Η 9χρονη Τζο λατρεύει τις ταινίες δράσης και ονειρεύεται να γίνει υπερηρωίδα. Η μεγαλύτερή της επιθυμία είναι να γυρίσει μια ταινία και να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτήν. Στη φαντασία της ξεχνάει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς της. Όταν η αδερφή της αγανακτεί βλέποντας το εύθυμο κορίτσι να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του απομένει ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ενθαρρύνει την Τζο να πιστέψει στις μαγικές της δυνάμεις και πείθει όλους τους συγχωριανούς να την βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Σκηνοθεσία:

Likarion Wainaina

Κύριοι Ρόλοι:

Stycie Waweru … Jo

Marrianne Nungo … Kathryn

Nyawara Ndambia … Mwix

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Wanjeri Gakuru, Silas Miami, Kamau Wa Ndung’u, Mugambi Nthiga

Στόρι: Likarion Wainaina

Παραγωγή: Sarika Hemi Lakhani, Marie Steinmann-Tykwer, Tom Tykwer, Ginger Wilson, Guy Wilson

Μουσική: Sean Peevers

Φωτογραφία: Enos Olik

Μοντάζ: Charity Kuria

Σκηνικά: Neha Manoj Shah

Κοστούμια: Scolastica Namwai

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Supa Modo

Ελληνικός Τίτλος: Supa Modo

Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Σούπα Μόντο

Κύριες Διακρίσεις

  • Ειδική μνεία για το τμήμα Generation Kplus του φεστιβάλ Βερολίνου.
  • Καλύτερη ταινία στο φεστιβάλ Ολυμπίας.
  • Επίσημη πρόταση της Κένυας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Modo στην αφρικανική διάλεκτο κικούγιου (διάλεκτος των σουαχίλι) σημαίνει άνθρωπος, άτομο, πρόσωπο. Είναι ένα ουσιαστικό ελεύθερο συνδηλώσεων σε ό,τι αφορά την ηλικία ή το φύλλο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για το όνομα του alter-ego της πρωταγωνίστριας της ταινίας, η οποία έχει δύο αντισυμβατικές ιδιότητες, είναι παιδί και μάλιστα κορίτσι. Έτσι, ο τίτλος επιχειρεί μια έμμεση αναφορά στο βασικό θέμα της ταινίας, ότι οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ήρωας. Δηλαδή το πρόθημα Super (το οποίο στον τίτλο έχει αποτυπωθεί φωνητικά, όπως θα το προέφερε ένα παιδί της Κένυας) μπορεί να μπει μπροστά από το όνομα οποιουδήποτε.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Λήδα-Ειρήνη Αδάμου

Έκδοση Κειμένου: 11/1/2021

Το φιλμ Supa Modo του κενυάτη σκηνοθέτη Likarion Wainaina αποτελεί κατά κύριο λόγο φόρο τιμής στη λογική της οργάνωσης των αφρικανικών επαρχιών σε κοινότητες, οι οποίες λειτουργούν ως αγωγός αλληλεγγύης, όταν οι δύσκολες στιγμές κάνουν (στα πλαίσια των κοινοτήτων αυτών) την εμφάνιση τους.

H ταινία του Wainaina εστιάζει λοιπόν σε μια κοινότητα που κινητοποιείται σε μια επαρχία της Κένυας, για να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί ένα μικρό κορίτσι, την Τζο, που πάσχει από παιδικό καρκίνο, αναδεικνύοντας την έτσι «κυριολεκτικά» σε σούπερ-ηρωϊδα, για το τιτάνιο έργο που δίνει όχι μόνο η ίδια αλλά και η οικογένεια της.

Πέρα τώρα από τη «μαγική κοινότητα» της ταινίας του Likarion Wainaina, που ενωμένη κι αλληλέγγυα ανακατεύει τη χύτρα με τον μαγικό ζωμό (σαν άλλος δρυΐδης) της σωτηρίας της Τζο, με την προσωρινή απόδραση της από την σκληρή πραγματικότητα, οι συντελεστές του Supa Modo κινούνται προς την ίδια οδό, αποτελώντας και οι ίδιοι μια «κοινότητα» και διαθέτοντας με την σειρά τους τον δικό τους προσωπικό μαγικό ζωμό: Το σενάριο της ταινίας!

Τη χύτρα ανακατεύουν αρκετοί, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η ιστορία (η οποία όπως προείπαμε επικεντρώνεται στο ευαίσθητο ζήτημα του καρκίνου), δεν κάνει μια απλή επίκληση στο συναίσθημα μας αλλά διαθέτει έντονο συγκινησιακό υπόβαθρο, ιδωμένο συνεπώς και από διάφορες οπτικές γωνίες, οι οποίες κάνουν το φιλμάκι των μόλις 74’ λεπτών, πιο ρεαλιστικό και χειροπιαστό απ’ ό,τι θα μπορούσε να είναι ποτέ ένα φιλμ…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

7 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.