με μαριονέτες σκηνή προς σκηνή, με σκοπό να βγει ταυτόχρονα με την κανονική. Ο δικηγόρος τους όμως τους απέτρεψε.
  • Ο Emmerich έκανε μια εκτίμηση πως για το φιλμ εργάστηκαν τουλάχιστον χίλιοι τεχνικοί ψηφιακών εφέ.
  • Η πιο εμπορική ταινία που γυρίστηκε ποτέ σε καναδικό έδαφος.
  • Η Lindsay Lohan βρέθηκε πολύ κοντά στο να παίξει τη Λόρα.
  • Η Kirsten Dunst έχει ένα σύντομο πέρασμα, σε μια σκηνή όμως που ο φωτισμός δεν τη βοηθάει πολύ να φανεί.
  • Με 125 εκατομμύρια δολάρια μπάτζετ, το φιλμ έβγαλε 544,3, και τερμάτισε στην έκτη θέση της χρονιάς.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 6/1/2009

Ένα εσχατολογικό σενάριο που όμως φαντάζει απειλητικό το ότι έχει αληθινές διαστάσεις, κρύβοντας εκεί το ψυχολογικά δυναμικό μυστικό της επιτυχίας της ταινίας του εξπέρ του είδους Ρόλαντ Έμερικ. Κάποιες σκηνές καταστροφής αναπνέουν δεόντως «μεγαλείο», ενώ στον αντίποδα υπάρχουν αρκετά σημεία «κοιλιάς» στη δράση, που ξενίζουν γιατί η ταινία δείχνει πραγματικά λειτουργική σαν υπερθέαμα. Οι επιμέρους ίντριγκες θα μπορούσαν να συμπιεστούν, αφού το προσωπικό δράμα ενός άντρα στέκει μόνο ως -εύλογος- συμβολισμός του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Ίσως επικεντρώνοντας στις παγκόσμιες επιπτώσεις μιας φανερής πτώσης του δυτικού κόσμου, να έβγαινε κάτι πιο ενδιαφέρον, αλλά εκεί μάλλον θα ζητούσαμε άλλον σκηνοθέτη. Υπάρχει, βέβαια, αρκετή σοβαρότητα στη δομή, στιβαρά ψηφιακά εφέ κι αξιοσημείωτη λόγω όγκου πλάνων φωτογραφία. Εντέλει όμως και παρά την υπερτεχνολογική του μορφή, έχουμε παλιάς συνταγής καλό πατροπαράδοτο σινεμά καταστροφής.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *